• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

05.04.2022

07:00

VAZDUHOPLOVNA AKADEMIJA ZAKORAČILA U BUDUĆNOST! Đaci će učiti za pilote dronova!

Društvo

VAZDUHOPLOVNA AKADEMIJA ZAKORAČILA U BUDUĆNOST! Đaci će učiti za pilote dronova!

Podeli vest

Vazduhoplovna akademija je jedina škola na Balkanu u kojoj će od septembra srednjoškolci učiti kako da sklope i rasklope dronove i upravljaju njima

Vazduhoplovna akademija je jedina škola na Balkanu u kojoj će od septembra đaci učiti kako da sklope i rasklope dronove i upravljaju njima!

Pomoć ratarima

Učenici su imali zadatak da snime voćnjak dronom i dobijeni snimak očitaju pomoću specijalno izrađenog softvera
Dr Danijela Manić

Ovim školskim programom akademija, u čijem su sklopu Srednja stručna škola, Visoka škola strukovnih studija i Pilotska akademija u Vršcu, velikim korakom zakoračila je ispred vremena, jer su, kako ocenjuju stručnjaci iz celog sveta, bespilotni vazduhoplovi budućnost avijacije. Učenicima je nov predmet omogućen zahvaljujući evropskim programima u kojima ova škola učestvuje.

Foto: Novak Đurović

Posao budućnosti

Nastavu za predmet o dronovima držaće profesori Vladimir Nikolić, Aleksandar Starčević, Dragoljub Živanović i Dejan Crnoglavac. Oni su, zajedno sa delom đačke ekipe, boravili u Antaliji, gde su sa kolegama i učenicima sa Sardinije i iz Sevilje i praktično radili sa dronovima.

Aleksandar Starčević, profesor Vazduhoplovne akademije, kaže za Informer da su dronovi budućnost vazduhoplovstva i da će đaci treće godine od septembra dobiti izborni predmet Dronovi, a ujedno će i studenti Visokih škola na svojim predavanjima imati poseban predmet o bespilotnim letelicama.

- Dronovi su budućnost i želja cele škole je da naši đaci idu u korak sa vremenom i svetom. Zbog toga im je pružena prilika da se upoznaju sa najosnovnijim delovima upravljanjem i strukture dronovima, njihovim pogonom i kompletnom elektronikom. U planu je i maketarska sekcija, na kojoj će đaci moći još više da bude približeno kako funkcioniše dron i kako u praksi izgleda sklapanje ovih letelica. Za sada u školi imamo tri drona i u narednom periodu sigurno će biti još primeraka o kojima će deca učiti - kaže Starčević i dodaje:

- Da bi neko predavao ovaj predmet, mora da završi obuku za upravljanje dronovima i da sarađuje sa drugim predavačima iz inostranstva. Interesovanje đaka je ogromno, a otkad su čuli da će odlaziti na obuke i predavanja i u druge zemlje, oko 947 đaka već se izjasnilo da je zainteresovano za novi predmet.

Foto: AP/Photo

Deca, budući "vazduhoplovci", već su imali priliku da sa svojim vršnjacima iz Italije, Turske i Španije u Antaliji uče da upravljaju dronovima, koriste multispektralne kamere i pomažu agronomima u praćenju rasta, ali i tretiranju voća, povrća, žitarica pesticidima.

Prema rečima dr Danijele Manić, organizatora međunarodnih programa i direktorke visoke škole strukovnih studija Vazduhoplovne akademije, boravak đaka u Turskoj još jedan je u nizu programa međunarodne saradnje i razmene znanja.

- Učenici su imali zadatak da snime voćnjak dronom i dobijeni snimak očitaju pomoću specijalno izrađenog softvera. Analizom su došli do podataka da li je biljka krenula da se suši, ima li dovoljno vode, da li je ugrožena određenom vrstom bolesti. Trenutno imamo i grupu đaka sa profesorima na Sardiniji, a ponosni smo što ćemo zahvaljujući svom projektu moći i mi da budemo gosti deci iz inostranstva i da budemo prepoznatljivi po kvalitetu nastave - kaže ona.

Odličan kadar

Manićeva dodaje da Akademija školuje najkvalitetniji kadar za potrebe vazduhoplovstva i da je cilj da postane lider u ovoj oblasti u našoj zemlji, a i van njenih granica:

- Najznačajnije je to što nas ovaj kompletan projekat čini ako ne jedinstvenim, onda svakako među najboljima jer daje mogućnost da đaci ono što su naučili u školi primene i u životnim uslovima - kaže direktorka Manić.

Dron će zameniti čoveka

Profesor Vazduhoplovne akademije Vladimir Nikolić kaže da je zanimanje pilot bespilotnih vazduhoplova novo i da je to upravo profesija budućnosti.

- Profesija koja se bavi bespilotnim vazduhoplovima je veoma zahtevna, traži određene profile ljudi i posebnu vrstu edukacije. Mi se trudimo da budemo među prvima u tome. Odavno je shvaćeno da su mašine i tehnologija zamenile čoveka i očigledno je da je tako i sa dronovima.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17