• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

22.09.2022

07:00

PREVOZ PELETA NAPLAĆUJU 5.000 DINARA PO TURI! Trgovci našli način da ZAOBIĐU UREDBU o ograničenju cena ogreva!

Informer

Društvo

PREVOZ PELETA NAPLAĆUJU 5.000 DINARA PO TURI! Trgovci našli način da ZAOBIĐU UREDBU o ograničenju cena ogreva!

Podeli vest

Pojedine firme formalno prodaju pelet po maksimalnoj ceni od 38.000 dinara, ali sa prevozom cena po toni je čak 43.000

Pojedini prodavci peleta pronašli su način da zarade više i zaobiđu ograničene cene koje je uvela Vlada Srbije. Pošto im maksimalna cena od 38.000 dinara nije dovoljna, trgovci sada naplaćuju ogromne sume za prevoz, pa tona peleta košta i 43.000 dinara!

Zbog kršenja odluke o ograničenoj ceni tržišna inspekcija ovih dana "češlja" stovarišta i do sada je napisano više od 60 kazni.

Bahato i van zakona

Na ovakvo poslovanje pojedinih firmi u Beogradu ukazao nam je Milan S., koji je na Smederevskom putu naručio pelet i platio ga papreno.

- Poručio sam dodatnu tonu peleta da se obezbedim za zimu jer je u mom domaćinstvu to jedini izvor grejanja. Kada sam rezervisao pelet, rekli su mi da košta 38.000, kao što je država i ograničila cenu. Posle nekoliko dana su me pozvali sa stovarišta i javili da je pelet stigao, a onda je usledio šok. Bez pardona su me, tek kada je već sve bilo gotovo, obavestili da za dostavu moram da platim još 5.000 dinara i da me sada tona peleta zapravo košta 43.000 dinara - ogorčen je Milan.

Ispisane kazne za mućke sa peletom

U Srbiji peleta ima na 80 odsto prodajnih mesta, dok ga na 20 odsto prodajnih mesta nema ili ga sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija.

Dosad je napisano više od 60 prekršajnih prijava. U Ministarstvu energetike kažu da inspekcije nastavljaju da proveravaju i proizvođače peleta i skladišta i da se neće tolerisati ni najmanji propusti!

Kako kaže, ovakvu naplatu trgovci pravdaju objašnjenjem da pelet uvoze iz Crne Gore.

- Rekli su mi da pelet nabavljaju u Pljevljima, i to po ceni od 300 evra, pa onda kao ne mogu da ga prodaju za 'samo' 38.000 dinara... Razumem ja njih, ali nije u redu da bukvalno dovode ljude pred svršen čin, jer znaju da peleta nema nigde. I ovo sam jedva uspeo da naručim i naravno da sam skuplje platio, moram, šta ću... - kaže naš sagovornik.

Foto: Informer

Na drugoj strani, prodavac ogreva na stovarištu u Sremčici Goran Ješić kaže da se trenutno pelet i ne isplati prodavati, jer ne može da se zaradi.

- Peleta nema, jer je mnogo skup, pa ne možemo nikako da se uklopimo u cenu. Jednu cenu kažemo potrošačima, a dok stigne pelet, cena je skočila. Nemamo nikakvu zaradu, a ne možemo da radimo sa minusom - kaže Ješić.

Da je kupiti pelet sada isto kao i dobiti premiju na lotou, kažu nam i na stovarištu firme "Kraun forest" iz Ivanjice.

- Sve smo rasprodali i nemamo ga na stanju. Porudžbine smo imali do polovine oktobra i to je sve prodato. Videćemo kakva će situacija biti posle toga - dodaju na ovom stovarištu i napominju da je cena ovog ogreva kod njih 38.000 dinara, kao što je država i odredila.

Foto: Miloš Rafailović

Posao za inspekciju

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS) Goran Papović kaže za Informer da je 'preskup prevoz' tipičan primer zloupotrebe uredbe.

- Trgovci koriste krizu i spremni su na sve da zarade. Naplaćivati dodatno dostavu peleta čak 5.000 dinara po toni je čist kriminal. Te cene nisu realne. Uostalom, zar se transport ne plaća po kilometru, a ne po težini tovara?! To je nedopustivo poslovanje i udar direktno na potrošače, jer je pelet nešto što ljudima treba za grejanje i što moraju da kupe. Mislim da tržišna inspekcija mora da reaguje, i to odmah - apeluje Papović.

Cepanje drva 500 dinara po metru

Prodavac ogreva u Sremčici kaže da više ne prodaje ugalj i pelet, već samo drva, čija cena je od 11.000 do 12.000 dinara po kubnom metru.

Pored naplate drva, kažu na strugarama, dodatno se naplaćuje i cepanje drva.

- Oko 500 dinara naplaćuje se cepanje po metru drveta. Trenutno je grejanje na drva najisplativije, što pokazuje i veliko interesovanja građana - kažu na strugari.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija