• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.06.2022

13:46

U HRVATSKOJ NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE! Obeleženo trideset godina od stradanja Srba na Miljevačkom platou

Tanjug

Društvo

U HRVATSKOJ NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE! Obeleženo trideset godina od stradanja Srba na Miljevačkom platou

Podeli vest

Parastosom postradalim Srbima na Miljevačkom platou kod Drniša, u Hrvatskoj, danas je u Crkvi svetog Marka obeleženo 30 godina od tog zločina hrvatske vojske u kojem je ubijeno 40 Srba

Nakon parastosa, porodice žrtava i prisutni građani položili su venac i crvene ruže na spomenik poginulim Srbima u ratovima devedesetih, u Tašmajdanskom parku.

Foto: Tanjug

Ovim povodom predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da i nakon 30 godina u Hrvatskoj nema političke volje da se procesuiraju nalogodavci i počinioci "ovog stravičnog i monstruoznog zločina".

- U Hrvatskoj nema pravde za srpske žrtve. Vidimo da imamo i dalje desetine poznatih grobnih mesta na području Krajine, gde se nalaze posmrtni ostaci Srba, a Hrvatska ne pokazuje volju da se ti posmrtni ostaci ekshumraju, identifikuju i predaju porodicama žrtava - kazao je Linta.

Dodao je da je jedna od tih grobnica jeste upravo i 12 stradalih srpskih vojnika na Kninskom groblju.

Foto: Tanjug

Rekao je da hrvatski zvaničnici na to daju "licemerne" izjave kako nema živih članova porodica nastradalih i kako nije data krv na DNK analizu, te istakao da su takve tvrdnje neosnovane s obzirom na to da je danas razgovaro sa majkom jenog od poginulih vojnika.

- Veoma je važno da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji pokrene istragu i da podigne optužnicu protiv onih koji su naredili ovaj zločin i da se ti ljudi procesuiraju, jer nije moguće govoriti o bilo kakvom pomirenju i uspostavi normalnih ljudskih odnosa dokle god nisu kažnjeni svi oni koji su počinili ovakve zločine - poručio je Linta.

Ocenio je da se, nažalost, to ne može očekivati od hrvatskog pravosuđa, jer je ono, kazao je, etnički motivisano i u funkciji hrvatske ratne politike, čiji je cilj da se opravda lažni mit o ratu, u kome su Srbi predstavljeni kao agresori i zločinačka strana, dok su Hrvati, navodno, oslobodioci i žrtve.

Foto: Tanjug

Organizator događaja je kao i svake godine Udruženje porodica nestalih i poginulih lica "Suza".

Iz Udruženja su, ovom prilikom, podsetili da se 21. juna 1992. godine, na području Miljevačkog platoa dogodio monstruozan zločin nad srpskim pripadnicima teritorijalne odbrane, u prisustvu Unprofor-a.

U tom napadu hrvatske vojske ubijeno je četrdesetoro Srba, a nekoliko njih je ranjeno i zarobljeno.

Srpsko selo Nos Kalik srušeno je do temelja i spaljeno, jedan deo stanovništva je pobijen, a drugi interniran na ostrvo u šibenskom arhipelagu.

Tela poginulih su masakrirana, bačena u krašku jamu i zatrpana smećem.

Posmrtni ostaci

Posmrtni ostaci su ekshumirani dv

Foto: Tanjug

Tela su još u zajedničkoj grobnici na Kninskom groblju. Porodice i posle 30 godina još čekaju na ekshumaciju i

identifikaciju, kako bi ih dostojno sahranili u porodičnu grobnicu, sa imenom i prezimenom, navodi Udruženje.

Ni međunarodna zajednica ni hrvatska država nisu posle pada Republike Srpske Krajine pokazali nikakav interes da se ti posmrtni ostaci ekshumiraju i pokušaju identifikovati savremenom DNK-a metodom.

Iz Udruženja podsećaju da su sedamnaest preživelih zarobljenika, nakon tortura u zloglasnim zatvorima "Kuline" u šibeniku, "Lora" u Splitu i "Kerestinac" u Zagrebu, razmenjeni u Nemetinu 14. avgusta 1992. godine.

Bez obzira na, kako je saopštilo Udruženje, postojanje obilja validnih dokaza, koji su dostavljeni svim relevantnim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama, koje se bave zaštitom ljudskih prava, za zločin na Miljevačkom platou niko nije procesuiran pred Haškim tribunalom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mirko

pre 1 godinu

Izgleda da cemo za pravdu morati da cekamo da nam neka jaka sila pomogne! Docice reshenje kad tad. Bog bio sa nama. Amin!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija