• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

30.06.2022

19:54

AKO 30 MINUTA LEŽITE NA KOŠNICAMA, TO ZAMENJUJE OSAM SATI SNA! Pčelinji proizvodi su čudo prirode! Znate li šta je apiterapija?

Društvo

AKO 30 MINUTA LEŽITE NA KOŠNICAMA, TO ZAMENJUJE OSAM SATI SNA! Pčelinji proizvodi su čudo prirode! Znate li šta je apiterapija?

Podeli vest

Apiterapija objedinjuje preventivne i terapijske metode zasnovane na korišćenju pčelinjih proizvoda

Ove godine Udruženje pčele I zdravlje “Api- Beo” Srbije promovisalo je desetu generaciju apiterapeuta (od postojećih 100-nak). Nedavno je održana i praktična nastava na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu gde su osam demonstranata apiterapeuta i lekara govorili o primeni pčelinjih proizvoda u očuvanju zdravlja.  

Bilo je i praktičnih saveta kako napraviti preparate za jačanje imuniteta. Govorilo se i o akupunkturi gde se igla zamenjuje pčelinjom žaokom, tako da se akupunkturne tačke aktiviraju primenom pčelinjeg otrova. Takođe, govorilo se i o korisnosti udisanja vazduha iz košnice, zatim o odmoru gde mikrovibracije pčela odgovaraju mikrovibraciji čovekovog mozga, tako da samo 30 minuta ležanja na košnicama, osobu odmara kao da je spavala sedam-osam sati - kaže za portal Informer.rs prof. dr Mića Mladenović, predsednik UO Razvojne akademije poljoprivrede Srbije, predsednik Udruženja, kao i sertifikovani apiterapeut.

Foto: privatna arhiva

Prof.dr Mladenović: Pčelinji proizvodi za unapređenje ljudskog zdravlja

Mentalno opuštanje

Udruženje pčele i zdravlje ''Api-Beo'' objavilo je knjigu ''Apiterapija i zdravlje'' u kojoj se mogu naći korisni recepti kako da  se očuva zdravlje i ojača imunitet pomoću pčelinjih proizvoda u čistom obliku ili oplemenjenih ekstraktima lekovitog i medonosnog bilja.  

Želja nam je i da spojimo znanja i dostignuća iz nekoliko oblasti tradicionalne medicine
sa raznovrsnim iskustvima u oblasti apiterapije, koristeći ne samo umeće stručnjaka iz naše
zemlje i okruženja, već i posvećenika u oblasti apiterapije iz daleke Kine, Egipta, Rusije i drugih krajeva sveta. Recimo, akupunktura se uspešno kombinuje sa ubodima pčelinjih žaoka, a
mikrovibracije pčelinjeg zujanja koriste se za mentalno opuštanje čoveka -
navodi prof.dr Mladenović.

Naučna disciplina

Apiterapija, nastala na vekovnom iskustvu različitih naroda sa svih meridijana, danas je
naučna disciplina komplementarna tradicionalnoj medicini. Ona u sebi objedinjuje preventivne i terapijske metode zasnovane na korišćenju pčelinjih proizvoda u svrhu očuvanja i unapređenja čovekovog zdravlja.

Prevencija

Naš sagovornik podseća da se samo jačanjem imuniteta čovek može izboriti i sa najopasnijim
uzročnicima bolesti modernog doba, te da je dokazano da pčelinji proizvodi značajno doprinose
upravo jačanju imuniteta.

Tamo gde i savremena medicina posustaje, ubeđeni smo da pčelinji proizvodi zajedno sa najnovijim dostignućima medicinske nauke mogu doprineti uspešnoj prevenciji ili pojačati terapijski efekat kod širokog spektra oboljenja - kaže prof.dr Mladenović za portal Informer.rs

On dodaje da mali ''krilati farmaceuti'' milionima godina ljubomorno čuvaju tajne svoga umeća u
arhitekturi i građevinarstvu. Ljude odvajkada, osim besprekorno simetričnih staništa, fascinira
i socijalni život, podela rada i tehnologija stvaranja proizvoda ovih plemenitih i vrednih
insekata, koji vekovima pobuđuju interesovanje i izazivaju divljenje i poštovanje ljudi.

- Njeno veličanstvo pčela ljudsku pažnju i posvećenost zaista zaslužuje, pre svega zbog činjenice da svi pčelinji proizvodi služe u očuvanju zdravlja čoveka ili mu pomažu da dođe do zdravlja na prirodan i neškodljiv. Želja nam je da postanemo emisari struke, nauke i promoteri ovog plemenitog insekta koji vekovima čuva svoje tajne, a čiji su proizvodi još uvek neprevaziđeni po sastavu i univerzalnoj primeni - ističe prof. dr Mladenović.

Foto: privatna arhiva

Članovi Udruženja

Biološko čudo prirode

Pčelinji proizvodi nisu samo biološki vredna hrana, već je medonosna pčela i svojevrsno
biološko čudo prirode, ugrađeno u lanac ishrane i opstanak biljaka, životinja i ljudi na našoj
planeti. Naša misija je i da skrenemo pažnju na nezamenljivost ovih, naoko malih, a u
stvari tako veličanstvenih i plemenitih insekata i njihovih proizvoda kao što su med, polen,
vosak, matični mleč, propolis i pčelinji otrov, navodi prof.dr Mladenović.

Prema rečima prof.dr Mladenovića, čuvanjem medonosne pčele, doprinosimo očuvanju života mnogih biljaka i životinja na Zemlji i obezbeđujemo hranu za ljude, koja ne samo što je zdravstveno bezbedna, već se može koristiti i u sanaciji uzročnika bolesti i ima univerzalnu primenu na svim kontinentima.

Zato preporučujemo redovnu upotrebu čistih pčelinjih proizvoda, kao i upotrebu mešavina, tinktura, lekovitih krema, poslastica, napitaka i kozmetičkih preparata na bazi pčelinjih proizvoda, kao i udisanje vazduha iz košnice i opuštajuće uživanje u vibracijama pčela u apikomorama - savetuje prof. dr Mladenović.

 

Bonus video:


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija