• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

10.06.2022

07:00

"BOMBE" RUŠE MATURU! Polaganje mature i prijemnih ispita za fakultete dovedeni u pitanje!

Društvo

"BOMBE" RUŠE MATURU! Polaganje mature i prijemnih ispita za fakultete dovedeni u pitanje!

Podeli vest

Samo u sredu više od 300 škola u Beogradu evakuisano zbog jezivih pretnji * Neizvesno održavanje i maturskih večeri

Jezive pretnje i dojave o bombama, koje su poslednjih nedelja sve učestalije u osnovnim i srednjim školama, prete da sruše polaganje maturskih ispita, upozoravaju prosvetni radnici!

Zbog sve dramatičnije situacije ministarstva prosvete i policije ubrzano prave planove kako da se održe završni i prijemni ispiti u situacijama kada stižu na stotine dojava o postavljenim bombama. Traži se rešenje gde će održavati ispiti ukoliko dođe do novih pretnji. Te informacije neće biti iznete u javnost radi bezbednosti dece, već će se lokacija i satnica održavanja završnih testova držati u strogoj tajnosti sve do poslednjeg trenutka. Samo u sredu više od 300 škola u Beogradu je evakuisano zbog jezivih pretnji, a do sada su mejlovi upozorenja stigli u više od 1.000 škola. U nekima i po više puta.

Ministarstvo da reaguje

'Ministarstvo prosvete pod hitno mora da donese plan kako da dojave o bombama ne odlože polaganje prijemnih ispita'
Milorad Antić

Muka za maturante

U Ministarstvu prosvete ističu da im je prioritet bezbednost dece i svih zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

- Ministarstvo će u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova preduzeti sve kako bi se omogućilo da polaganje završnog ispita 27, 28. i 29. juna protekne po planu. Procedure su jasne i direktori postupaju u skladu sa njima. Predstavnici Ministarstva u stalnoj su komunikaciji sa svim nadležnima institucijama kako bi se obezbedile brza razmena informacija i pravovremena reakcija - rekli su oni.

Foto: MUP

Da trenutna situacija nije za šalu i da se pod hitno mora doneti rešenje za sve đake, smatra i profesor u Matematičkoj gimnaziji Srđan Ognjanović. Prema njegovim rečima, u ovoj školi su čak tri dana zaredom stizali preteći mejlovi da je postavljena eksplozivna naprava.

Odložene proslave u školama

Kako Informer saznaje, zbog sve češćih dojava o bombama u većini škola danas je zabranjena proslava za maturante koje su obično održavane u školskim dvorištima, uz trubače i baklje.
Postoji bojazan i za samo proslavu velikih matura ukoliko pretnje počnu da stižu i u hotele i restorane u kojima se organizuju maturske večeri.

- Nastava je organizovana onlajn. Mnogo veći problem predstavlja to što je u toku odbrana maturskih radova. Tražimo rešenje za to da pronađemo druge prostorije gde će se braniti radovi - naveo je Ognjanović.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže za Informer da su sve učestalije dojave o bombama ozbiljna pretnja i po bezbednost, ali i po sam završetak školske godine.

- Cela ova situacija je uzela maha i svi se na razne načine dovijamo kako da rešavamo problem u hodu. Nije prijatno kada dobijete takve pretnje i upozorenja, tu je puno dece, zaposlenih, treba brzo reagovati. Sve to najviše utiče na polaganje i odbranu maturskih radova, jer kod mlađih razreda lako ide onlajn nastava. Ovih dana veliki maturanti uveliko brane svoje radove, spremaju se za fakultete i prijemne ispite. Kad god je dojava, mi odbranu zaustavljamo momentalno i pomeramo za drugi dan. Zakazujemo nove termine, gledamo da to bude po podne jer mejlovi upozorenja uglavnom stižu pre podne. Neke škole, da ne bi odlagale polaganja, uzimaju sportske sale ili prostorije fakulteta kako bi đacima olakšale - priča Antić.

Foto: Tanjug

Ozbiljna pretnja

On napominje da je trenutno najveći problem mala matura.

- To je trenutno najveća pretnja ukoliko baš na taj dan dođe dojava o bombi. Tu nema mnogo prostora za pomeranje. To su fiksirani datumi i postoji čitav niz događaja od kojih zavisi upis u srednje škole. Zato smatram da Ministarstvo prosvete pod hitno mora da nam donese neki plan i program šta da radimo u ovim situacijama i kako da dojave o bombi ne odlažu polaganje prijemnih ispita!

Budući brucoši u ozbiljnom problemu

Prema pravilima Univerziteta u Beogradu, ukoliko dođe do neke krizne situacije tokom polaganja prijemnog ispita, poput dojave o postavljenoj bombi na fakultetu, budući brucoši moraće ponovo da polažu prijemni ispit u naknadno određenom terminu!

Nadležnost u tom slučaju preuzima policija, koja će u najkraćem mogućem roku evakuisati buduće studente i isprazniti zgradu fakulteta. S obzirom na to da se nikako ne može uvažiti polovično odrađen prijemni ispit, on će biti poništen. To znači da se neće bodovati ništa što su đaci do tog trenutka uradili, već će ponovo morati da polažu sve testove prijemnog ispita.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zzz

pre 1 godinu

nepotrebna drama i pumpanje price u medijima ruse maturu... kome li odgovara to doduse.. hm..

NEBOJŠA

pre 1 godinu

ХОЋЕ КИ СЕ ДЕБИЛИ,КОЈИ ВОДЕ ОВУ ДРЖАВУ,КОНАЧНО,ПРЕСТАТИ ПОНАШАТИ КАО ДЕБИЛИ СА ЗАПАДА.СВИ ЗНАМО КАКО СУ ДОЈАВЕ ЛАЖНЕ И ПРОТОКОЛИ КОЈЕ СЛЕДЕ СУ НАПИСАЛИИДИОТИ СА ЗАПАДАУОСТАЛОМ ДА ЛИ НЕКО ЗНА ДА ЈЕ БИЛО КОЈА БОМБА ,КОЈА ЈЕ ЕКСПЛОДИРАЛА,БИЛА НАЈАВЉЕНА ??? Н И Ј Е !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija