• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

31.03.2022

14:57

KRAJ TALASA! SVE OPŠTE BOLNICE U SRBIJI IZLAZE IZ KOVID SISTEMA!

Beta

Društvo

KRAJ TALASA! SVE OPŠTE BOLNICE U SRBIJI IZLAZE IZ KOVID SISTEMA!

Podeli vest

Sve opšte bolnice u Srbiji u narednih nekoliko dana polako će izaći iz kovid sistema, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Predrag Sazdanović i naveo da je i dalje visok procenat zaražavanja - između 12 i 15 odsto dnevno, ali da je za omikron soj mali broj hospitalizovanih.

On je rekao da su kovid kapaciteti srpskog zdravstvenog sistema sada skoncentrisani na ranije definisane kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

- Trenutno su njihovi kapaciteti zauzeti između 15 i 18 odsto, a jako dobra vest je da sve druge ustanove kao što su univerzitetski klinički centri u Kragujevcu i Nišu, polako izlaze iz kovida. Njihovi kapaciteti su zauzeti od šest do osam odsto - rekao je Sazdanović.

On je naveo da je trenutno u bolnicama širom Srbije hospitalizovano oko 700 pacijenata, od kojih je oko 40 na intenzivnoj nezi.


Sazdanović je istakao da sve opšte bolnice koje su se bavile kovidom, sada imaju manji broj zaraženih - od dva do tri odsto.
 

Foto: printscreen

Predrag Sazdanović ističe da je ovaj talas prošao

- Zaključak je da je ovaj talas definitivno prošao i potpuno smo spremni za neki novi eventualni talas novog soja kovida 19 - poručio je Sazdanović.

Kako je dodao, u narednih nekoliko dana se očekuje da sve opšte bolnice polako izađu iz kovida, kako bi mogle da se posvete lečenju non-kovid pacijenata, pre svega onkoloških.

- Naša sledeća ambicija je da se fokusiramo na naš uobičajeni posao, a pacijenti sa hroničnim nezaraznim bolestima poput srčanih, pulmoloških pacijenata, ponovo će naći svoja mesta u našim ambulantama - naglasio je Sazdanović.

Na pitanje da li je virus gripa sada dominantniji, Sazdanović odgovara da su lekari i kod đačke i studentske populacije, pred kraj omikrona bili suočeni sa dvostrukom vrstom infektivnih agenasa - sa jedne strane omikron, a sa druge preklapanje sa nekoliko vrsta gripa.

- To su zapravo sojevi koji u prethodne dve godine nisu imali mogućnosti da se razviju. Imali smo ozbiljnu epidemiološku zaštitu zbog maski, tako da ti virusi nisu bili dominantni, a kako su mere popustile i kako maske nisu više obavezne, došlo je do širenja tih virusa-  rekao je Sazdanović i dodao da je sve to očekivano.

On je naveo da se sada pojavljuju retki sojevi plućnih oboljenja, sa čime se, kaže, sada suočavaju ambulante.

Sazdanović napominje da se u ovom trenutku ne može znati da li će se pojaviti novi soj kovida, ali, naglašava procenu Svetske zdravstvene organizacije da će se novi sojevi koji se budu pojavili, biti manje infektivni, odnosno stvaraće lakše kliničke slike.

- Srpski zdravstveni sistem je spreman za sve scenarije - zaklučio je on.

Bonus video: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija