• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

21.03.2022

18:19

PROLEĆNI UMOR NIJE SAMO MIT! Ovo su načini na koje možete da ga PREVAZIĐETE!

Shutterstock

Društvo

PROLEĆNI UMOR NIJE SAMO MIT! Ovo su načini na koje možete da ga PREVAZIĐETE!

Podeli vest

Prolećni umor je osećaj pojačanog zamora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja koji se javlja s početkom proleća, u martu i aprilu

Reč je o normalnom fiziološkom procesu čitave populacije, međutim, neki ga osećaju više, a neki manje. Ovo je idealno vreme da, ako već niste fizički aktivni, izađete i počnete više da se krećete i da boravite u prirodi.

Izađite na vazduh

Fizička aktivnost i boravak na svežem vazduhu i suncu podstaći će lučenje hormona sreće i sintezu vitamina D, što će vam poprilično pomoći u borbi protiv ovog sezonskog problema.

Foto: Pixabay

Fizička aktivnost ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju, zbog čega se osoba oseća bolje i odmornije. Pomaže u regulaciji telesne mase i poboljšava čovekovo opšte zdravstveno stanje (fizičko, mentalno i društveno).

Takođe, pomaže u prevenciji različitih hroničnih nezaraznih bolesti (dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih i nekih malignih bolesti) i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Fizička aktivnost se preporučuje svima, a vežbe se mogu prilagoditi svim starosnim grupama i zdravstvenim stanjima.

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je 150 minuta nedeljno umerene fizičke aktivnosti ili 75 minuta aktivnosti jačeg intenziteta. Neke od aktivnosti koje se mogu preporučiti svima su hodanje, plivanje i vožnja bicikla.

Foto: Shutterstock

Šetnja je jednostavna, ne zahteva posebne veštine i znanje i mogu je praktikovati osobe svih starosnih grupa.

Saveti za borbu protiv prolećnog umora:
  • Pazite na pravilnu ishranu
  • Jedite namirnice bogate vitaminom C
  • Birajte namirnice bogate gvožđem
  • Nađite vremena za neku aktivnost na otvorenom
  • Jedite što više povrća
  • Pijte dosta vode
  • Spavajte dovoljno

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija