• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

16.03.2022

20:25

ADITIV KOJI SE KORISTI 50 GODINA SADA SE ZABRANJUJE! Znate li šta je TITANIJUM-DIOKSID?

Informer

Društvo

ADITIV KOJI SE KORISTI 50 GODINA SADA SE ZABRANJUJE! Znate li šta je TITANIJUM-DIOKSID?

Podeli vest

Evropska komisija za bezbednost hrane početkom ove godine zabranila je upotrebu titanijum-dioksida u hrani, uz obavezu proizvođača da ga u roku od šest meseci zamene nekom drugom komponentom. Procenjuje se da će biti potrebno desetak godina da se titanijum-dioksid zameni u svim lekovima u kojima se nalazi na tržištu

Od 2008. godine počela je da raste zabrinutost zbog sve učestalije upotrebe titanijum-dioksida,a maja 2021. godine Evropska komisija za bezbednost hrane u izveštaju  je navela da postoje osnovane sumnje da ovaj aditiv izaziva genotoksičnost.

To znači da njegovo unošenje može dovede do izmene gena, odnosno ljudskog genoma koji bi prouzrokovao razne bolesti, čak i karcinom.

-Procena je da se titanijum-dioksid nalazi u 90.000 različitih proizvoda, lekovitih proizvoda za humanu i 8.000 proizvoda za veterinarsku upotrebu - kaže prof.dr Svetlana Ibrić sa Farmaceutskog fakulteta.

Prema njenim rečima, ovaj aditiv se nalazi u svim oblogama za tvrde i meke neprovidne kapsule, s obzirom na to da je  pigment, koji omogućava neprozirnost filma i u svim filmovima kojima se tablete oblažu. Nalazi se i u kozmetičkim proizvodima, ali je tu manja opasnost, s obzirom na to da se nanose spolja, veli prof.dr Ibrić.

Nameće se pitanje kako će se ova odluka odraziti na lekove. 

-Mene čudi otkud da se sada odjedanput stvara ''fama'' oko ovog izbeljivača - kaže za portal Informer.rs mr. ph Dragutin Rajevac.

On objašnjava da se titanijum-dioksid koristi, pre svega za izbeljivanje u kremama, jer stvara belu boju koja naročito u kremama za sunčanje, zboh filma koji pravi, odbija sunčeve zrake.

 

Foto: Tanjug

Rajevac:I ranije je bilo sličnih pokušaja

 

Osim toga, titanijum-dioksid se koristi i kao punilac svih farmaceutskih oblika.

-Čudi me da se o titanijum-dioksidu sada stvara ''fama'', a koristio se u poslednjih 50.godina. Možda je nauka uznapredovala i došla do nekih zaključaka o njegovim negativnim osobinama, ako se koristi u povećanim količinama izvan dozvoljene. Međutim, isto tako je ranije bilo raznih pokušaja da se ukine aspirin - primećuje za portal Informer mr ph Rajevac.   

On dodaje da bi se uvek našla neka zamena za titanijum-dioksid u lekovima. Ali,pitanje je da li će ta zamena biti dovoljno ispitana.

-Na nivou SZO treba da postoje jasni razlozi zašto se nešto povlači - kaže mr ph Rajevac. 

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih punioca u tableti je skrob. Otuda,ako titanijum-dioksid nije više adekvatan mogao bi jednostavno da se zameni većom količinom skroba ili nekim drugim neutralnim puniocima, koji ne utiču na organizam.

 

Punjenje tablete

U tableti u kojoj je 50 miligrama aktivne supstance, a ona je teška recimo  80 miligrama, onda je treba nečim nadopuniti da bi se masa stvrdla, napravila tableta ili glazirala da dobije drugi oblik (dražeja), objašnjava Rajevac za portal Informer.rs  

  

 

Foto:  

Titanijum-dioksid se koristi i u kolačima

 

Titanijum-dioksid se koristi i kao boja u - prelivima za torte i kolače, bombonama, pastama za zube, kremama za sunčanje i ostalim kozmetičkim proizvodima, kao što se upotrebljava u gotovo svim lekovima zastupljenim na evropskom tržištu. 

 

Titanijum-dioksida ima i u lekovima

Evropska komisija donela je dokument, pregled trenutnog stanja, u kome se navodi da to u ovom trenutku nije moguće, odnosno da treba raditi na izbacivanju titanijum-dioksida iz lekova.Sledeći rok za izradu novog preseka stanja koji Evropska komisija daje Evropskoj agenciji za lekove jeste april 2024. godine, s tim što se procenjuje da će biti potrebno desetak godina da se titanijum-dioksid zameni u svim lekovima u kojima se nalazi na tržištu.

 

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija