• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

02.04.2022

07:50

SVETSKI DAN KNJIGE ZA DECU U ZNAKU DUŠKA RADOVIĆA

Društvo

SVETSKI DAN KNJIGE ZA DECU U ZNAKU DUŠKA RADOVIĆA

Podeli vest

Svetski dan knjige za decu, 2. april, obeležava se širom Srbije, a ustanovljen je 1967. godine na dan rodenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o razvijanju ljubavi prema pisanoj reči kod dece još u najranijem detinjstvu

Tim povodom dečje odeljenje Biblioteke Grada Beograda "Čika Jova Zmaj" uručilo je nagrade pobednicima litararno-likovnog konkursa "Da li mi verujete" na koji je pristiglo više stotina radova iz Srbije, regiona, Evrope i Afrike.

- Raduje nas što je i ove godine stigao veliki broj dečjih radova iz Srbije, a posebno iz dijaspore, iz Francuske , Grčke, Švajcarske ... pa čak i iz Bocvane, inspirisanih naslovom jedne od najlepših dečjih pesama Duška Radovića, receno je na Dečjem odeljenju u Zmaj Jovinoj ulici gde su dodali da je konkurs bio u znaku obeležavanja veka od rođenja tog velikog srpskog pisca, pesnika, novinara... Želja nam je da najmlađe podstaknemo da još više čitaju i da se kreativno izražavaju, da o onome što proeitaju znaju da iskažu stav, da mogu nešto da napišu, nacrtaju - dodale su bibliotekarke.

Nagrade za najbolje literarne radove za mlađi i stariji uzrast ostale su u Beogradu, dobile su ih Mila Hodalić iz OŠ "Vojvoda Radomir Putnik" i Stanko Vićanović iz škole "Banović Strahinja".
 

Foto: Printscreen

Duško Radović

Takođe, dobile su ih i Stasija Todorović iz Izole i Tatjana Vukovic iz Zelenike. Pobednici likovnog dela konkursa su Mila Ðorđević iz Vranja i Andrea Tomić iz Užica, kao i Marica Kikingzoti iz Grčke.

U cilju popularizacije čitanja, direktorka Biblioteke Jasmina Ninkov podsetila je za Tanjug, da je još pre pola veka uvedena čitalačka značka za decu koja pročitaju najviše knjiga, a kako je dodala, ima i onih koji čitaju i 300 knjiga godišnje.

Uistom cilju, navela je Ninkov, u februaru je prvi put dodeljena nagrada "Duško Radović" za književnost za decu i mlade, a laureat bio je Dejan Aleksić za knjigu "Malo-malo pa slon".

U Srbiji već skoro četvrt veka između ostalih, postoji i nagrada o kojoj odlueuju isključivo đaci - "Dositejevo pero". Taj veliki dečji žiri sastavljen od nekoliko stotina osnovaca do sada je za najbolje više puta proglasio knjige čiji su autori Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Gordana Maletić i Vesna Vidojević - a za dela "Od čitanja se raste", "Mračne tajne Ginkove ulice", "Zagonetne priče" "Cvonki" "Hajduk iz Beograda", "Hajduk na Dunavu", "Olimpijski san", "Plurkini Musketari" i "Kecelja na bele tufne"...

U čast autorke knjige "Pipi Duga Earapa" i promovisanja prava dece na najbolja dela, Vlada Švedske 2. aprila dodeljuje nagradu "Astrid Lindgren", koju zovu i malom Nobelovom, a ciji je novčani deo veći  od pola miliona dolara.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija