• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.03.2022

08:34

CRVENA KIŠA PALA U SRBIJI, PESAK IZ SAHARE PREKRIO ULICE! Meteorolog Ristić otkrio do kada će trajati ova pojava kod nas!

Informer

Društvo

CRVENA KIŠA PALA U SRBIJI, PESAK IZ SAHARE PREKRIO ULICE! Meteorolog Ristić otkrio do kada će trajati ova pojava kod nas!

Podeli vest

U gradskom prevozu, na ulici, u pekarama, glavna tema ovog jutra - prljavština koju su zatekli na svojim automobilima

Građani Srbije ostali su iznenađeni kada su ugledali crveno nebo i prašinu na ulicama i svojim automobilima.

Meteorolog Ivan Ristić za Informer.rs objasnio je da je reč o "crvenoj kiši" odnosno pesku koji je iz sahare došao do nas i naveo da nema razloga za strah.

- Jutros je u vazduhu prisutna velika količina krupnijih čestica, a reč je o pesku iz Sahare koji je prethodno došao na Alpe a sada je nad nama - objašnjava meteorolog i dodaje:

- Ciklonska aktivnost iznad pirinejskog poluostrva 14. marta, uslovila je jako južno visinsko strujanje, sa brzinama vetra od preko 100 km/h i na područje Evrope donela velike količine saharskog peska i prašine iz Afrike. Peščani saharski oblak najpre je zahvatio delove Španije zatim Francuske i Alpa, izazivajući nadrealne tonove neba koje smo viđali na filmovima o peščanim olujama. Kiša koja je pala bila je je puna peska, blata i obojena je crvenom bojom. Saharski oblak je tokom noći zahvatio Vojvodinu, a pred zoru i Beograd.  

Foto: Informer

Crvena kiša ostavila pesak

Prljava kiša ostavila je jutros pesak na ulicama i automobilima, a građani koji su se u tom  momentu našli napolju primetili su da prašina ostaje i na odeći.

Meteorolog Ristić napominje da je reč o uobičajenoj meteorološkoj pojavi, a da će u popodnevnim satima u Srbiji doći od promene.

- U narednih nekoliko sati vetar će nastaviti da nanosi pesak, a promena se očekuje u popodnevnim časovima. Saharski oblak će proći našu zemlju u prepodnevnim časovima, tako da se popodne njegov uticaj u Srbiji više ne očekuje - navodi meteorolog Ristić.

Šta je crvena ili krvava kiša

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara pre nego što prašina padne na tlo.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 2 godine

Gde je cufta ekolog da ide isred Africkih ambasada da mitinguje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija