• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

19.07.2022

08:00

Minerale dobijamo preko hrane, ali važno je da pijemo vodu koju je priroda mineralizovala

Shouterstock

Društvo

Minerale dobijamo preko hrane, ali važno je da pijemo vodu koju je priroda mineralizovala

Podeli vest

Minerali su od vitalnog značaja za održavanje našeg zdravlja i kao neorganske komponente igraju mnoštvo funkcionalnih uloga u ljudskim ćelijama - i fiziološki i biohemijski. Sistemi organa koriste minerale za rast, razvoj, kretanje, proizvodnju energije… Za naše zdravlje najznačajniji minerali su kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, gvožđe, bakar, jod, fluor, cink i selen

Kalcijum nam gradi jake kosti i zube. Nedostatak kalcijuma u organizmu čini kosti krhkim i lako lomljivim. Takođe, kalcijum je važan za pravilno zgrušavanje krvi, uz pomoć njega se prenose nervni impulsi….. Mineral magnezijum neophodan je za kontrakciju mišića, a naročito srčanog. Previše magnezijuma, može da dovede do slabljenja mišićne kontrakcije. A manjak magnezijuma izaziva aritmije i druge nepravilnosti u radu srca… Kada kažemo fluor, uvek nam na pamet padne zubna gleđ, jer fluor ulazi u sastav koštanog tkiva… Dodaje se u paste za zube, štiti zube od karijesa…

Ukoliko konzumiramo različito sveže povrće, verovatno dobijamo dovoljne količine minerala. Ali, tokom leta, dovoljan unos minerala posebno je važan, jer ih gubimo znojenjem. Upravo zato je potrebno da minerale unesemo i sa vodom koju pijemo. - Ako je organizam dovoljno hidriran onda je naša krv opskrbljena dovoljnom količinom kiseonika, pa se onda cirkulacijom doprema dovoljno hranljivih supstanci do naših tkiva. Ključni faktor direktno povezan sa hidracijom tela je taj da li naše ćelije dobijaju dovoljnu količinu nutrienata i minerala koji su potrebni svakoj našoj ćeliji za njen svakodnevni rad, a s druge strane da li se ćelije uspešno oslobađaju svih toksičnih materija i metabolita stvorenih za vreme ovih procesa. Svi ovi procesi su manje efikasni kada ne unosimo dovoljno vode, ali i potrebnih minerala i drugih nutrienata. Voda koja najbolje snabdeva organizam
dovoljnom količinom i kiseonika i minerala upravo u najpovoljnijem odnosu koji je potreban našim ćelijama je arteška voda – kaže dr Gordana Peković, internista – nefrolog i objašnjava u čemu je posebnost arteške vode.

Foto: M.M.

Dr Gordana Peković

- Arteška voda sa svojim svojstvima spada, definitivno, u najbolji izbor sa specifičnim zdravstvenim benefitima: ona ima kalcijum, koji je važan za naše kosti, magnezijum sa benefitima za kardiovaskularni i nervni sistem, fluor koji je važan u razvoju zuba u ranim uzrastima, silicijum dioksid, koji daje arteškoj vodi svežinu, prirodne minerale (elektrolite) koji pomažu u regulaciji aciditeta, odnosno kiselosti u organizmu i održavanju njegovog pH balansa. Arteške vode su najbolje za organizam, u svakodnevnoj upotrebi, sa višestrukim benefitima za naše ćelije. Pre svega, misli se na održavanje balansa između kiselih i baznih produkata u organizmu, balansa između procesa oksidacije i redukcije, pri kojima se stvaraju slobodni radikali. Ovo znači da se oksidativni stres kome su naše ćelije svakodnevno izložene, svodi na minimum – objašnjava dr Peković i dodaje:

- Zbog svega ovoga, preporuka je za svakodnevnu upotrebu, arteška voda. Kod nas, arteške vode ima u Banji Vrujci, ona dolazi iz izdana sa dubine od 605 metara, gde je bila potpuno sakrivena i zaštićena od svih štetnih uticaja iz spoljašnje sredine. Nju je priroda sama mineralizovala, pa joj se ništa ne dodaje, niti oduzima. Ona bez filtriranja dolazi do potrošača, pod imenom VODAVODA, sa
svojim idealnim balansom minerala, naročito kalcijuma i magnezijuma, koji savršeno odgovara ljudskom organizmu – zaključuje dr Gordana Peković, nefrolog.

Foto: Shouterstock

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17