• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

22.10.2022

07:00

LAK ZA KOSU UBIJA ŽENE?! Studija je pokazala da je povećan broj obolelih pacijentkinja od smrtonosnog raka grlića materice u direktnoj povezanosti sa upotrebom ovog preparata!

pexels.com

Društvo

LAK ZA KOSU UBIJA ŽENE?! Studija je pokazala da je povećan broj obolelih pacijentkinja od smrtonosnog raka grlića materice u direktnoj povezanosti sa upotrebom ovog preparata!

Podeli vest

Lak za kosu zbog svojih štetnih sastojaka i hemikalija ubija žene, zabrinjavajući su podaci istraživanja američkog Nacionalnog instituta za nauku o zdravlju i životnoj sredini (NIEHS)

Studija je pokazala da je povećan broj obolelih žena od smrtonosnog raka grlića materice u direktnoj povezanosti sa upotrebom laka za kosu koji su koristile učesnice u istraživanju! Razlog za to, navode naučnici, jeste sastav ovog preparata, u kojem se nalaze štetne i kancerogene supstance kao što su formaldehid, paraben, propilen glikon....

Poražavajuće brojke

- Naučnici su 11 godina pratili 33.947 žena od 35 do 74 godine, od kojih je 378 obolelo od raka grlića materice tokom studije. One koje su koristile hemijske učvršćivače za kosu više od četiri puta godišnje imale su 155 odsto veće šanse da obole od raka grlića materice, dok su one koje nikada nisu koristile lak za kosu imale 1,64 odsto šanse da im bude dijagnostikovan rak grlića materice do 70. rođendana. Otkriveno je da hemikalije koje se nalaze u laku za kosu remete endokrini sistem kod žena i utiču na povećano lučenje hormona poput estrogena i progesterona. Višak tih hormona, kako je već dokazano, utiče na razvoj raka grlića materice - navodi se u istraživanju.

Kancerogeno

Najopasniji sastojak je formaldehid, za koji je dokazano da je kancerogen.

Snežana Rakić

Domaći stručnjaci kažu da su ovakva saznanja posebno važna zbog činjenice da je rak grlića materice u Srbiji sve učestalije oboljenje. Zvanični podaci pokazuju da svakog dana četiri žene obole od ovog podmuklog kancera, dok jedna izgubi bitku sa bolešću (pogledajte okvir).

Najgore od svega je, napominju oni, što nema žene u Srbiji koja bar jednom nedeljno ne koristi lak za kosu.

Podmuklo

Kancer grlića materice je jako podmukao i sa sobom nosi fatalne posledice Slobodan Čikarić

Ginekolog prof. dr Snežana Rakić kaže da je sastav laka veoma problematičan i da rezultati ovog istraživanja moraju da nam budu opomena.

- Svi ti preparati za kosu koje koristimo minimum jednom do dva puta nedeljno puni su hemikalija i kancerogenih supstanci. Bilo da se radi o proizvodima za učvršćivanje ili ispravljanje kose. Najopasniji sastojak je svakako formaldehid, za koji je dokazano da je kancerogen i da ima negativno dejstvo na organizam. Mi njega u anatomiji koristimo za čuvanje leševa. Zato je vrlo moguće da su proizvodi za kosu sa ovim sastavom jedan od uzročnika raka grlića materice - objašnjava doktorka Rakić.

Šta sadrže lakovi za kosu

* formaldehid

Kancerogena supstanca slična kiselini i rastvorljiva u vodi

* parabeni

Koriste se kao konzervansi u širokom spektru kozmetičkih i prehrambenih proizvoda. Sumnja se da narušavaju rad endokrinog sistema i pojedine evropske zemlje su zabranile njihovu upotrebu u proizvodima

* propilen glikol

Sintetički je proizveden dodavanjem vode propilen oksidu, koji je izveden iz naftnih derivata. Propilen glikol se koristi kao ovlaživač i rastvarač

* propan (tečni gas)

* ugljovodonik

* alkohol

Opasno

Hemikalije u laku za kosu remete endokrini sistem kod žena i utiču na povećano lučenje hormona

Podmukli kancer

Sa njom je saglasan i onkolog dr Slobodan Čikarić. Prema njegovim rečima, poznato je da su preparati za negu kose puni nedozvoljenih supstanci.

- Žene danas koriste razne preparate a da nisu svesne njihove štetnosti. Sva ta hemijska jedinjenja su opasna i nezdrava, pogotovo ako se nalaze na spisku zabranjenih koje popisuje Međunarodna agencija za rak. Zato žene i mlade devojke treba dobro da obrate pažnju na to šta koriste. Kancer grlića materice je jako podmukao i sa sobom nosi fatalne posledice. A proces njegovog lečenja veoma je ozbiljan, pogotovo ako se ne otkrije na vreme - napominje profesor dr Čikarić.

Stefanović: Svakog dana jedna žena umre od raka grlića

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna umre od te bolesti. Po obolevanju od ove bolesti naša zemlja je na četvrtom, a po smrtnosti na drugom mestu u Evropi. Direktor GAK "Višegradska" prof dr Aleksandar Stefanović kaže da je reč o veoma podmuklom kanceru, koji se na početku ponaša potpuno asimptomatski.

- Rak grlića materice, pre nego što ispolji svoju poodmaklu fazu, praktično i ne daje simptome. Kod onih kod kojih se tegobe javljaju to su uglavnom - krvarenje između menstrualnog ciklusa, krvarenje posle seksualnog odnosa, pojačana sekrecija, a nekada i bolovi u donjem delu trbuha. Zato su veoma važni redovni odlasci kod ginekologa, jer što se pre otkrije, veće su šanse i da se izleči - napominje profesor dr Stefanović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija