• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.07.2022

16:43

KADA KLIMU NAMESTITE NA 20 STEPENI, A NAPOLJU JE VIŠE OD 35 MOŽETE DA KOLABIRATE! Stručnjak savetuje: Ovo je idealna razlika u temperaturi

Društvo

KADA KLIMU NAMESTITE NA 20 STEPENI, A NAPOLJU JE VIŠE OD 35 MOŽETE DA KOLABIRATE! Stručnjak savetuje: Ovo je idealna razlika u temperaturi

Podeli vest

Tokom letnjih meseci klima uređaji predstavljaju spas od vrućine, ipak treba biti oprezan kada su temperaturne razlike u pitanju, te prema rečima lekara one ne bi trebalo budu veće od svega 6 do 8 stepeni. Ali koliko puta vam se desilo da uđete u prodavnicu, poslovnu zgradu i slično i bukvalno na samom ulazu imate utisak da ste se iz recimo Ekvadora teleportovali na Severni pol!

Naime, kada je temepratura u prostoriji ili automobilu 20 i manje stepeni, a napolju 35, čim kročite iz hladne prostorije na otvorenom, trebalo bi da znate da vaš organizam doživljava šok.

Stručnjaci savetuju da bi temepraturnu razliku trebalo svesti na najmanju moguću razliku kako ne biste izazvali moguće zdravstvene tegobe, ili čak kolabirali.

Foto: Shutterstock

Nagle razlike najteže podnose hronični bolesnici, međutim, one svakako ne prijaju ni zdravljim ljudima, kao ni deci. Kardiovaskularni bolesnici moraju biti na oprezu, i izlazak iz kuće svedu na minimum između 11 i 17 časova. Ipak, ako se postepeno prilagođavate i pridržavate saveta, stručnjaci objašnjavaju da nema razloga za brigu.

Nije dobro ni za zdrave

Direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš, doc. dr Tomislav Kostić kaže za „Blic“ da ekstremne temperaturne razlike nisu dobre za kardiovaskurani sistem, čak i za zdrave osobe, a pogotovo za hronične bolesnike.

- Krvni sudovi reaguju i na hladno i na toplo, sakupljanjem i širenjem, znamo da niske temperature sakupljaju krvne sudove, a da se na toploti šire. Generalno, savetujemo da hronični bolesnici u periodu od 11 do 16 časova u letnjim mesecima ne izlaze bez preke potrebe, te će na taj način i izbeći temperaturne razlike. Iako varijacije utiču nepovoljno na hronične bolesnike, to nužno ne znači da ako neko ima problem sa srcem, ili kardiovaskularnim sistemom da će imati problem zbog temperaturnih razlika, ali svakako oprez se savetuje svima - objašnjava dr Kostić.

Foto: Shutterstock

Iako u svom domu ili automobilu možete prilagoditi klima uređaj na odgovarajuću temeperaturu, u kancelariji, ili nekim drugim ustanovama, kao i prodavnicama i tržnim centrima, ne može uticati, te lekari apeluju na sve, da kako zbog svog zdravlja, tako i zbog zdravlja drugih ne prave veliku razliku u temperaturi.

- Kada je u pitanju kretanje iz toplog u hladno potrebno je da damo dovoljno vremena organizmu za neki period adaptacije i prilagođavanja našeg organizma toj promeni temperature, te savetujemo da se organizam postepeno izlaže. Ono što je neka okvirna preporuka je da temperatura u prostoriji bude negde između 22 i 24 stepeni, ali generalno, razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne treba da bude veća od 6 do 8 stepeni. Zamislite da sa 36, 40 stepeni ulazite u prostoriju u kojoj je 17, 18 stepeni, pa to je šok za organizam, za svakoga - upozorava dr Kostić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija