• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

16.04.2022

12:38

BRAVO, SRBIJO! Za tri dana u našoj zemlji testirano na SMA koliko u ovoj zemlji za mesec dana

Društvo

BRAVO, SRBIJO! Za tri dana u našoj zemlji testirano na SMA koliko u ovoj zemlji za mesec dana

Podeli vest

Prva nedelja od uvođenja testiranja novorođenčadi na SMA, protekla je dobro, a testirano je 84 uzorka, rekao je genetičar Miloš Brkušanin

Kako je kazao za tri dana uzeti su uzorci za 84 bebe sa GAK "Narodni front" i testirani na Biološkom fakultetu u Beogradu, gde se studija neonatalnog skrininga na ovu neuromišićnu bolest sprovodi.

- Primera radi, u Letoniji je toliko testirano za mesec dana, dok je kod nas odziv dobar, uprkos činjenici da su neke majke odbile da se njihova beba testira - rekao je.

Dosad pristigli rezultati su negativni, što i jeste očekivan podatak. Učestalost oboljenja, koje se iskorenjuje otkrivanjem na rođenju i lečenjem pre ispoljavanja simptoma, jeste 1 : 8.000. Kako se u GAK "Narodni front" u prošloj godini rodilo više od 8.264 beba, u slučaju da se prošlogodišnji rezultati ponove, uzorak bi bio reprezentativan, što govori da bi moguć broj dijagnostikovane SMA dece zapravo bio vrlo mali.

Ranije smo navodili podatak od oko šestoro obolele dece godišnje, međutim, nadležni se nadaju da će taj podatak tek biti preciziran nakon jednogodišnjeg pilot-projekta, koji treba da utaba put za uvođenje skrininga na nacionalnom nivou, piše Telegraf.rs

Podsetimo, projekat je pokrenut u utorak, 12. aprila. U GAK "Narodni front" uzima se uzorak krvi iz pete novorođenčeta, koji se potom prenosi na Biološki fakultet, gde se vrši testiranje na SMA. U slučaju eventualnog postavljanja dijagnoze, dete se upućuje na lečenje u Univerzitetsku dečju kliniku "Tiršova".

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17