• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.08.2022

15:51

Poznato more – nepoznata mesta

Promo

Društvo

Poznato more – nepoznata mesta

Podeli vest

Nova dimenzija odmora u Crnoj Gori

I dok se još u toku leta u avionu Air Montenegra na relaciji Beograd – Tivat ili Beograd - Podgorica, osmehujete svom letnjem odmoru i maštate o crnogorskoj obali i moru, radujte se i nečemu što još niste iskusili, pa čak iako ste boravili mnogo puta u Crnoj Gori. Predlažemo neka „skrivena“ mesta za koja će svi da vas pitaju „a gde ste to“

To su upravo ona fantastična mesta i skrivene lepote u Crnoj Gori za koja vam treba „preporuka prijatelja“. Za njih znaju ljudi koji tu žive i ne „galame“ o divoti mesta u kom im je dom, ali gostima pružaju gostoprimstvo koje je i danas tradicionalno stvar „obraza“ i poštovanja.

Foto: Promo

O čemu maštate dok letite ka Crnoj Gori, čemu se radujete?

Montenegro - Born to fly – YouTube

Ako slećete na tivatski aerodrom, a vaš izbor mesta letovanja je negde u Boki Kotorskoj, onda krenimo sa preporukama prijatelja za posebna mesta Boke, pa nastavimo duž celog crnogorskog primorja.

Bigova. Ako želite da osetite duh davnih vremena, sačuvan autentičan identitet ribarskog primorskog seoceta idite u Bigovu. Oduvek je mesto bilo ribarsko selo, a i danas vas šarmantno dočekuje sa raširenim ribarskim mrežama i drvenim višedecenijski starim barkama. Ako ne možete odoleti kupanju u providno plavoj vodi mora, znajte da se na toj plaži nalazi i lekovito blato. Bigova pripada kotorskoj opštini, a nalazi se u uvali Trašte, na samo 15 minuta vožnje od Tivta.

Foto: Promo

I još na Luštici... Celo poluostrvo je izazov i avantura. Predlažemo da posetite tvrđavu Arza, fantastičnu lokaciju i objekat iz vremena vladavine Austrougara koja i danas izgleda kao monumentalni stražar - čuvar poluostrva. Odatle možete da iznajmite kvad vozila i napravite „đir“ kroz luštička mirna sela i maslinjake sa pogledom na more.

Gornja Lastva. Na sunčanim padinama Vrmca, koji gleda na Tivat, ušuškano u mediteranske mirise, selo Gornja Lastva je sama za sebe raritet i atrakcija. U selu su kamene kuće, dvorišta sa kamenom baštenskom postavkom i “pilom” - posudom koju svaka kuća ima i danas, a u kojoj se nekad držalo maslinovo ulje. Ova „no stress zona“, kako piše na tabli u selu, mesto je mira i tišine i nalazi se na udaljenosti od samo 3 kilometra od centra Tivta.

A iznad Kotora? Iznad Kotora preporučujemo da pođete na čuveni izlet lovćenskim serpentinama put Njeguša i Lovćena. Predeli na putu su fantastični prizori, vazduh je i leti svež i prijatan, ponekad i ugodno prohladan.

U zaleđu Budve nalaze se izuzetna mesta poput Čelobrda (brda iznad Svetog Stefana), odakle se pruža fantastičan pogled na Sveti Stefan i Miločer. Mesto je poznato po srednjevekovnim manastirima Praskavica i Rustovo. Pored njih, tradiciju paštrovačkog kraja čuva i manastir u Reževićima, koji na stari način proizvodi maslinovo ulje iz manastirskog maslinjaka. Iako je deo metropole turizma, ovaj kraj je drugačiji, tiši, ali gostoprimstvo, ljubav i tradicija je nešto što se oseća na svakom koraku.

Foto: Promo

U zaleđu Bara, na samo pola sata vožnje od centra grada, na južnim padinama Rumije, na granici barske i ulcinjske opštine nalazi se kanjon „Međureč“ u istoimenom selu. Nevjerovatno atraktivan kanjon i avantura kanjoninga tik iznad mora, su prava adrenalinska avantura koja će začiniti svakome letovanje i odmor posebnim doživljajem. Još jedno interesantno mesto u zaleđu Starog Bara, atrakcija – senzacija vodopad – vir Vrtelja u selu Turčini iznad Starog Bara. Prelep vodopad deluje egzotično, a ljuljaška iznad vodopada je izazov da se zavrtite u njoj.

Ovo je samo nekoliko mesta koja su zaista posebna, skrivena, a tako blizu mora. Svako ovo mesto je dostupno s obale za otprilike pola sata vožnje. Predlažemo da uštedite vreme koje vam je potrebno da dođete u Crnu Goru automobilom i odlučite se za dolazak Air Montenegrom. To „kupljeno“ vreme iskoristite da vas i prijatelje obradujete dodatnim uživanjem na odmoru na nekoj od preporučenih lokacija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija