• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B. S. - M. M. D.

10.03.2022

07:00

UVOĐENJE SANKCIJA EU NA RUSKE ENERGENTE BILO BI RAVNO SAMOUBISTVU, UPOZORAVAJU STRUČNJACI Evropa neće preživeti bez ruskog gasa i nafte

printscreen

Društvo

UVOĐENJE SANKCIJA EU NA RUSKE ENERGENTE BILO BI RAVNO SAMOUBISTVU, UPOZORAVAJU STRUČNJACI Evropa neće preživeti bez ruskog gasa i nafte

Podeli vest

Zabrana ruskih energenata dovela bi do totalnog kraha industrije i kompletne evropske ekonomije, od čega se ne bi oporavila godinama

 

Evropa neće preživeti bez ruskog gasa i nafte! Eventualno uvođenje sankcija Evropske unije na ruske energente bilo bi ravno samoubistvu! Zabrana ruskog gasa i nafte izazvala bi u Evropi totalni krah industrije i kompletne ekonomije, od čega se ne bi oporavila godinama, upozoravaju domaći i strani stručnjaci.


Prve na udaru bile bi zemlje koje su skoro sto odsto zavise od ruskog gasa, poput Severne Makedonije, Bugarske, Finske, Letonije...


Kako saopštavaju u Briselu, evropske zemlje trenutno rade na strategiji zamene snabdevanja prirodnim gasom. Ipak, to deluje skoro nemoguće.

Prazna skladišta

Gas koji je tek malo više počeo da stiže iz drugih delova sveta, nikako ne može da zameni ruski gas
Jelica Putniković


"Neke evropske zemlje oslanjaju se isključivo na ruski gas, tačnije Severna Makedonija, BiH, Moldavija, ali i Bugarska i baltičke zemlje", saopštila je Evropska energetska agencija, koja upozorava da bi, u slučaju sankcija, i bogatije zemlje poput Austrije i Nemačke bile u ogromnom problemu. Zalihe gasa su na minimumu širom kontinenta i dovoljne su u proseku za svega mesec dana, a građani evropskih država se sve više bune zbog skoka cena hrane i goriva.


Nema rešenja


I domaći i strani stručnjaci se nadaju da će Evropa i Rusija prevazići velike probleme i sklopiti nekakav dogovor. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže za Informer da ideja da se Rusiji zabrani izvoz gasa u Evropu jeste "čisto samoubistvo"!


- Ne mogu da verujem da bi nekome uopšte palo na pamet to da uradi! Prema izjavama bugarskih i mađarskih zvaničnika, oni nemaju nikakvu alternativu ruskom gasu. A Bugari i Mađari nisu jedini, pola Evrope zavisi od ruskog gasa. Ako bi se ukinuo dotok preko ruskih gasovoda koji idu ka Evropi, to bi bio totalni kolaps industrije - kaže Bajatović.


Kako dodaje, Srbija od ruskog gasa zavisi 95 odsto i ne postoji način da to nadoknadimo.


- Ne možemo te količine da nabavimo ni od Katara, ni od SAD, niti od bilo koga drugog. Takođe, mi trenutno nismo u tehničkoj mogućnosti da uvozimo gas od tih zemalja, one su jako daleko, a i kada bi se to desilo, cena bi bila strašno velika! - objašnjava Bajatović.


Prvi čovek "Srbijagasa" dodaje da trenutno trošimo zalihe gasa iz skladišta u Banatskom Dvoru.


- Trenutno u Banatskom Dvoru imamo zajedno ruskog i našeg gasa 270 miliona kubnih metara. U sezoni smo trošili 12 miliona kubnih metara gasa dnevno, a pola od toga trošila je privreda. Možemo neke količine gasa da zamenimo mazutom, ali postavlja se pitanje ekologije, a i cena mazutu je već skočila zbog veće tražnje. Jednostavno, nema rešenja ove gasne jednačine bez ruskog gasa - ističe Bajatović.

Brojevi


* 80 odsto toplana u Srbiji radi na gas
* 10 odsto domaćinstava se greje na gas
* 12 miliona kubika gasa dnevno troši se u Srbiji
* 50 odsto gasa u Srbiji troši industrija


Srbija da ne brine


Urednica portala "Energija Balkana" Jelica Putniković kaže da je skoro nemoguće da Evropska unija odluči da zaustavi snabdevanje ruskim gasom. Ona sumnja da će EU rešiti da "sama sebe" odseče od cevi gasovoda i da se "smrzne i potpuno zaustavi".


- Kada bi sada Evropa rešila da zavrne te cevi, ona bi bila u velikom problemu jer zima još traje, u skladištima nema gasa koji bi mogao da nadomesti potrebne količine. S druge strane, gas koji je sada nešto malo više počeo da stiže iz drugih krajeva sveta, nikako ne može da zameni ruski gas, nema ga ni približno dovoljno. Uz to, nema gasovoda koji, na primer, iz Španije može da dovede gas u centralnu Evropu - kaže ona i dodaje:


- Srbija dobija gas preko Turske i on gasovodom teče kroz Bugarsku. Uprkos tome što je ova zemlja članica EU, ne verujem da će da odustane od snabdevanja gasom iz Rusije. Čak i ako nekom padne na pamet da to naredi, sumnjam da će Turska poslušati, jer nije u EU, a i Bugari će, sasvim sigurno, razmišljati o svojoj dobrobiti, a ne da zadovolje političare u Briselu - dodaje Putnikovićeva.

 

Imaćemo ugovor s Rusima za gas po povoljnijoj ceni

Dušan Bajatović navodi da ćemo na kraju grejne sezone potpisati ugovor sa Rusijom o isporukama novih količina tog energenta.
- Taj ugovor će biti produžen na deset godina i ta cena će biti povoljnija, ali sada ne mogu da kažem kolika će biti, jer postoji formula kako će se obračunavati. Važno je da kažemo da se Srbija neće smrzavati i da će biti dovoljno gasa - kaže Bajatović.

Koje zemlje najjeftinije plaćaju ruski gas:
  • Moldavija 450
  • Srbija 270
  • Turska 270
  • Kina 171
  • Jermenija 165
  • Belorusija 128,5

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija