• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.08.2022

10:19

Srpski katastar prezentovan kao primer dobre prakse u Ujedinjenim nacijama

Republički geodetski zavod

Društvo

Srpski katastar prezentovan kao primer dobre prakse u Ujedinjenim nacijama

Podeli vest

Delegacija Republičkog geodetskog zavoda koju čine direktor RGZ-a mr Borko Drašković i v.d. pomoćnik direktora Sektora za razvoj Darko Vučetić, na poziv Ujedinjenih nacija, predstavila je rezultate rada na implementaciji Integrisanog okvira za geoprostorne podatke kao i model izrade Socio-ekonomske studije uticaja geoprostornih podataka koju je Srbija izradila među prvima u svetu

Studija je izrađena u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ u saradnji sa Svetskom bankom.

Na panelu u sedištu UN-a su, osim predstavnika RGZ-a bili i predstavnici Australije i Novog zelanda kao i predstavnici Svetske banke. Zaključak prisutnih je da je Srbija ostvarila veoma veliki napredak na polju integracije geoprostornih podataka i domena zemljišne administracije i da je pristup koji je primenjen odličan primer dobre prakse i recept za mnoge zemlje sveta.

Foto: Republički geodetski zavod

V.d. pomoćnik direktora Sektora za razvoj Darko Vučetić i direktor RGZ-a mr Borko Drašković

Na glavnoj sednici 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku Darko Vučetić je, kao član izvršnog odbora ove organizacije za Evropu, predstavio poziciju evropskih zemalja u domenu primene geoprostornih podaka u efikasnoj zemljišnoj administraciji, naglasivši da je integracija okvira za efikasnu zemljišnu administraciju i okvira za upravljanje geoprostornih informacija od presudne važnosti. Takođe, predstavnik RGZ-a je u ime svih evropskih zemalja predstavio poziciju Evrope u domenu vodnih geoprostornih informacija pohvalivši činjenicu da je odlučeno da se i ovaj važan deo rada ovog tela veže za integrisani okvir za geoprostorne informacije.

Učešće delegacije RGZ-a je još jedan od dokaza da Republika Srbija i Republički geodetski zavod uživaju veliku međunarodnu reputaciju i ugled zahvaljujući ostvarenim rezultatima i reformi koje naša zemlja sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina.

Obraćanje srpske delegacije u tački 11 glavne sednice 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama pogledajte u sledećem videu.

Obraćanje srpske delegacije u tački 11 glavne sednice 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama pogledajte u sledećem videu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija