• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.05.2022

09:00

ROBA DO 100 EVRA NE PODLEŽE PLAĆANJU, ALI JEDNO MORATE DA ZNATE! Evo koja CARINSKA PRAVILA važe za putnički promet!

Marko Đoković

Društvo

ROBA DO 100 EVRA NE PODLEŽE PLAĆANJU, ALI JEDNO MORATE DA ZNATE! Evo koja CARINSKA PRAVILA važe za putnički promet!

Podeli vest

Tomić iz Sektora za carinske postupke ističe da je neophodno prijaviti sva umetnička dela i vredne predmete, kako ne bi bilo problema prilikom izlaska iz zemlje

Počinje sezona godišnjih odmora, a putnici često na graničnim prelazima dožive neprijatnosti i to uglavnom zbog nepoznavanja carinskih pravila. Slobodan Tomić iz Sektora za carinske postupke objašnjava šta ne sme da se unese u zemlju, šta mora da se prijavi i koja roba podleže carini.

Uvek je dobro podsetiti putnike na pravila putničkog prometa, odnosno na šta imaju pravo kada uvoze ili izvoze robu iz zemlje. Prilikom izlaska iz Republike Srbije nema previše ograničenja. Građani mogu da iznesu 10.000 evra bez obaveze prijavljivanja novca, a mogu izneti i više ako se iseljavaju iz Srbije i tada im je potrebna iseljenička viza i dokaz o odjavljenom prebivalištu. Limit od 10.000 evra važi i za unošenje novca u zemlju. Ukoliko se unosi iznos veći od tog, građani su dužni da to prijave carinskom službeniku i o tome dobijaju odgovarajuću potvrdu – kaže Tomić.

Foto: Marko Đoković

Umetnička dela i vredni predmeti

Što se tiče predmeta, Tomić ističe da je na carini neophodno prijaviti sva umetnička dela i vredne predmete, kako ne bi bilo problema prilikom izlaska iz zemlje.

Ako, recimo, građanin ide na proslavu i želi nekome da za rođendan uruči sliku, on mora priložiti dozvolu o toj slici, koju izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture. Ako je u pitanju vredna i skupa knjiga, onda dozvolu za nju izdaje Narodna biblioteka Srbije. Što se tiče hrane za put, podrazumeva se ona količina koja je putniku potrebna za taj put. Sa sobom može da ponese svoj lični prtljag, u zavisnosti od toga gde ide i koji je razlog putovanja. Praksa pokazuje da je uglavnom ženski prtljag veći. Kada su u pitanju nakit, laptopovi, konzole za igre i slični uređaji, njihovo iznošenje iz zemlje ne mora da se prijavljuje. To važi i za opremu za zimske sportove, ali i za čamce dužine do pet i po metara.

Foto: Marko Đoković

Oslobođeni carine za prtljag

Što se tiče ulaska u zemlju, pravila su uglavnom ista, a Simić kaže da se propisi godinama nisu menjali.

Sitni pokloni, suveniri i sve ono što nije komercijalnog karaktera ne podleže plaćanju carine do vrednosti od 100 evra. Ukoliko ima vrednijih predmeta, putnici treba da prijave svu robu koja nije njihov lični prtljag i koju nose sa sobom. Ukoliko je vrednost robe veća, a ta roba nije komercijalnog karaktera i nije namenjena za dalju prodaju, već za lične potrebe i potrebe domaćinstva, ona se može cariniti na graničnom prelazu do ukupne vrednosti od 3.000 evra. Tu se primenjuje jedinstvena stopa od deset odsto ukupne vrednosti robe, a na to se plaća i PDV u iznosu od dvadeset odsto – ističe Tomić, prenosi Objektiv.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Amater

pre 1 godinu

ZAR NIJE 100 EVRA MALO ZASTARELO,CITAVIH 20 GODINA TRAJE OVA MERA ZA OSLOBODJENJE CARINE.U EVROPSKOJ UNIJI JE 300 EVRA.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija