• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.06.2022

11:16

DETALJAN PREGLED SVIH ŠKOLA PA ZAKLJUČAVANJE! Ovako bi moglo da izgleda polaganje male mature zbog mogućih lažnih dojava o bombama

Društvo

DETALJAN PREGLED SVIH ŠKOLA PA ZAKLJUČAVANJE! Ovako bi moglo da izgleda polaganje male mature zbog mogućih lažnih dojava o bombama

Podeli vest

Dojave o bombama u školama nametnule su goruća pitanja, da li će mala matura biti održana u vreme kada je planirana i šta ako neposredno pred polaganje ili tokom ispita stigne dojava o postavljenoj bombi

Kako se saznaje još traju dogovori MUP i Ministarstva prosvete o svim detaljima i zaduženjima od policajaca do direktora škola, ali najizglednija varijanta biće prevencija, koja će se pre male mature odraditi u nekoliko faza.

Prema saznanjima Blica kako sada stvari stoje, sve škole u kojima će se održavati mala matura, stučna lica MUP će prethodno pregledati. Potom se škola zaključava. Biće angažovani policajci koji će redovno nadgledati i obilaziti objekat. Za sada nije poznato da li će biti još nekih mera bezbednosti, ali je procena, da je stroga prevencija jedini način da se i pored dojava o bombama mala matura održi.

Foto: Shutterstock

Osim angažmana službi bezbednosti svaka škola ima svoj pravilnik koji propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti učenika, u ovakvim slučajevima. Procedure su jasne i direktori su u obavezi da postupaju po njima.

Iako ceo postupak koji treba da omogući i pored dojava sigurno održavanje male mature još nije sasvim dogovoren, za sada se ne razmatra opcija onlajn polaganja male mature. Polaganje završnog ispita je 27, 28 i 29. juna.

Na imejl adrese škola u Srbiji u poslednjih dva meseca, a najčešće u Beogradu, upućivane su poruke u kojima se preti postavljenom bombom. Pojedine od ovih dojava imale su jeziv sadržaj, a pojedine su koristile i masovne ubice.

Foto: Shutterstock

Lažne pretnje

Sve pretnje postavljenom bombom na različite adrese u Srbiji - škole, aerodrom, Klinički centri, muzeji, ispostavile su se lažnim. Domaće službe su utvrdile da su poslate sa servera najčešće Poljske, ali i drugih stranih država među kojima i Ukrajine. Da bi se otkrilo ko stoji iza pronađene IP adrese neophodno je da to istraže i te države. Prema poslednjim informacija koje su Blicu bile dostupne, domaće službe nisu dobile odgovore.

Po dosadašnjem iskustvu, mejl sa pretnjom je stizao u jednom danu na adrese najmanje sto škola. Nastava se obustavlja, a đaci i nastavnici se vraćaju na nastavu tek kada se cela škola proveri.

Ministarstvo prosvete oglasilo se pre nekoliko dana i navelo da je prioritet Ministarstva bezbednost dece i svih zaposlenih u obrazovnim ustanovama i da će Ministarstvo će u saradnji sa MUP preduzeti sve preventivne mere i radnje kako bi se omogućilo da mala matura protekne po planu, prenosi Blic.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija