• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2022

11:47

GRAD UNIŠTAVA ZASADE! Vremenske nepogode sve češće, OVO SU JEDINI NAČINI da zaštitite rod

Informer

Društvo

GRAD UNIŠTAVA ZASADE! Vremenske nepogode sve češće, OVO SU JEDINI NAČINI da zaštitite rod

Podeli vest

Grad veličine lešnika pogodio je nedavno Arilje i okolinu Ivanjice, a RHMZ izdao je novo upozorenje na obilne padavine, grmljavinu i grad do 11. juna

Pljuskovi i grmljavina koji se očekuju u sredu i četvrtak 8. i 9. juna, lokalno će biti praćeni gradom, jakim vetrom i količinom padavina većom od 20 mm za kratko vreme, saopštio je RHMZ.

Nedavno nevreme praćeno gradom zahvatilo je Arilje i okolinu Ivanjice, a grad veličine lešnika padao je 15 minuta neprekidno.

Foto: Informer

Grad veličine lešnika sručio se na Arilje

Ispaljeno je oko 50 raketa i to je donekle spasilo rod. Međutim, nevreme će itekako uticati na rod, kažu Ariljci. 

Sve češća pojava grada i jakih vremenskih nepogoda preti da uništi poljoprivredne zasade, a kako za Informer.rs objašnjava mast. inž. poljoprivrede Nikola Petrušić protivgradne rakete nisu dovoljna zaštita.

Foto: RINA

Protivgradne rakete nisu dovoljna zaštita

Mreža i osiguranje kao dodatna zaštita

Protivgradne rakete često nisu dovoljna zaštita od grada i vremenskih nepogoda, a kako bi svoje zasade što bolje zaštitili Petrušić savetuje korišćenje protivgradne mreže i upotrebu osiguranja.

- Osim protivgradnih raketa za što bolju zaštitu recimo voćnjaka potrebno je koristiti i protivgradne mreže. Korišćenjem mreža se opasnost od uništavanja roda od grada maksimalno smanjuje, zato što one fizički onemogučavaju prodor grada do biljke. Nažalost brojni su primeri da se poljoprivrednici uzdaju samo u raketne sisteme protivgradne zaštite pošto je ulaganje u protivgradne mreže malo obimnija investicija ali koja omogučava dugoročnu zaštitu zasada te je samim tim vrlo isplativa - kaže Petrušić.

Druga opcija kada je reč o zaštiti zasada i očuvanju finansija je osiguranje.

- Zasadi se mogu osigurati , tako da iako se desi da zasad strada od neke elementarne nepogode, osiguranje pokriva nastalu štetu - savetuje on.

Neki stručnjaci savetuju i da se zasadi više različitih vrsta voća koje dospevaju u različito vreme, pa ako jedna strada i bude uništena nevremenom, mala je verovatnoća da će se to desiti i sa ostalima, međutim Petrušić se ne slaže u potpunosti sa ovom teorijom.

- Što se tiče ovog saveta, svako ima različito mišljenje. Ako se poljoprivredni proizvođač bavi proizvodnjom maline i za to ima neku površinu, njemu nije isplativo da površinu deli na nekoliko kultura pošto tako ne može da ima maksimalnu isplativost proizvodnje. Različito voće zahteva i različite načine gajenja, takođe korovi ili štetočine mogu da dovedu do toga da druga gajena biljka (voćka) ima smanjen rod... Takav način koncipiranja proizvodnje je isplativ jedino na velikim površinama, a u Srbiji je veliki broj malih proizvođača - objašnjava naš sagovornik.

Foto: RINA

Andrija brani selo od grada

Za nekoliko sati ispaljen rekordan broj raketa

Andrija Stojadinović protivgradni strelac iz Arilja objašnjava da je sa samo nekoliko sati ispaljen rekordan broj raketa tokom nevremena koje je nedavno zahvatilo ovaj kraj.

- Za ove moje četiri godine koliko se bavim ovim poslom nisam zapamtio takvo nevreme niti video takve oblake. Za nekoliko sati ispaljen je rekordan broj raketa i odbranili smo meštane od grada koliko je bilo u našoj moći. Nekad tim oblacima ne možemo ništa. Sve vreme smo bili u pripravnosti, jedan dan se desilo da sam čak išao četiri puta na stanicu iako nismo dejstvovali morali smo biti na licu mesta - rekao je za Rinu Andrija.

Protivgradna sezona počela je od 15. aprila i traje sve do 15. oktobra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17