• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Andrijana Nikolić

16.08.2022

19:57

BOLESTAN TREND NA TIKTOKU! Roditelji zatvaraju decu u mračne prostorije pa ih plaše čudovištima! Psiholog otkriva kako ovo utiče na razvoj deteta!

printscreen

Društvo

BOLESTAN TREND NA TIKTOKU! Roditelji zatvaraju decu u mračne prostorije pa ih plaše čudovištima! Psiholog otkriva kako ovo utiče na razvoj deteta!

Podeli vest

Na TikToku se pojavio krajnje morbidan trend u kojem roditelji ostavljaju decu u mračnoj prostoriji i bukvalno beže iz prostora, te su jadni mališani primorani da se suoče sa najgorim osećajem straha

U videima koji kruže na TikToku, roditelji zatvaraju decu u mračne prostorije, ostavljaju telefon da ih snimi, a na ekranu se iza deteta pojavljuje čudovište! Deca se suočavaju sa najgorim emocijama, plaču i vrište, dok je nihovim roditeljima, kao i braći i sestrama vrlo zabavno i smešno.

 

U prvom videu, devojčica drhti od straha i drži se za kvaku od vrata u želji da pobegne. Na kraju snimka joj sestra "pristiže u pomoć", otvara vrata i smeje se.

U narednom videu dete zapomaže i lupa na vrata, u nadi da će se izvući iz strašne situacije. 

 

Ovakav trend je naišao na osudu na društvenim mrežama, pa se tako mogu pročitati komentari poput:

- Novi trend, ostavite dete po mogućstvu što mlađe, jer biće više pregleda, pobegnite iz sobe i uključite filter sa čudovištem. Bravo moroni!

- Zaista, šta nije u redu sa ljudima? Dobro bi nam došla neka socijalna služba za društvene mreže. Posla koliko hoćeš - su samo neki od komentara.

Jedna mama je bila vrlo direktna:

- Kakav horor od roditelja! -

Kakve posledice ovakvi trendovi ostavljaju na dete i kako to sve utiče na razvoj i psihu deteta? 

Psiholog Aleksandra Janković je dala svoje mišljenje.

Foto: Zoran Sinko

Aleksandra Janković

- Ovakvi trendovi očigledno traju na društvenim mrežama i sve su veći izazovi. Namenjeni su deci koja nisu zrela. Za decu nema nikakve pripreme. -

Jankovićeva se oslonila na flooding terapiju, te je objasnila šta ona znači.

- Flooding terapija se zasniva na preplavljivanjem stimulusima koji izazivaju strah. Stimulusi koji služe u svrhu preplavljivanja, imaju za cilj da uklone maladaptivne oblike ponašanja. Ovde su u pitanju deca i sve ovo deluje kao socijalni eksperiment gde se deca priremaju da postanu roboti koji su hrabri. - 

Kako Jankovićeva ističe, ovo nije dobra metoda zato što nas strah uči gde je granica. Ovo nije deo obrazovanja, već narušava detetov integritet. 

- Razvija se zombi vojnik bez odsustva straha, što je dobar preduslov za sociopatu - zaključuje Aleksandra Janković.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 1 godinu

Tim roditeljima se mora oduzeti dete a roditelje u zatvor da se nauče pameti !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija