• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

16.04.2022

20:50

NAJLEKOVITIJE VODE SU SUMPOROVITE! ALI U BANJAMA IH MNOGI IZBEGAVAJU!  Saznajte ZAŠTO i KOJA bi vama odgovarala...

privatna arhiva

Društvo

NAJLEKOVITIJE VODE SU SUMPOROVITE! ALI U BANJAMA IH MNOGI IZBEGAVAJU! Saznajte ZAŠTO i KOJA bi vama odgovarala...

Podeli vest

Lekovita svojstva banja poznata su od davnina, a termomineralni izvori u Srbiji imaju posebnu važnost

Redosled balneoloških procedura u banjama podrazumeva da se uvek počinje sa jutarnjim fizičkim aktivnostima, pre sveg vežbama, šetnjama, a zatim posle kraćeg odmora sprovode se kupke u lekovitim vodama, koje mogu biti pasivne ili aktivne u različitom trajanju u zavisnosti od vrste vode ili oboljenja.

-U termalnoj vodi, kao što je u Seltersu ili voda Ribarske banje ili Lukovske, dovoljno je biti 12-13 minuta, a u banji Vrujci ili Jošaničkoj banji pola sata. Posle kupke obavezno treba napraviti pauzu u trajanju od najmanje dva sata, a u nekim situacijama i četiri. Tek posle valja primeniti neke od instrumentalnih procedura (elektro, lasero, magneto, ultrasonu terapiju) ukoliko je potrebno - kaže za portal Informer.rs prof.dr Milisav Čutović, naš čuveni balneoklimatolog.

 

Foto: youtube.com

Lekovite vode za dobro zdravlje

 

Miris pokvarenih jaja

Lekovite vode su složenog hemijskog sastava. Obično se u većini nalazi više korisnih supstanci. U balneološkoj tradiciji među najlekovitije vode ubrajaju se vodonik-sulfidne, odnosno sumporovite vode, koje mirišu na pokvarena jaja, pa ih korisnici mnogo ne vole. 

-Po brdovitim krajevima Srbije nema sela bez izvora  kojem je narod pripisivao lekovitost. Mnogi nisu nigde ni popisani - kaže prof.dr Čutović. 

Naš sagovornik dodaje da ukoliko se primenjuje kombinovana primena kupki u vodi i (pelodoterapija) lekovito blato, potonje treba da bude poslednje tog dana, nakon čega se ne treba izlagati većim psihofizičkim naporima, uključujući i šetnju, već se treba odmarati.

-Praksa je ustanovila da, recimo za reumatizam bolje deluju prepodnevne kupke, a za hipertenziju popodnevne - navodi prof.dr Čutović za portal Informer.rs

Inače,tamo gde nema vode u brdovitijim krajevima, kao što je recimo Zlatibor, koristio se isključivo klimat i to su takozvane vazdušne banje. Lekoviti klimati se nalaze na raznim nadmorskim visinama i geografskim širinama, ali da bi ispoljili lekovitost organizam treba da im se izlaže sa puno znanja i iskustva.

-Sedativni klimati se obično vezuju za primorje, ali tu se ubraja i Zlatibor, dok je stimulativno-nadražajni Rudnik, pri čemu su obe planine slične nadmorske visine i bliske geografske širine. Reumatičarima ne prija na Rudniku i bole ih zglobovi, za razliku od Zlatibora koji je prijatan za ove bolesnike. Slično je i sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća kod koje su neprijatni stimulativni klimati. Sa druge strane, Rudnik efikasnije popravlja krvnu sliku i podiže imunitet - kaže prof.dr Čutović.

 

Foto: youtube.com

Zlatibor prija reumatičarima

 

Naslov

 

Dokazan je izuzetno visok prekid asmatičnih napada kod dece samim dovođenjem na Zlatibor. Za astmu je bitno da osoba bude sklonjena u drugu sredinu u kojoj nema uobičajenih alergena, koji izazivaju. Na ovu bolest dobro deluju inhalacije nekim lekovitim vodama. Tu su na prvom mestu Radonove vode (Sokobanja), zatim jodne, jodo-bromne (Bečej), slane-natrijum-hloridne (Selters), sumporovite (Ribarska banja, Lukovska banja, Koviljača) i hidrokarbonatne  vode (Prolom banja). Kod bronhijalne astme javlja se brohno spazam, hipersekrecija i edem (otok) sluznice. U banjama gde postoje lekovite vode, bitno je da se rasprše i udišu, savetuje prof.dr Čutović.

 

Foto: youtube.com

Banja Vrujci je pomogla i ranjenicima

 

U banji Vrujci zarastaju rane

Interesantan je primer banje Vrujci, koja je u 19.veku nosila naziv Vitorove banje. One su bile tople, jer voda ni zimi nije mrzla  i korišćene  su od lokalnog stanovništva za pranje veša. Žene koje su kiselile konoplju u močilima i prale veš zimi, gazeći u tim močilima, nisu imale problema ni sa reumom, ni sa nazebom.

-Posle bitke na Mačkovom kamenu 1914.godine, noću je nekoliko hiljada ranjenika sa teškim ranama doneseno na ovaj lokalitet. Kada je, posle nekoliko dana došao lekar da ih pregleda, konstatovao je neverovatnu činjenicu da su mnogima rane počele da zarastaju i da nema infekcije i komplikacija - zaključuje prof.dr Čutović.

 

Bonus video:

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija