• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

13.04.2022

20:32

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! PLATU MOŽETE PRIMATI I U KEŠU! A da li u tom slučaju banka može da vam da kredit?

Društvo

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! PLATU MOŽETE PRIMATI I U KEŠU! A da li u tom slučaju banka može da vam da kredit?

Podeli vest

Iako većina zaposlenih radnika u Srbiji platu prima preko tekućeg računa u banci, zakon kaže da je zaradu moguće isplatiti i u kešu

I pored toga što zakon odobrava isplatu plate u gotovini, mnogi ipak ne žele ovakav vid primanja jer su u dilemi da li u slučaju da im cela plata ne ide preko računa mogu da koriste bakarske usluge kao što su krediti, čekovi i slično.

Iz NBS su objasnili za Informer da se prema propisima kojima se uređuje otvaranje računa ne uređuju pitanja iz odnosa poslodavca i zaposlenih.

Foto: wikipedia.org

- Propisima iz nadležnosti Narodne banke Srbije kojima se uređuje otvaranje računa (Zakonom o platnim uslugama i podzakonskim aktima donetim na osnovu tog zakona) ne uređuju se pitanja iz odnosa poslodavca i zaposlenih, pa tako ni način na koji će poslodavac isplatiti zaradu tim licima. Dodatno, Odlukom o bližim uslovima i načinu otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa predviđeno je da se tekući račun otvara fizičkom licu na njegov zahtev - kažu iz NBS.

Ne postoje dodatni uslovi

Foto: Shuterstock

Kako ističu iz Narodne banke Srbije, ne postoji pravilo u skladu sa kojim bi bankama bilo ograničeno kreditiranje određene kategorije klijenata.

Sa aspekta važeće regulative kojom je uređeno poslovanje banaka u Srbiji, ne postoji pravilo u skladu sa kojim bi bankama bilo ograničeno kreditiranje određene kategorije klijenata, poput zaposlenih koji nemaju otvoren tekući račun u banci. Propisima nisu predviđeni dodatni uslovi koje bi navedena kategorija građana morala da ispuni da bi im banka odobrila kredit.

Kreditni proces

Banke same svojim unutrašnjim aktima uspostavljaju odgovarajući kreditni proces, pri donošenju odluke o odobravanju kredita fizičkom licu one vrše nekoliko procena koje ne utiču na to da li se plata prima na ruke ili preko računa.

- Naime, banke su dužne da same svojim unutrašnjim aktima uspostave odgovarajući kreditni proces i da u okviru tog procesa urede kriterijume i principe za odobravanje kredita i drugih plasmana klijentima. Pri donošenju odluke o odobravanju kredita fizičkom licu, banke su dužne da procene kreditnu sposobnost svakog pojedinačnog dužnika kao i druge relevantne faktore. Kreditna sposobnost dužnika fizičkog lica procenjuje se naročito na osnovu analize stepena kreditne zaduženosti, koji se utvrđuje kao odnos ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda tog dužnika, a koji banka utvrđuje pri odobravanju potraživanja, kao i nakon toga u skladu s načinom i dinamikom utvrđenim njenim aktom. Takođe ukazujemo da, o konkretnom izboru klijenta, banke slobodno odlučuju - ističu iz NBS.

Druge usluge zavise od poslovne politike banke

Foto: Shuterstock

Mogućnost korišćenja drugih usluga, ukoliko korisnik ne prima zaradu preko tekućeg računa u banci, određuje svaka banka u skladu sa svojom poslovnom politikom.

- Mogućnost korišćenja drugih usluga poput izdavanja čekova, ukoliko korisnik ne prima zaradu preko tekućeg računa u banci, određuje svaka banka u skladu sa svojom poslovnom politikom i uspostavljenim  sistemom upravljanja rizicima. U tom pogledu, u kontaktu sa bankom klijent može razmotriti konkretne usluge i proizvode koje ta banka nudi i uslove koje je banka predvidela svojom poslovnom politikom za konkretnu uslugu, odnosno proizvod.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija