• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

21.09.2022

07:00

KO NJIMA NE OTVORI VRATA PRETI MU KAZNA DO 50.000 DINARA! Počinje popis stanovništva, 69 pitanja za pola sata, a jedno je namenjeno SAMO MUŠKARCIMA! SVI SU OBAVEZNI DA UČESTVUJU!

Informer

Društvo

KO NJIMA NE OTVORI VRATA PRETI MU KAZNA DO 50.000 DINARA! Počinje popis stanovništva, 69 pitanja za pola sata, a jedno je namenjeno SAMO MUŠKARCIMA! SVI SU OBAVEZNI DA UČESTVUJU!

Podeli vest

Prvi put među pitanjima je i ono namenjeno samo muškarcima: Koliko imate biološke dece?

Građane Srbije od 1. do 31. oktobra očekuje popis stanovništva, koji je poslednji put sproveden pre 11 godina! Prema zakonu, svi građani su obavezni da učestvuju u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Na ovogodišnjem popisu novost je, između ostalog i to što muškarci sada mogu tajno da prijave svu vanbračnu decu!? Prvi put među pitanjima, naime, jeste i ono namenjeno samo muškarcima: Koliko imate biološke dece?

Imate li kuhinju?

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević kaže da je za terenski posao spremno 20.000 ljudi, od čega će samo popisivača biti 15.000.

Foto: Informer

Ove godine koristiće se elektronski upitnici, koji su već uneti u svaki laptop i popisivači će ih nositi sa sobom tokom rada na terenu.

- Prvi preliminarni podaci popisa biće objavljeni 30. novembra, mesec dana posle popisa, a sa objavljivanjem konačnih rezultata krenućemo od aprila sledeće godine, što je šest meseci brže nego 2011. Obrada svih podataka trajaće sve do juna 2024. - rekla je Lakčevićeva.

Tri pitanja na koja ne morate da odgovorite

Građani su dužni da daju odgovore na sva pitanja iz upitnika, izuzev tri. Ona se odnose na nacionalnu pripadnost i veroispovest. Treće pitanje na koje ne mora da se odgovori glasi: "Da li lice ima problema u svakodnevnom funkcionisanju zbog lošijeg vida, sluha, hoda, pamćenja", a odgovor na ta tri pitanja može da glasi: "Ne želim da se izjasnim."

Kada je reč o nacionalnosti, svako može da se izjasni kako hoće, a popisivač neće smeti da to komentariše.

Građanima će ukupno biti postavljeno 69 pitanja, koja su standardna i usklađena sa međunarodnim preporukama, na koje odgovore prikupljaju i države članice UN i EU, a razgovor će trajati oko pola sata.

- To su pitanja koja se odnose na starost, pol, mesto rođenja, migracije, državljanstvo, bračni status, obrazovanje, ekonomsku aktivnost, zaposlenost, zanimanje... To su sve najjednostavnija moguća pitanja kako bismo dobili statističku sliku populacije. Prikupljamo i adresu stanovanja, broj članova u domaćinstvu, a kada je reč o stanovima, pitanja su vezana za površinu stana, da li ima kuhinju, broj soba... - objašnjava Lakčevićeva.

Foto: Informer

Snežana Lakčević

Na pitanje da li neko može da odbije da učestvuje u popisu, Lakčevićeva kaže da su građani u skladu sa zakonom dužni da učestvuju u popisu i da daju tačne odgovore, a da u skladu sa Ustavom i zakonom na pitanja nacionalne pripadnosti i veroispovesti mogu da kažu da ne žele da se izjasne, i takav odgovor će popisivač uneti u obrazac. Prema njenim rečima, za one koji odbijaju da učestvuju u popisu predviđene su i kazne.

- Ukoliko neko ne želi da učestvuje u popisu, pokreće se procedura za pokretanje prekršajnog postupka. Novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara kazniće se pojedinac koji odbije da odgovori na pitanja u popisnim obrascima ili ako da netačne i nepotpune odgovore - istakla je ona.

"Molimo vas, bez udvaranja"

Ukoliko popisivači dožive neku neprijatnost na terenu od građana, na primer, udvaranje ili fizičko nasrtanje, dužni su da o tome obaveste svoje instruktore i policiju.

Popisivač, sa druge strane, mora da se predstavi, kaže svrhu svog dolaska i pokaže legitimaciju sa logom Zavoda za statistiku, fotografiju, ime i prezime, identifikacioni i broj lične karte.

Bilo i Liliputanaca

Kako je dodala, popis je važan da bismo dobili objektivnu sliku našeg stanovništva, da vidimo koliko nas je, šta se promenilo u obrazovnom profilu, da li imamo više migranata, unutrašnjih, kao i odlazaka u inostranstvo, šta se desilo sa strukturom porodice, brojem dece, od kojih su nam materijala zgrade, šta koristimo kao energente za grejanje...

Poslednji popis bio je 2011. godine, a kada je reč o pitanju o nacionalnosti, od 7.186.862 stanovnika Srbije, tada se oko 5.000 građana izjasnilo kao Eskimi, Indijanci, navijači Crvene zvezde, kosmopolite, Marsovci, Liliputanci...

- Ta priča privlači pažnju jer je interesantna, ali je ta brojka bila zanemarljiva i na nivou je statističke greške - zaključuje Snežana Lakčević.

Info-centar radi od 15. septembra

Info-centar Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. počeo je sa radom 15. septembra 2022. godine. Pozivom Info-centra, na broj telefona 0800/444-005, građanima će se javljati operateri koji će davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mreže "Telekoma Srbija" i mobilnih mreža. Radno vreme Info-centra je od osam do 20 časova, svakog dana, navedeno je u saopštenju.

Na šta se odnose pitanja za stanovništvo

* starost
* pol
* mesto rođenja
* broj biološke dece
* migracije
* državljanstvo
* bračni status
* obrazovanje
* zaposlenost
* zanimanje
* adresa stanovanja
* broj članova u domaćinstvu

Pitanja vezana za stan

* površina stana
* da li imate kuhinju
* da li imate kupatilo
* da li imate nužnik/WC
* materijal na spoljnim zidovima
* lift u zgradi
* vrsta energenta koji se koristi za grejanje

Organizacija popisa

- 20.000 ljudi biće ukupno angažovano u terenskoj realizaciji
- 15.000 popisivača
- 2.200 instruktora
- 161 član popisnih komisija
- 5 evra ukupni troškovi po stanovniku
- 30 minuta će trajati intervju
- preliminarni rezultati popisa do 30. novembra
- konačni rezultati popisa od aprila 2023. do maja 2024.

Šta ako niste kod kuće

Ukoliko popisivač nikoga ne pronađe kod kuće u više navrata, ostaviće tzv. pomoćni obrazac, a ti građani će biti zamoljeni da se jave na besplatan broj, kako bi stupili u kontakt sa popisivačem, i dogovorili datum i vreme popisivanja.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Petar

pre 1 godinu

A šta je sa onima koji žive u inostranstvo! I ne dolaze godinama!

zora

pre 1 godinu

Mnogi ce kriti svoje stambene uslove jer se u mnogim slucajevima porez placa na manju povrsinu. Da se nebi otkrile stvari kao sto su da zive kod roditelja,napravili kucu od 150 kvadrata a vode se da zive privatno na adresi kod komsije i nalaze se na listi cekanja za dobijanje stana.Mnogi cak imaju primanja zato sto zive kao podstanari a godinama su obezbedjeni u kuci koju su napravili. Srbin je uvek znao da iskoristi drzavu a i danas se to radi. Dobijaju se stanovi koji se izdaju i profitira se na ledjima drzave jer neki smatraju da su to zasluzili.

ime ko ime

pre 1 godinu

Toliko mi Srbi imamo poverenja u svoju državu da je ovima kojima je država poverila jedan posao da obave, ostao samo jedan jedini argument ubeđivanja- kazne! Da nije tragično bilo bi smešno. A ipak neće biti da je do naroda samo...najveći neprijatelji države odavno su nažalost deo njenog sistema.

Pera

pre 1 godinu

posle pederbala u Beogradu .. necu im otvoriti .. ko vas j* . . sve te podatke vec imate u drugim drzavnim institucijama ..

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17