• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - K. M.

26.03.2022

07:00

HLEB SKUPLJI OD ZLATA MOLBE I PRITISCI NA SRBIJU DA IZVEZE PŠENICU, KUKURUZ I ULJE KREĆE RAT ZA HRANU!

Pixabay/pexels

Društvo

HLEB SKUPLJI OD ZLATA MOLBE I PRITISCI NA SRBIJU DA IZVEZE PŠENICU, KUKURUZ I ULJE KREĆE RAT ZA HRANU!

Podeli vest

Zemlje regiona i EU od Srbije traže čak 400.000 tona pšenice i 690.000 tona kukuruza, što je više od 50% naših robnih rezervi Crna Gora traži da im odobrimo uvoz čak sedam miliona litara suncokretovog ulja, što je daleko više od njihove potrošnje

Zemlje regiona i Evropske unije od Srbije hitno traže čak 400.000 tona pšenice i 690.000 tona kukuruza, što je više od polovine naših trenutnih robnih rezervi!
Pojedine od njih ne prezaju ni od klasičnih pretnji, na šta je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To ni ne čudi, jer zbog rata u Ukrajini već sada svaki deseti stanovnik Evrope nema dovoljno hrane, a zapadni ekonomisti upozoravaju da će u narednim mesecima najmanje 20 odsto Evropljana biti suočeno sa hroničnim nestašicama osnovnih životnih namirnica, pre svega hleba, suncokretovog ulja, mesa i mleka!!!


Ogromni pritisci

U našem okruženju, posle odluke Srbije da zabrani izvoz pšenice i kukuruza kako bi zbrinula domaće stanovništvo, krenuo je bespoštedni ekonomski rat za hranu. Severna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, ali i najmanje dve članice EU - Italija i Rumunija, traže od Srbije hitne isporuke dodatnih količina kukuruza i pšenice kako bi imale dovoljno hrane da prehrane stanovništvo.
- Da vam ne pričam kakvim se trikovima služi jedna evropska zemlja da dođe do velikih količina našeg ulja, da ne pričam o tome šta je sa brašnom i pšenicom, koliki su zahtevi. Imamo jednu veliku evropsku zemlju koja nam je pripretila ukoliko im ne damo određene količine, i to kažu otvoreno: 'Recite Vučiću, morate do večeras, i da se ne igra! ' Na to ja samo kažem: Nema problema, oni su veliki, a mi mali, sad sedam dana nemam vremena time da se bavim i onda će ta zemlja dobiti odgovor... - slikovito je objasnio Vučić koliko je dramatična situacija oko nabavke žitarica.

Foto: pexels.com

Imaćemo dovoljno žitarica i za izvoz

Poljoprivredni analitičar i član Nacionalnog tima za preporod sela Branislav Gulan kaže da Srbija ima i više nego dovoljno i pšenice i kukuruza za potrebe naših građana, a nakon setve imaćemo mnogo žita i za izvoz.
- Kukuruz i pšenicu najviše izvozimo u Rumuniju i Italiju, a zatim i u Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, Austriju, Crnu Goru i Nemačku. Kukuruz se svake godine seje na oko milion hektara. U 2020. godini rod je bio oko osam miliona tona, dok je prošle godine suša 'obrala' deo roda, pa je ubrano oko šest miliona tona. Srbiji je za unutrašnje potrebe za godinu dana potrebno blizu četiri miliona tona. Dakle, rod će biti veći od naših potreba, pa će biti dovoljno i za izvoz - kaže on i dodaje:
- Prošlogodišnji rod pšenice bio je 3,5 miliona tona. Ona je ove godine posejana na rekordnih 630.000 hektara. Primera radi, za potrebe naše zemlje dovoljan je rod sa 300.000 hektara, što je negde oko 1.550.000 tona. Dakle, sav rod sa preostale posejane polovine zemljišta bez problema moći će da se izvozi u inostranstvo, i to po rekordno visokim cenama.

Koliko su naši prvi susedi u ozbiljnom problemu, govore i podaci o zahtevima koji su u petak stigli iz Crne Gore.
- Iskazane potrebe Crne Gore za pšenicom su oko 50.000 tona. Kukuruza za stanovništvo oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko sedam miliona litara! Sve ove količine su nam neophodne za šest meseci. Nadamo se da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza iz Srbije već tokom sledeće nedelje - kazao je Aleksandar Stijović, crnogorski ministar poljoprivrede, član Vlade koja je, podsetimo, osudila Srbiju za 'genocid', odbila da potpiše Temeljni ugovor sa SPC i uvek i u svakoj prilici glasala i radila protiv interesa Beograda!?!


Srbija je prethodno u okviru inicijative 'Otvoreni Balkan' donela odluku o usaglašavanju količina pšenice i kukuruza koje će biti izvezene u Albaniju i Severnu Makedoniju, a prema našim saznanjima, narednih dana ista odluka trebalo bi da se donese i za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Skuplja setva

Branislav Gulan kaže i da će setva ove godine biti skuplja nego ranije.
- Za ovogodišnju setvu izuzetno je skupo veštačko đubrivo, ali i gorivo. Setva kukuruza ove godine biće skuplja za 50 odsto, a suncokreta za 30 odsto. S druge strane, setvu obeležava i visoka cena žita i uljarica na domaćem i svetskom tržištu, što je podsticaj da se značajniji posao u poljoprivredi obavi bez obzira na skup repromaterijal - istakao je Gulan.


BIA proverava ugovore
Pored svega, sve se više dešavaju i zloupotrebe i falsifikovanja ugovora koji se antidatiraju tako da izgleda da su potpisani pre donošenja zabrane izvoza, pa je predsednik Vučić zatražio od premijerke Ane Brnabić, ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i direktora BIA Bratislava Gašića da se pozabave kontrolom spornih ugovora.
- Reč je o ugovorima koji su navodno potpisani pre nego što je Vlada usvojila odluke o zabrani izvoza pšenice, brašna, kukuruza i suncokretovog ulja. Falsifikovanjem isprava sada se povećavaju količine žita koje su prvobitnim ugovorima bile predviđene. MUP i BIA zajedno već rade na ovim slučajevima, istražuju, i svi koji se bave krivotvorenjem i falsifikovanjem biće pohapšeni - zapretio je Vučić.
Kako saznajemo, dosad su otkrivena tri ugovora koja su antidatirana, utvrđeno je da je naknadno povećana ugovorena količina šećera, ulja i brašna, a u tome su učestvovale naše i inostrane firme.

Pšenica

800.000 tona pšenice ima trenutno u robnim rezervama Srbije
1,5 miliona tona pšenice godišnje su potrebe Srbije
3,5 miliona tona je godišnji domaći rod pšenice
KUKURUZ
1 milion tona kukuruza ima Srbija u rezervama
6,5 miliona tona je prosečan godišnji rod kukuruza
3,6 miliona tona kukuruza su godišnje potrebe za ljude i stoku
JESTIVO ULJE
232.000 tona suncokretovog ulja godišnje se proizvede u Srbiji
80.000 tona su godišnje domaće potrebe


TABELA:
Najveći uvoznici srpske pšenice:
država količina

Rumunija 258.592
Italija 255.702
Bosna i Hercegovina 59.192
Makedonija 56.808
Albanija 29.051
Austrija 8.010
Crna Gora 6.513
Nemačka 961
* količine su izražene u tonama









 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 2 godine

Izvoz samo po ugovorenim kvotama. Ništa preko toga. To su ratne rezerve. Predratno je stanje. A posle svega što su zakuvali sami neka to i kusaju.

Veljko

pre 2 godine

Sada treba povuci jedan dobar potez, a to je ako povucete priznanje Kosova onda moze, ako ne, onda trpite gladni.

Milan63

pre 2 godine

Ne znam zašto mi da prehranjujemo zemlje NATO pakta u regionu? Neka se obrate Bajdenu i Stoltenbergu ako su u problemu. Oteli su nam Kosovo i Metohiju, a sada idu i pretnje oko hrane. Jel' bi da nam i to otimaju? Kakve su to razbojničke poruke? Ako imamo viškove za prodaju, treba da ih prodamo pre svega prijateljskim zemljama Bliskog istoka, Afrike, Azije i Južne Amerike, a ne onima koji neprestano pljuju i pokušavaju da ponize našu zemlju. Da nije naših Srba u regionu, ja bih tako.

Luka

pre 2 godine

Crna gora ima na čelu velikog mudrijaša i politikanta Đukanovića ,koji se nadmeće kako da opanjka Srbiju i Srbe,pa neka sad od prijatelja sa Kosova traži potrebnu hranu.

Stevan

pre 2 godine

Pritisci da nešto prodaš????Kažeš da nemaš i to je to

ratko

pre 2 godine

sa kojim pravom ko vam je to dozvolio idioti da izvozite sta su nama te fasisticke zemlje dale dok su nas bombardovali ,koga vi izigravate jebem vam mater svima,ajde sad ovo objavite ,kao klosari cete ovo zabraniti jebem im mater eto,jesam ja bio na Kosarama da bi hranili sad siptare ustase stoku fasisticku evropsku ,govna jednaizdajnicka

ratko

pre 2 godine

moze Rusija Belorusija cecenija i sve zemlje koje podrzavaju Rusiju svi ostali neka se nose u tri lepe .p m

Pera

pre 2 godine

Crnogorcima nema ništa, kad znaju da pljuju po nama sad neka trpe, neka traže od prijatelja šiptara....

Nebojša Berak

pre 2 godine

Crna Gora trazi 7 miliona litara, nema 150.000 domacinstava. Treba da kupe jeftino inpreprodaju i da im Srbija napunibbudzet da imajubodakle da finasiraju antirsrpsku i antirusku politiku. Siptari kazu da ih trujemo, pa cemu onda izvoz. Neka kupe od onih koji ih ne truju. Srbija MORA DA STANE sa izvozom, svi ugovori moraju biti ponisteni jer su falsifikovani. A sta ako zetva ne bude kako treba, ako udari suša, ako krenu da pale zitna polja,... NINZRNA ZITA OKUPATORU, NINZRNA ZITA I KAPI ULJA DOKAZANIM SRBOMRSCIMA I NEPRIJATELJIMA SRBIJE.

Pera

pre 2 godine

nikome nista .. sve je to organizovano da ostanemo bez zaliha .. sve su to zemlje koje su neprijateljske prema nama ..

Dragan

pre 1 godinu

Znači svi pocrkaše gladni... Majko mila koliki ste vi LAŽOVI...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija