• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

03.09.2022

13:28

OD SMRDIBUBA NE MOŽE DA SE ŽIVI, ULAZE U KUĆE, KAČE SE ZA VEŠ! Stručnjak otkriva da li prirodna sredstva pomožu u borbi protiv ovih DOSADA

printscreen

Društvo

OD SMRDIBUBA NE MOŽE DA SE ŽIVI, ULAZE U KUĆE, KAČE SE ZA VEŠ! Stručnjak otkriva da li prirodna sredstva pomožu u borbi protiv ovih DOSADA

Podeli vest

Ovih dana građani se žale na najezdu smrdibuba. Viđaju crne, zelene, pa i crvene, a najviše im smeta njihov neprijatan miris i uporno lupanje o plafone i zidove kuća i stanova. Profesor dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta za Informer.rs otkriva kako se zašititi od njih i zašto ih sada ima u tolikom broju

Od oko 1000 vrsta stenica koje žive u našoj zemlji, oko 200 vrsta pripada smrdibubama. U našoj fauni većinom žive autohtone, domaće vrste. U poslednje vreme, kod nas su sve brojnije pojedine invazivne vrste, koje potiču sa drugih kontinenata, poput mramoraste smrdibube i etiopske zelene smrdibube - objašnjava za naš portal dr Ćurčić.

Šta su smrdibube

Smrdibube su grupa stenica, čije vrste su srednje veličine tela i većinom braon ili

zeleno obojene, a ime su dobile po karakterističnom mirisu koji ispuštaju.

- U pitanju su posebne hemijske supstance, obično neprijatnog mirisa, koje luče iz žlezda u grudnom regionu u slučaju opasnosti. Neprijatni miris ovih hemikalija predstavlja hemijsku odbranu od neprijatelja - kaže naš sagovornik.

Foto: Pinterest

Smrdibuba

Kada se pojavljuju

Smrdibube se pojavljuju u proleće, a najviše ih ima tokom leta jer im odgovara toplo vreme.

- S obzirom da ne podnose hladnoću, tokom jeseni traže sklonište u kućama kako bi prezimele.
Najčešće u domove dospevaju u večernjim satima, kada bivaju privučene svetlom.

Supstance koje luče nisu toksične

Ćurčić ističe da smrdibube nisu opasne po ljude, ni po životinje.

- Ne postoji nikakva mogućnost da im naude je ne ubadaju, niti ujedaju. Takođe, ne prave nikakva oštećenja u domovima. Hemijske supstance koje luče jesu neprijatnog mirisa, ali nemaju nikakvo toksično dejstvo na čoveka. Zato ih i potencijalni predatori (ptice i gušteri) često izbegavaju - kaže naš sagovornik.

Kako se zaštititi

Borba protiv smrdibuba mnogima pada teško jer ova grupa stenica ne pravi štetu čoveku, ali su veoma dosadne. Toliko ih ima da se građani žale kako im ostaju i po vešu koji skinu sa žice.

- S obzirom da su dosta otporne, ne postoje hemijska sredstva koja efikasno mogu da ih suzbiju, a da ne pričine pritom štetu i biljkama, kojima se smrdibube hrane, kao i čoveku. Najbolja zaštita od smrdibuba je preventiva, odnosno preduzimanje mera kako bi se onemogućilo da uđu u domove (postavljanje mreža na prozore i komarnika na vratima). Ako se pronađu u stanovima, mogu se uhvatiti u parče hartije ili papirnom maramicom i zatim pustiti napolje - savetuje Ćurčić i dodaje da prirodni preparati mogu pomoći ali samo u jednom slučaju:

- Tretiranje pojedinim prirodnim preparatima kao što su beli luk, sirće, limun, nana daje određene pozitivne rezultate, ali jedino u slučajevima kada brojnost smrdibuba nije velika - zaključuje naš sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija