• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir/Informer

23.05.2022

16:35

POSLE 40. GODINE ŽENE TRETIRAJU KAO BABE! Ljiljana Jakšić o starijim trudnicama: Dariju sam rodila u 52, a rešile smo da živim 100!

printscreen

Društvo

POSLE 40. GODINE ŽENE TRETIRAJU KAO BABE! Ljiljana Jakšić o starijim trudnicama: Dariju sam rodila u 52, a rešile smo da živim 100!

Podeli vest

Čak 15 odsto parova u Srbiji i svetu nema dece, a glavni uzrok je odlučivanje na kasnije rađanje, što sa sobom neretko nosi i probleme sa začećem

Rađanje posle 40. godine globalni je trend, a razlozi su ekonomski, zdravstveni, pa i čisto lični.

U žižu srpske javnosti ova tema dospela je posle sramotnog napada književnice Vedrane Rudan na voditeljku Mariju Kilibardu, koju je nazvala "svetskom budalom i babom", kojoj dete ne treba jer je u 42. godini, a tek planira rađanje.

Pre dve decenije žene od 25 godina, kako je lane objavio Republički zavod za statistiku, rađale su oko 30.000 beba godišnje, a 2020. svega 12.000. U istom periodu dupliran je broj beba čije su majke prešle 40. godinu.

Ginekolog prof. dr Ana Mitrović Jovanović, koja je i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju, za Kurir objašnjava da je u svetu i kod nas procenat neplodnih zajednica oko 15 odsto.

Foto: printscreen

Dr Ana Mitrović Jovanović

- Smatra se da je glavni uzrok ovoj statistici odluka žena da kasnije rađaju. Tačne brojeve nemamo, ali je evidentno da je danas postalo uobičajeno da nam se žene starije od 40 godina obraćaju za pomoć i tu je ključno da brzo reagujemo kao ne bismo izgubili vreme. Biološki posmatrano, u petoj deceniji šanse za trudnoću su manje ili minimalne, u zavisnosti od toga da li govorimo o 40, 41, 42 godine ili 45-46 godina - objašnjava prof. Mitrović Jovanović i dodaje:

- S godinama se biološki smanjuje i broj i kvalitet jajnih ćelija, a kada se pridoda i stil života, pušenje, stres i druge hronične bolesti, jasno je što je rezultat lečenja značajno lošiji u porođenju s mlađom populacijom. Ako se i desi spontana trudnoća u toj dobi kod žena koje leče neplodnost ili uspe neka od metoda vantelesnog oplođenja, procenat gubitaka trudnoće je i do 40 odsto.

Foto: PIXELL

Mnoge pacijentkinje spontano ostanu trudne i u 45, 46. i 47. godini

Međutim, doktorka je, kaže, imala i mnogo pacijentkinja koje su spontano ostale trudne i u 45, 46. i 47. godini, imale urednu trudnoću i lep porođaj.

- Nedavno sam radila carski rez pacijentkinji od punih 49 godina koja je rodila svoje biološki zdravo dete, bez donacije jajne ćelije. Ali ključ je u tome što ne možemo porediti u tim godinama žene koje nisu imale sterilitet sa ženama koje neplodnost leče godinama. Čuda se dešavaju - ističe prof. Mitrović Jovanović.

O tome kako je postati majka, pa i samohrana, čak u šestoj deceniji, najbolje svedoči glumica Ljiljana Jakšić, poznatija kao Salveta, koja je svoju Dariju rodila u 52. godini, i to bez ikakvih problema.

- Moja je lična, a i najbolja odluka u životu da rodim i ne osvrćem se na zlonamerne priče. Uvek ima budala koje ogovaraju, ali o tome je bespredmetno i govoriti. Ako mi je bog dao da rodim zdravo i pravo dete, njime se i bavim i uživamo u svakom danu - s osmehom kaže Ljiljana.

Foto: Printscreen You Tube

Glumica Ljiljana Jakšić

Svesna je i da ima dece koja zadirkuju njenu ćerku, koja je drugi razred, da joj je majka kao baba.

- Ali kad se to i desi, moja Darija podigne glavu s ponosom i kaže: "To je moja mama!" Darija je porasla i već postajemo i drugarice, baš se konsultovala sa mnom o tome šta da obuče za slikanje u školi - kaže Ljiljana.

A postoji li strah će dete ostati rano bez majke, veli:

- To uvek može da se desi, pa i mladima. Uostalom, Darija i ja imamo planove do tri cifre. Dakle, mama će da pređe sto! - s osmehom će Ljiljana.

Da je više razloga što žene rađaju sve kasnije, ističe i Dragana Soćanin iz udruženja Roditelj.

- Danas je teže dobiti pravi posao, a neki poslodavci traže žene koje ne planiraju skoro rađanje. Međutim, kasnije rađanje je i globalni trend, jer u kapitalizmu ljudima treba vremena da sve postignu - i dovoljno novca, i stan i auto... Nije to kao u socijalizmu - dobiješ i stan i posao i ne misliš - kaže Soćaninova i podseća da iako država daje jednokratnu pomoć prilikom rođenja dece, naknada na porodiljskom računa se na osnovu proseka zarade u prethodnih 18 meseci, što je nekima nedostižno ili malo.

Naravno, tu su i gorepomenuti zdravstveni faktori, pa Soćaninova podseća da ima žena koje i 20 godina pokušavaju veštačku oplodnju.

- Pored toga, ima žena čiji se partneri bore sa sterilitetom, pa one zato čekaju na rađanje. A na kraju, svačija je odluka da li će da rađa i kad. Smeta mi kad žene optužuju i etiketiraju da jure karijeru i da moraju da ispune svoju biološku dužnost - kaže Soćaninova i dodaje da je tu i strah od umiranja, jer je životni vek u Srbiji kraći nego u Evropi, između ostalog i zato što nemamo naviku preventivnih pregleda.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

A zar nisu babe? Kakvo crno rađanje posle 40-te godine...

NEBOJŠA

pre 1 godinu

жене свакако имају право кад ће и уопште да ли ће да роде,као и колико ће да роде.ТО ЈЕ ЊИХОВО ПРИРОДНО ПРАВО!!!НО медаља свакКО ИМА И ДРУГУ СТРАНУ.Идржава има право да се брине о наталитету у земљи и природној обнови становника.и то је њено природно право,дакле сам за врађање закона из краљевинњ југославије(бедао бог вратити и краљевину).све не ожењенњ и не удате особе,старије од 30 г. плаћају порез од 10% на своје приходе,а додао би и све жене до 30.,а мушкарци до 35 ,који немају деце ,а физички и психички су здрави и способни,још 10 % од прихода,у фонд забригу о деци без родитеља и умјетну оплодњу.ЗА Растављене родитеље нема статуса ''самохрани родитељ'',а за не плаћање алиментације РОБИЈА И ПРИСИЛНИ РАД,ОД КОЈЕГ СЕ ПЛАЋ АЛИМЕНТАЦИЈА

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija