• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.07.2022

21:56

MESECIMA LEŽAO KAO BILJKA, SAMO SU MAJKA I BRAT MOGLI DA GA VIDE! U ovakvom je stanju bio pacijent koji je umro posle tretmana u klinici

printscreen

Društvo

MESECIMA LEŽAO KAO BILJKA, SAMO SU MAJKA I BRAT MOGLI DA GA VIDE! U ovakvom je stanju bio pacijent koji je umro posle tretmana u klinici

Podeli vest

Tretman na vratnom pršljenu M. Đ. (58) u „Balans medici“ izveo je prof. dr Slaviša Đurđević (63), koji navodi da je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

Muškarac M. Ð., star 58 godina, bukvalno je tri i po meseca vegetirao kao biljka na Institutu za ortopediju „Banjica“, gde je dospeo nepokretan posle nameštanja pršljena kod prof. dr Slaviše Ðurđevića u privatnoj klinici „Balans medika“.

Kako nije mogla da se uradi operacija, niti bilo koji zahvat, već je M. Ð. morao da bude uveden u veštačku komu, lekari su nesrećnoj porodici izašli u susret i dozvolili da ga nekoliko puta u ta tri i po meseca bar vidi, svesni da gotovo ništa ne može da se učini za njegov život.

Prelomljen pršljen

Tragedija ovog čoveka i njegove porodice počela je još 24. marta ove godine, kada je M. Ð. otišao u „Balans mediku“, smeštenu u jednom stanu u centru Beograda, da namešta prvi vratni pršljen, atlas, jer je imao bolove u kičmi i glavobolje. Tretman je izveo prof. dr Slaviša Ðurđević (63), koji navodi da je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i stručnjak za nameštanje atlasa metodom atlasprofilaks, koja se izvodi specijalno dizajniranim i napravljenim aparatom, čime se pršljen vraća u svoje ležište.

Foto: Shutterstock

Dr Ðurđević se na sajtu ove klinike hvali da je tretman bezopasan i da traje desetak minuta.

Međutim, nesrećni M. Ð. je tokom tog „bezopasnog“ tretmana ostao nepokretan, pa je u 16.40 istog dana kolima Hitne pomoći prebačen u Institut za ortopediju „Banjica“.

- Pacijent M. Ð. je odmah po hitnom prijemu na Banjicu smešten u jedinicu intenzivne nege. Urađena je kompletna dijagnostika, skeneri i sve ostalo što je neophodno i konstatovan je prelom pršljena. Konzilijum je konstatovao i da nije moguća operacija, niti bilo kakva druga intervencija. A M. Ð. je morao da bude uveden i u veštačku komu, odnosno bio je intubiran, na respiratoru - navodi izvor Kurira.

Nijednog momenta, nažalost, nije se pokazalo da je moguć pokušaj buđenja iz kome.

- Bukvalno tri i po meseca čovek je vegetirao kao biljka. Lekari su davali sve od sebe da mu spasu život, ali, nažalost, mogli su samo da ga održavaju u životu, svesni da će verovatno i tome doći kraj, jer je M. Ð. praktično umirući pacijent. Upravo zato su omogućili porodici, odnosno majci i bratu M. Ð., da ga nekoliko puta bukvalno na trenutak vide. Ništa više nije moglo da se uradi za ovog čoveka, pa su doktori pokazali humanu stranu i dozvolili porodici da ga bar vidi dok je živ - priča izvor.

Medicinska dokumentacija

A još dok je M. Ð. bio živ, porodica je i na Institutu skupljala svu medicinsku dokumentaciju kako bi gonili „Balans mediku“ i onoga ko je M. Ð. doveo u to stanje i odveo u smrt. I samo dva dana pošto je M. Ð. preminuo Više javno tužilaštvo u Beogradu obavešteno je o ovom slučaju, dalo je nalog za obdukciju i po prijemu izveštaja proceniće ima li elemenata krivičnog dela i u čijoj nadležnosti.

Foto: Informer

Inače, na sajtu „Balans medike“ prof. Ðurđević objašnjava šta je atlasprofilaks, a regularna cena tretmana, kako piše na istom, iznosi 20.000 dinara, a na akciji može i za 11.500.

- Ne, ovo nije nikakav kiropraktičarski metod. Radi se o bezopasnom zahvatu, postoji specijalan aparat, patent dr Renea, kojim se stimulišu određene akupresurne tačke na vratu, u predelu atlasa, odmah ispod lobanje. To traje 10-15 minuta. Naravno, tome prethodi razgovor s pacijentom, sagledavanje njegovih zdravstvenih tegoba i palpacija vratnog dela kičme i glave. Ne treba nikakav snimak, dislokacija i težina dislokacije se utvrđuje palpiranjem prstima i određenim manuelnim testovima - piše dr Ðurđević, koji je naveo i da je potreban samo jedan tretman i kontrola za mesec dana, a i po medijima se hvalio da namešta atlas i time i „migrenu rešava jednim potezom“.

Kurir je razgovarao i sa jednim muškarcem koji je ranije bio na ovom nameštanju atlasa, inače vrlo popularnom tretmanu, u „Balans medici“.

- Sedeo sam na stolici, a jedini pregled koji sam pre tretmana imao je opipavanje vrata. Potom su mi tim aparatom na struju radili tretman tako što su pritiskali pršljen. Taj aparat radi kao mali vibracioni čekić, čiji su udarci ujednačeni i česti. Bolelo je, ne previše, ali je bilo prilično neprijatno. Posle tretmana tim čekićem od desetak minuta sledi uvrtanje vrata rukama, kada čuješ i osećaš da ti pršljenovi krckaju. Insistirali su da imam više ovih tretmana, išao sam na dva-tri i prekinuo - kaže sagovornik i objašnjava da kad se sve završi, preporuče ti vežbe za kičmu da se rade kod kuće, a reč je o klasičnim vežbama za jačanje mišića leđa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija