• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.04.2022

19:14

RUSI JE KORISTE ZA LEČNJE KANCERA, SRBI JE IMAJU U IZOBILJU, ALI MISLE DA JE KOROV! Čaj od ove biljke lečio je sve! Kiprovina je bila vrednija od zlata, vreme je da...

informer.rs

Društvo

RUSI JE KORISTE ZA LEČNJE KANCERA, SRBI JE IMAJU U IZOBILJU, ALI MISLE DA JE KOROV! Čaj od ove biljke lečio je sve! Kiprovina je bila vrednija od zlata, vreme je da...

Podeli vest

Od ove biljke pravi se čuveni ivan čaj koji se u Rusiji smatra jednim od nacionalnih simbola i deo je njihove istorije. Za ovaj čaj smatralo se da leči sve, dok u Srbiji ovu biljku smatraju korovom.

Kiprovina (lat. Epilobium anguistifolium) je biljka koja raste na šumskim čistinama i  rasprostranjena je skoro u celoj Aziji, Severnoj Americi i Grenlandu, a u Evropi severno do Norveške i Islanda. Poznata je kao koporski čaj, jer najviše raste u oblasti oko sela Kopor, blizu današnjeg Petrograda u Rusiji. 

U Srbiji i u Crnoj Gori raste na višim nadmorskim visinama, na ivicama proređivanih šuma i ima predivan ljubičasti cvet, pa je upravo iz tog razloga u narodu poznata i kao Bogorodičin cvet. Ukoliko ste imali prilike da šetate kroz polje obraslo kiprovinom mogli ste zaključiti da izgledaju čarobno. Kiprovina za razliku od većine drugih čajeva, ne sadrži kofein i  može da se pije neograničeno dugo, praktično sve dok vam prija.   

PUNA IH JE I SRBIJA! KO NIJE PRENOĆIO U NJEMU, KAO DA I NIJE BIO U PLANINI! DA LI ZNATE ŠTA JE SAVARDAK? Turisti, pogotovo stranci, su "odlepili" za njima...

Rusi su vekovima sušili i fermentisali kiprovinu kako bi  dobijali ruski crni čaj poznatiji kao ivan čaj. Svaka kuća imala ga je u svojoj kuhinji i ispijan je za sve bolesti ali i zbog izuzetno prijatnog ukusa. Bio je toliko moćan da je u srednjovekovnoj Rusiji služio kao sredstvo plaćanja.

Foto: Pixabay

Ruski čaj

Ivan čaj bio je prvi internacionalni čaj koji je početkom 19.veka prevazišao granice Carske Rusije i izvozio se u inostranstvo. Vrlo brzo stekao je izuzetnu popularnost u Ujedinjenom Kraljevstvu i dospeo u sam vrh ruskih izvoznih proizvoda. Bio je toliko tražen da više nije mogao da se uvozi legalnim putem, već se švercovao iz Rusije i upravo iz tog razloga cena mu je bila jako visoka.

Ubrzo su se pojavile kopije ovog čaja  u vidu biljke  kamelija sinensis. Osušena liči na ruski crni čaj, ali ima kofein i potpuno je drugačijeg sastava.

Svetske DRŽAVE i njihove POSLASTICE! Znate li koja je torta zaštitni znak Srbije?

Na posedima u Indiji, Kini, na Cejlonu počele su da niču ogromne plantaže ove biljke, a većina Britanaca nije ni primetila da je jedan čaj zamenjen drugim. Posle Oktobarske revolucije ivan čaj vrlo brzo je zaboravljen među Britancima, a moćna reklama  za njegovu zamenu učinila je da se kamelija sinensis prihvati kao pravi ivan čaj.

Rusi i danas negoduju zbog ove prevare i  veruju da istočni “crni čaj izvlači kalcijum iz kostiju” i da zbog velikog procenta kofeina nije nimalo zdrav.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija