• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

28.03.2022

08:40

POČELA KONTROLA SAOBRAĆAJA IZ VAZDUHA: Evo kako izgleda kada vas helikopter MUP-a uhvati NA DELU!

Tanjug

Društvo

POČELA KONTROLA SAOBRAĆAJA IZ VAZDUHA: Evo kako izgleda kada vas helikopter MUP-a uhvati NA DELU!

Podeli vest

Policija je u saradnji sa helikopterskom jedinicom MUP-a počela kontrolu poštovanja propisa i iz vazduha, da bi povećala bezbednost u saobraćaju na putevima

Snimanje prekršaja, nasilničke vožnje, prekoračenja brzine i preticanja na punoj liniji, ponovo se sprovodi iz helikoptera.

Ivica Stanković iz Uprave saobraćajne policije objašnjava da je plan da se četiri puta mesečno, u saradnji sa helikopterskom jedinicom MUP-a, na taj način sprovodi kontrola u saobraćaju.

- Pre svega na onim putevima gde se dešavaju saobraćajne nezgode sa najtežim posledicama - ističe Stanković.

Prema mišljenju stručnjaka, mnogo je prednosti snimanja saobraćaja iz vazduha, jer postoje prekršaji koje je teško kontrolisati na uobičajeni način.

Prof. dr Krsto Lipovac sa beogradskog Sabraćajnog fakulteta kaže helikopteri mogu da pomognu u kontroli saobraćaja, ali da cilj nije naplata kazni, već promena ponašanja.

Foto: printscreen RTS

Srbija je do devedesetih godina imala kontrolu saobraćaja iz vazduha.

Helikopterska jedinica MUP-a Republike Srbije dobila je 2019. letelice tipa "Erbas H-145M", koje su opremljene posebnim uređajima i opremom za kontrolu.

Ivica Stanković objašnjava kako će se sprovoditi kontrola iz helikoptera.

- Posada u helikopteru, nakon što prepozna prekršaj i vidi na terenu, operater, tehničar, koji rukuje uređajem krene u dokumentovanje tog prekršaja. Javljamo patroli koja je na samom delu tog puta, gde otkrivamo prekršaj i dalje preuzima sama patrola - navodi Stanković.

Sledi zaustavljanje snimljenog vozila, kontrola i zapisnik o prekršaju. Video materijal iz helikoptera se koristi na sudu kao dokaz.

Foto: printscreen RTS

Profesor Krsto Lipovac smatra da ovakvom vrstom kontrole može da se poveća svest vozača u prekršaju da će biti kažnjen, te da će to imati uticaja na njih.

- Ukoliko dobro promovišemo gde su patrole, šta rade i zašto, onda ćemo imati mnogo veće efekte - ističe Lipovac.

U prva dva meseca ove godine u Srbiji je u više od 60 saobraćajnih nezgoda poginula bar jedna osoba, a u svakoj drugoj glavni faktor bila je neprilagođena brzina.

Foto: printscreen RTS

Očekuje se da će korišćenje helikoptera smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i povećati bezbednost na putevima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05