• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.07.2022

08:00

Sve što bi trebalo da znate o romingu

Društvo

Sve što bi trebalo da znate o romingu

Podeli vest

Neretko se dešava da vas sa odmora sačeka neprijatno iznenađenje u vidu većeg računa za telefon. Ovo se uglavnom dešava zbog nepažnje i nepravilnog rukovanja uređajem dok ste u romingu. Kako se ne biste našli u ovakvoj situaciji, neophodno je se dobro informišete i pripremite pre nego što krenete na put

Reč roming nastala je od engleske reči „roam“ što znači lutati. Tokom boravka u inostranstvu, telefon se povezuje na mrežu operatora zemlje u kojoj se boravi, otuda i izraz „lutati“. Upravo to korišćenje usluga inostranih operatora dovodi do razlike u ceni u odnosu na nacionalni saobraćaj. One zavise od izbora koji korisnik napravi prilikom odabira mreže, kada pređe granicu.

Da ne biste razmišljali o prekoračenju računa, pre nego što krenete na put, proverite koje su najpovoljnije opcije u skladu sa destinacijom na koju idete. Uzimanje roaming dodataka je sigurno povoljnija opcija sa kojom ćete imati željene usluge, samo je potrebno da vodite računa da ne prekoračite ono što je dodatkom predviđeno. Ovo je važno, jer se dešava da podaci o ukupnoj potrošnji u romingu budu dostupni tek nakon što inostrani operator dostavi izveštaj o količini potrošenog saobraćaja što može potrajati i do 60 dana. Način provere aktivnosti u romingu je različit kod svakog operatora, kao i cene istih. Zbog toga je veoma važno da se pre putovanja dobro informišete o ponudama koje vaš izabrani operator nudi.

Ukoliko putujete u zemlje Zapadnog Balkana (Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina), zahvaljujući primeni RLAH (Roam Like at Home) modela, od 1. jula prošle godine usluge na ovim područjima se tarifiraju kao i u nacionalnom saobraćaju. To znači da se sadržaj iz paketa koristi prema uslovima koji važe u nacionalnom saobraćaju, uz politiku primerenog korišćenja. Potrošnja minuta i poruka za većinu korisnika ista je kao u nacionalnom saobraćaju – prvo se troši besplatni sadržaj iz paketa, a posle toga se naplaćuje potrošnja van paketa prema cenama u nacionalnom sabraćaju. Određena količina internet paketa može da se iskoristi bez dodatne naknade, posle čega operator ima pravo da naplati usluge prenosa podataka po cenama u nacionalnom saobraćaju, uvećanim za iznos naknade za roaming. Pre nego što krenete na put raspitajte se kod svog operatora o opcijama koje imate u odnosu na paket.

Obratite pažnju prilikom boravka na pograničnom području zemlje koja ne pripada regionu Zapadnog Balkana. Mrežu odaberite ručno, kako se uređaj ne bi automatski nakačio na mrežu operatora koji ne pripada ovoj grupi.

Ukoliko ne želite da koristite roming potrebno je da pre putovanja uputite zahtev operatoru za aktivaciju zabrane rominga, za kompletnu mobilnu uslugu ili internet saobraćaj. Takođe, kako biste izbegli nepredviđene troškove, savetuje se da pre prelaska garnice isključite opcije kao što su: preusmeravanje poziva na drugi broj, push notifikacije, rad aplikacija u pozadini, iMessage za Iphone korisnike, automatsko preuzimanje foto i video sadržaja kao i automatsko ažuriranje aplikacija i mobilnog uređaja.

Ako dođe do problema, savetuje se da se pošalje detaljan opis uz vreme i datum, korisničkom servisu putem mail-a ili pozivom na broj korisničkog servisa vašeg operatora s tim što bi trebalo imati u vidu da se taj poziv tarifira u skladu sa roming cenovnikom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17