• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

01.07.2022

19:04

KADA JE ABORTUS OPRAVDAN, A KADA JE "GREH"?! Vest o zabrani prava na pobačaj odjeknula je svetom, da li je to potrebno i u Srbiji?!

Društvo

KADA JE ABORTUS OPRAVDAN, A KADA JE "GREH"?! Vest o zabrani prava na pobačaj odjeknula je svetom, da li je to potrebno i u Srbiji?!

Podeli vest

Vrhovni sud SAD poništio je presudu Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je priznato ustavno pravo žene na abortus širom zemlje, čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi, pa se američkim državama vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju

Ovom presudom transformišu se prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak. Ova vest je odjeknula, a sve je više žena koje strahuju da će ova odluka stići u njihovu zemlju i time im uskratiti pravo na abortus.

Žene u svetu iskazuju nezadovoljstvo zbog novonastale situacije, a mi ćemo se prisetiti šta sve znamo ili ne znamo o abortusu, da li i kakve posledice isti ostavlja i šta njegovo uskraćivanje znači za žene širom sveta.

O ovoj temi za Informer.rs govorile su ginekolog Nevena Stojanović i psiholog Žarko Kljajić.

Šta je abortus?

U svetu se svake godine dogodi oko 73 miliona indukovanih abortusa. Sveobuhvatna nega u vezi sa abortusom je uključena na listu osnovnih zdravstvenih usluga koju je objavila SZO 2020. godine.

Abortus je instrumentalni prekid trudnoće do 10. nedelje gestacije koji se izvodi na zahtev pacijentkinje. Razlozi za izvođenje intervencije mogu biti različiti - lični, socioekonomski, u cilju očuvanja zdravstvenog stanja majke...

Dr Stojanović objašnjava da se pre same intervencije razgovara sa pacijentkinjom, a zatim se radi ginekološki i ultrazvučni pregled.

- Pre same intervencije obavlja se razgovor sa pacijentkinjom i uzima se detaljna anamneza, a nakon toga radi se ginekološki i ultrazvučni pregled. Kada se utvrdi da je trudnoća vitalna i da ultrazvučno nije veća od 10. gestacijske nedelje, pacijentkinji se objašnjava postupak izvođenja intervencije, moguće komplikacije, šta da očekuje u periodu nakon intervencije i popunjava se upitnik i saglasnost na intervenciju.

Posledice i komplikacije posle abortusa

Šta sve utiče na učestalost komplikacija, kao i koliki je procenat rizika i mogućih komplikacija kod abortusa u prvom tromesečju dr Stojanović kaže:

- Na učestalost komplikacija utiču mnogi faktori kao što su zdravstveno stanje i starost žene, trajanje trudnoće, tehnika zahvata, anestezija, dodatne operacije, stručnost ginekologa, higijenski uslovi... - kaže ginekolog i dodaje da što je trudnoća starija, i mogućnost komplikacija koje se mogu javiti posle abortusa je veći. 

- Komplikacije su različite i sve zavisi od osobe do osobe. Najčešće su to infekcije, krvarenje, povreda zida materice i povreda grlića materice koja kasnije može uticati i na plodnost žene. Rizik od spontanih pobačaja u kasnijim trudnoćama je veći ako je žena imala dva ili više abortusa - naglašava dr Stojanović.

Psiholog Žarko Kljajić ističe za Informer, da se vrlo često zanemari psihičko stanje kao posledicu abortusa. 

- Pored fizičkog stanja, mi vrlo često zanemarimo psihičko stanje kao jednu od najčešćih posledica abortusa. Uglavnom se dešava da žena koja se odluči za abortus ima osećaja krivice, posebno ako veruje da je u pitanju greh. Šta god da je u pitanju, a da donosi osećaj krivice, dobro je razgovarati o tome sa stručnim licem - ističe psiholog Kljajič i dodaje:

- Dešava se da jedan od partnera ne želi dete iz nekog razloga, pa tada ta odluka nije zajednička i pored osećaja krivice, javlja se i osećaj da smo povredili partnera - objašnjava Kljajić.

Kako ističe, abortus će uvek da ostavi "duboku" ranu, bez obzira koji je razlog, da li isključivo izbor žene ili je to zbog nekih drugih okolnosti.

- Nekada je abortus ili višestruki abortus ozbiljna rana žene, pa samim tim ostavlja i odgovarajuće posledice po mentalno zdravlje. Nije svaki abortus stvar izbora, neki su neophodni i iz medicinskih razloga, i to je posebna trauma za ženu - ističe psiholog.

Foto: AP/Tanjug

Amerika bruji o zabrani prava na pobačaj

Nebezbedni abortusi

Fizički zdravstveni rizici povezani sa nebezbednim abortusom uključuju:

nepotpuni abortus 
krvarenje 
infekcija
perforacija materice (uzrokovana kada je materica probušena oštrim predmetom)
oštećenje genitalnog trakta i unutrašnjih organa kao posledica ubacivanja opasnih predmeta u vaginu ili anus

Procene iz 2006. pokazuju da komplikacije nebezbednih abortusa koštaju zdravstvene sisteme u zemljama u razvoju 553 miliona američkih dolara godišnje za tretmane posle abortus, stoji na zvaničnom sajtu SZO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 1 godinu

Vest je nepotpuna i tendenciozno izmenjena: abortus ostaje dozvoljen do 10nedelje trudnoće ali borkinje za ženska prava traže da bude dozvoljen BILO KADA tokom cele trudnoće, što znači i u osmom i devetom mesecu. Pa vi razmislite da li je to abortus ili nešto drugo.

Dragan

pre 1 godinu

Abortus u suštini je ubistvo nevinog, nejakog za odbranu sopstvenog deteta. Zato svaka mlada osoba treba da razmisli o tome a lekari da im objasne da je to ubistvo a ne prestanak trudnoće. Uostalom država treba da se pozabavi da pomogne trudnicama i spasi život malog deteta jer nam deca trebaju .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija