• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - J. S.

22.09.2022

23:12

PAPRENE CENE PORODIČNIH SLAVLJA! Dečiji rođendani sve skuplji, roditelji DIŽU I KREDITE! Evo koliko para morate da izdvojite za tortu, animatore, hranu...

Društvo

PAPRENE CENE PORODIČNIH SLAVLJA! Dečiji rođendani sve skuplji, roditelji DIŽU I KREDITE! Evo koliko para morate da izdvojite za tortu, animatore, hranu...

Podeli vest

Dečje proslave su za godinu dana poskupele skoro duplo! Skuplji su i zakup prostora i hrana, piće, torte, usluge animatora i dekoracija...

Proslave dečjih rođendana u igraonicama postale su sve veći teret za mnoge roditelje jer za dva i po, tri sata žurke za najmlađe moraju da plate od 400, pa do čak i više od 1.500 evra! Zbog toga neki moraju i da dižu kredite!

Dečije proslave su za godinu dana poskupele skoro duplo. Skočile su cene i zakupa prostora, hrane, pića, torti, usluga animatora, dekoracije...

Duplo skuplje

U jednoj od poznatijih igraonica u Beogradu kažu da roditelji često daju i poslednji dinar kako bi organizovali rođendane svojih mališana.

- U odnosu na prošlu godinu cene jesu skoro udvostručene, ali mi se trudimo da roditeljima olakšamo koliko god je to moguće. Još od perioda korone slavlja su se prepolovila. Nekada smo imali rođendane sa više od 100 gostiju zajedno sa decom, a danas je to, uvrh glave, od 30 do 50 ljudi. Svaka rođendanska stavka je poskupela - od zakupa, pića, hrane, preko animatora do dekoracije i torte... - kažu u ovoj igraonici i dodaju:

- Ukupna cena proslave zavisi od mnogo faktora - da li se proslava organizuje za vikend ili radnim danom, u kom delu grada je igraonica, šta roditelji sve žele od usluga. Tako, na primer, cena zakupa prostora varira od 90 do 400 evra, i to za 20 dece i isto toliko odraslih. Uglavnom, svi biraju ketering, da im bude lakše, a njegove cene su šarenolike, kreću se od 80 do 250-300 evra. Piće se naplaćuje po utrošku i ide od 80 do 250 evra, jer svaki gost popije u proseku po piće-dva. Torte takođe nisu više jeftine, pa im cena ide i do 150 evra za 10 kilograma, a može i znatno više u zavisnosti od težine, ukrasa i posebnih želja slavljenika. Na osnovne stavke dodaju još i dekoracije, iznajmljivanje animatora i profesionalnih fotografa za taj dan...

Da rođendanska zabava nikada nije bila skuplja, potvrdila nam je i Aleksandra Ć., čiji je sin ove godine proslavio šesti rođendan.

- Prošle godine rođendan u igraonici koštao me je oko 300 evra za oko 20 odraslih i isto toliko dece. U tu cenu su bili uključeni i hrana, i piće, i torta, i animator za decu... Ali ove godine za isti novac mogla sam samo da zakupim igraonicu, a ostalo me je koštalo još 300 evra. Duplo više nego ranije, što je zaista previše - rekla je Aleksandra.

Pomodarstvo i kič

Domaći stručnjaci smatraju da su luksuzni dečiji rođendani tipičan primer nametnutog života sa društvenih mreža i da to nije dobar primer današnjoj deci. Psiholog Aleksandra Janković kaže za Informer da su dečiji rođendani postali pravo pomodarstvo i da su roditelji spremni da za njih podignu čak i kredite!

- Nažalost, živimo u vremenu kada se poistovećujemo sa drugima, kada se poredimo sa estradnim ličnostima, takmičimo međusobno na društvenim mrežama, kada gledamo sve sa materijalnog aspekta. To je pogrešan sistem vrednosti, jer šta ćemo sa onom decom koja dođu na takav jedan gala rođendan, a čiji roditelji ne mogu da uzmu kredit i njima priušte takvu zabavu?! Sve je to stvarno otišlo predaleko. Mame i tate su zaboravile da je cilj rođendana druženje, zabava, smeh, a ne pregršt hrane, balona, animatora, skupocena odeća i torte na nekoliko spratova... - ističe Jankovićeva i dodaje:

- Kada odmalena detetu pružite takva zadovoljstva, ono kasnije neće imati čemu da raduje, već će njegove potrebe i 'apetiti' samo rasti. Ta deca neće ceniti skromnost, neće znati čemu zapravo rođendani služe i tako će se ophoditi i prema drugima.

CENE PROSLAVE DEČJIH ROĐENDANA

usluga                              raspon cena

zakup                                   90-400
ketering                                80-250
piće                                      80-250
torta                                     50-150
dekoracija                             30-200
fotograf                                 20-70
animatori                               20-70
pinjata                                  10-50
animatori za crtanje lica         20-60
UKUPNO                               400 1.500

* cene su u evrima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija