• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.02.2022

09:00

TA FAMOZNA ZVEZDICA! MIŠLENOV VODIČ KONAČNO STIGAO U SRBIJU! Blago restoranu koji je dobije...

Informer DN

Društvo

TA FAMOZNA ZVEZDICA! MIŠLENOV VODIČ KONAČNO STIGAO U SRBIJU! Blago restoranu koji je dobije...

Podeli vest

Kad se spomene Mišelin (Mišlen) prvo vam na pamet padne guma, zar ne? Kakve veze imaju gume i restorani

Mišlenova zvezdica prestavlja obeležje kulinarske izvrsnosti i dodeljuje se restoranima koji su posebno visokog standarda.

Prvi Mišlenov vodič ( Michelin Guide) objavila je 1900. godine firma koja je proizvodila automobilske gume. Cilj vodiča bio je da se pomogne vozačima u Francuskoj da pronađu mehaničare, hotele i naravno RESTORANE.

Poenta vodiča ustvari bila je da podstakne novi vid drumskog saobraćaja iliti da klijenti više troše svoje gume.

Popularost vodiča se masovno proširila i na druge evropske zemlje, sa vodičima objavljenim za velike gradove širom sveta.

Kompanija Mišelin je zatim angažovala "inspektore" i razvila strogi sistem testiranja restorana kojisu od vodiča napravili globalnu atrakciju.

Inspektori Mišelina su potpuno anonimni i osim kvaliteta hrane ocenjuju i mnoge druge detalje zatim zapisuju izveštaje na osnovu kojih se dodeljuju ili uklanjaju zvezdice.Inspektorima je zabranjeno da daju intervjue novinarima i svoju profesiju čuvaju kao tajnu, čak i od porodice. Neki kuvari ili šefovi restorana posvete ceo život kako bi baš njihov rad ili restoran dobio ovu famoznu zvezdicu.

Sistem ocenjivanja zvezdicama uveden je 1926. godine a tada je u opticaju bila samo jedna zvezdica i predstavljala je "veoma dobar restoran".

Nekoliko godina kasnije uvedene su dve i tri zvezdice.

Dve zvezdice - Restorani sa izvrsnom hranom zbog koje se skreće sa puta.

Tri zvezdice - Restorani zbog kojih se planira posebno putovanje.

Ovo je svakako velika stvar za gastro scenu i turizam uopšte.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 2 godine

Jeste da je znacajno za turizam dobiti ove zvezdice ali ne znam bas da li je to neka hrana sem sto se kod tih njihovih zvezdica vidi uvek tanjir kao satelitska antena a na njemu mikro hrana , ako bih ja skretala sa puta zbog ovoga mozda samo jednom cisto da vidim sta je to sto se nudi a drugo kod ovakve hrane, radi ukrasavanja, dosta se upotrebljavaju prsti dok se sve namesti a toga treba biti sve manje pogotovu dok vladaju ovi virusi , zato je kutlača u vrucem pasulju ili gulasu zakon . Treba napraviti neko takmicenje suprotno od ovih zvezdica da zaista umorni putnici mogu da se najedu po jednoj porciji, ali i da se zamota "za kucu ili macu" , put je ipak dug. Ja na primer volim da odem do Sarana, evo otkricu im tajnu zbog cega , oni imaju divne kugle od sira i pavlake sa mirodjijom i jos sa koje kakvim sastocima u njima i to ponude na pocetku a navodno ne naplacuju i to sa tri vrste hlebcica, dok ne stigne riblja corba iz bakarnog kazanceta vi se lepo najedete uz po casu vina tog sto je besplatno a kada stigne i riblja corba i riba u njoj od toga lepo moze da se najedu dve drugarice ili dvoje ljudi a da mogu i dalje da se setaju po obali i jeftino da prodju .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija