• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

11.05.2022

07:00

SVI DETALJI NOVE DRŽAVNE POMOĆI ZA VIŠE OD MILION MLADIH! Prijava za još 100 evra od 16. do 31. maja! Pare na računu do 3. juna

Društvo

SVI DETALJI NOVE DRŽAVNE POMOĆI ZA VIŠE OD MILION MLADIH! Prijava za još 100 evra od 16. do 31. maja! Pare na računu do 3. juna

Podeli vest

Obećani novac dobijaju i oni koji su se prijavili u prvom krugu, a u međuvremenu su napunili 30 godina

Prijavljivanje za još 100 evra državne pomoći za mlade od 16 do 30 godina počinje 16. maja i trajaće do 31. maja!

Od dokumenata su potrebni samo lična karta i bankovni račun, a prijava je moguća preko sajta Uprave za trezor - idp.trezor.gov.rs. Novac će na račune više od milion građana leći od 1. do 3. juna.

Uslovi za pomoć

Svi mladi koji su početkom februara već dobili po 100 evra novčane pomoći neće ponovo morati da se prijavljuju jer će im ona biti automatski isplaćena. Izuzetak su oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili dobili državljanstvo, kao i oni koji se u prvom krugu nisu prijavili.

Za one koji tek treba da se prijave rok počinje 16. maja, a završava se 31. maja, dok će 100 evra leći na račune početkom juna. Prijava se vrši elektronski, preko portala Uprave za trezor, a ceo proces je jednostavan i od dokumenata je potrebna samo lična karta i otvoren račun u banci. Za one koji račun nemaju država će im sama otvoriti namenski.

Iako su se mnogi već početkom godine prijavili za pomoć od 100 evra koja je isplaćena u februaru, pojedinima je ostala dilema šta je sa onima koji su u međuvremenu, do početka isplate drugog kruga pomoći, napunili 30 godina.

Kako do 100 evra

* Mogu da se prijave svi mladi starosti od 16 do navršenih 29 godina
* Svi oni koji su se već prijavili u prvom krugu, a napunili su 30 godina, dobiće novac
* Mogu da se prijave preko portala Uprave za trezor - idp.trezor.gov.rs
* Od dokumenata su potrebni samo lična karta i bankovni račun
* Onima koji nemaju račun u banci biće otvoren namenski račun
* Prijava će trajati od 15. do 31. maja
* Isplata pomoći od 100 evra biće 1, 2. i 3. juna

Kako su istakli u Ministarstvu finansija, pravo i na drugi krug pomoći imaju oni koji su u međuvremenu napunili 30, a već su se prijavili u prvom krugu.

- Dakle, mladi koji su već dobili 100 evra za novu rundu ove pomoći neće morati da se prijavljuju - dobiće je ponovo automatski, bez obzira na to ako su u međuvremenu napunili 30 godina. Takođe, pravo na ovaj iznos stiču i mladi koji 16 godina napune do propisanog roka prijavljivanja. Oni koji se nisu prijavili dosad za pomoć, a u međuvremenu su napunili 30 godina, neće moći da se prijave i dobiju novac - objasnili su nam u ministarstvu.

Početak isplate dodatne pomoći od 100 evra najavljen je za prve dane juna. Tako će na listi onih koji ispunjavaju uslove biti praktično svi koji do 31. maja napune 16 godina, kao i oni koji do tada budu imali manje od 30 godina. Pretpostavlja se da je ukupno oko milion mladih koji bi mogli da dobiju ovaj novac, koliko ih je isplaćeno u 'prvom krugu'.

Veće i penzije

Još jedna najava predsednika Srbije obradovala je veliki broj građana u Srbiji, a to su penzioneri, s obzirom na to da bi penzije uskoro mogle da im budu povećane.

Kako je istakao Vučić, obračun penzija po švajcarskoj formuli, po kojoj se one 50 odsto usklađuju sa inflacijom, a 50 sa rastom zarada, mogao bi da bude prilagođen kriznim vremenima, što bi moglo da znači da bi rast primanja najstarijih građana ove godine mogao da bude veći od 5,5 odsto. Sva je prilika da bi ovu ideju mogle da dozvole i MMF i Svetska banka, zbog čega se u Vladi, prema nekim saznanjima, uveliko prave računice kako to da se izvede.

Foto: Tanujug

I penzioneri će dobiti novu pomoć od države

I sam predsednik Vučić kaže da bi ove dve svetske finansijske institucije trebalo da daju 'zeleno svetlo' za pomeranje švajcarske formule, jer bi u suprotnom penzioneri, u ovim vremenima krize, bili 'zakinuti' u primanjima.

Na stolu je nekoliko opcija za novu formulu, a jedna od njih je da se promeni procenat usklađivanja sa rastom zarada sa sadašnjih 50 na 60 posto. Druga opcija bi bila da se rast penzija uskladi sa rastom zarada, odnosno da se, ako one budu rasle 10 posto, toliko uvećaju i penzije. Ostaje, međutim, da se vidi koje bi rešenje moglo da bude odabrano, kako bi se penzionerima popravio standard, što su predstavnici najstarijih građana već pozdravili.

Još 10.000 dinaraza sve prosvetare

Pored mladih, novčana pomoć od 10.000 dinara isplaćena je i svim prosvetarima u Srbiji. Novac je početkom ovog meseca primilo ukupno 133.000 prosvetnih radnika.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zare80

pre 1 godinu

A sta je sa pomoci od 100 evra preko 30 godina? Sta mi ne postojimo??

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17