• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink/Informer

08.06.2022

11:48

POSTAVILI SMO IM DVA PITANJA! Zaštitnik građana o navovnom seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu: Imaju 10 dana da dostave informacije

printscreen

Društvo

POSTAVILI SMO IM DVA PITANJA! Zaštitnik građana o navovnom seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu: Imaju 10 dana da dostave informacije

Podeli vest

Kako je zaštitnik građana istakao, usredsrediće se i na ostale fakultete u Srbiji kako bi se osnažili oni koji su doživeli uznemiravanje

Zaštitnik građana Zoran Pašalić govorio je za “Novo jutro” Televizije Pink o slučaju seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i istakao da je poslat dopis tom fakultetu i da se narednih dana očekuje odgovor sa informacijama koje uprava ima.

- Prvo pitanje koje smo im postavili jeste da li imaju informacije ili saznanja o eventualnom seksualnom uznemiravanju studentkinja/studenata ili bilo koje osobe sa fakulteta. Drugo pitanje: ako je toga bilo, šta su preduzeli u pogledu njihove zaštite, s obzirom da znamo da postoji Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja Univerziteta u Beogradu – rekao je zaštitnik građana.

Foto: printscreen

Zaštitnik građana je istakao da je dopis poslat u ponedeljak i da od tada teče rok od deset dana za odgovor, kao i da je važno da se jave svi koji su doživeli nešto slično.

- Mogu se javiti i nama, i mogu biti sigurni da će im identitet biti zaštićen – rekao je Pašalić.

On je naveo da je Senat Univerziteta u Beogradu doneo Pravilnik o zaštiti i sprečavanju seksualnog uznemiravanja.

- Mi smo proverili ko je doneo još takve pravilnike, Novi Sad jeste, Niš nije, Kragujevac nije odgovorio, pa ću danas insistirati da se oglase. Ovakvi navodi moraju da se provere u potpunosti i apsolutno je nulta tolerancija na seksualno nasilje – rekao je Pašalić za “Novo jutro”.

Pašalić dodaje da osim Arhitektonskog fakulteta postoji i veliki broj drugih na kojima se sistematski vrši seksualno uznemiravanje.

- Ne smemo da targetiramo bez činjenica i zato pozivamo studente da nam se, ako su doživeli ili imaju saznanja, obrate i da znaju da će im identitet biti zaštićen, te da ih niko neće sekundarno viktimizirati – zaključuje Pašalić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija