• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

22.04.2022

14:33

KO HOĆE DA RADI, IMA POSLA! VELIKA POTRAŽNJA ZA SEZONSKIM RADNICIMA! Dnevnica za građevince 50, za konobare 30 evra

Informer

Društvo

KO HOĆE DA RADI, IMA POSLA! VELIKA POTRAŽNJA ZA SEZONSKIM RADNICIMA! Dnevnica za građevince 50, za konobare 30 evra

Podeli vest

Tokom letnje sezone najviše se traže radnici na građevini, konobari, šankeri, prodavci sladoleda, berači voća....

U Srbiji je počela potražnja za sezonskim radnicima! Od sredine maja do oktobra otvaraju se raznovrsni sezonski poslovi, koji su mnogima, posebno mladima, odličan način zarade. Tokom letnje sezone najviše posla ima za radnike na građevini, konobare, šankere, prodavce sladoleda, berače voća....

Tako je, na primer, radom na građevini za mesec dana moguće zaraditi 700 evra, kuvari zarade oko 750 evra, a šefovi kuhinja od 1.000 do 2.000 evra. Konobari mesečno, i to bez bakšiša, mogu da stave u džep oko 750 evra.

Foto: Informer

Dobri uslovi

Potražnja za konobarima raste iz dana u dan, posebno u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, pa poznavaoci kažu da će ovom zanimanju rasti i dnevnice kako sezona bude odmicala.

- Dnevnice se za konobare sada kreću oko 20-30 evra, mada se na primer u centru Beograda konobari plaćaju i više, oko 35 evra. Kada su u pitanju kuvari, oni bez većeg iskustva zarađuju oko 60 evra po danu, dok šefovi kuhinja mogu da zarade platu do 2.000 evra mesečno! Ugostiteljstvo nije samo sezonski posao, ali sada kreće primorska sezona i mi ćemo ovde imati manjak radne snage. Zato će poslodavci morati da daju i neke bolje uslove, kao što su smeštaj i obezbeđena hrana - kaže Miloš Turinski sa sajta za traženje posla "Infostud".

Foto: Informer

Miloš Turinski

Zarada pastira 1.000 evra

Miloš Turinski iz "Infostuda" kaže da početkom proleća raste i potražnja za zanimanjem pastira. Kako ističe, ovo je jedan od najdeficitarnijih poslova u Srbiji, iako je zarada veoma dobra i ide i do 1.000 evra za mesec dana.

Pored poslova u ugostiteljstvu, najtraženija zanimanja su i berači voća, a najviše malina. Međutim, najmanje zainteresovanih radnika je upravo za ovaj posao, zbog čega je i dnevnica prilično visoka. U jeku berbe malina cena dnevnice dostići će čak 8.000 dinara, dok će oni koji zaista zasuču rukave i vredno obave posao moći da zarade i više od 100.000 dinara za jedan mesec rada u malinjaku.

Svetlana Cvijanović iz Saveza poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije kaže da oni plaćaju po obranom kilogramu.

- Ko dobro i vredno radi, može da zaradi i do 8.000 dinara dnevno - ističe ona.

Građevinci na ceni

Svakog proleća i leta posebna je jagma za radnicima na građevini. Poslovi u građevinarstvu ujedno su i među najtraženijima već godinama, jer već dugo nedostaju dobri majstori. Najviše se traže putari, zidari, tesari, armirci, fasaderi, montažeri skela. Pošto građevinska sezona traje relativno dugo, uvek je moguće naći posao u ovoj struci, a dnevnice za fizički rad na gradilištu iznose od 20 do 50 evra, što znači da građevinci mesečno mogu da zarade do 1.250 evra.

Foto: Informer

- Za najteži fizički rad na gradilištu ili pri selidbama dnevnica se kreće od 20 do 30 evra, ali u jeku sezone idu i do 50 evra. Dešava se da bolji poslodavci plaćaju i veće dnevnice za isti posao od onoga što obično može da se zaradi. To se događa i kada su poslodavcu baš hitno potrebni radnici. Sa druge strane, najslabije su plaćeni poslovi vozača automobila, radnika u magacinu i redara i obezbeđenja, dok nešto više mogu da zarade operateri i administrativni radnici - navode u jednoj beogradskoj omladinskoj zadruzi.

Koliko se kreću zarade

posao                        dnevnica                 mesečno za 25 dana

rad u magacinu             15-20                          375-500
kuvari                             60                              750
konobari i šankeri          20-30                         500-750
sobarice                        20-30                         500-750
berba maline i kupine    45-70                        1.125-1.750
branje breskvi, višanja, trešanja 15-30              375-750
građevina                      20-50                         500-1.250
prodavci sladoleda         15-20                          375-500
radnici u kol-centru        10-15                         250-375

* iznosi su u evrima

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Kakva gomila laži! Konobare plaćaju, i to vrhunske, 1300,00 dinara, većinom bez prijave! Fizikalci građevina 20 eura, a tako je bilo i pre dvadeset godina! Evo ja vas molim da mi na mail pošaljete gde da se javim za građevinu od 50 eura! Hvala!

Pera

pre 1 godinu

poslusam ja vas . .odem na gradjevinu . .pitaju me jesi li radio .. kazem nisam .. nema posla za tebe .. odem u restoran .. isto pitanje .. rekoh .. poneko kuvano jaje . .kazu .. nema posla .. odem u kafic .. kazu . .debeo si za konobara .. i eto .. ipak nema posla za SVE koji hoce da rade .. a vi sto se zaposlite .. javite kolika je plata .. a koliki troskovi ..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija