• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

22.10.2022

12:12 >> 14:35

UGOVOR SA SBB-om JE MOGUĆE RASKINUTI BEZ PENALA! Potreban vam je samo ovaj dokument (FOTO)

printscreen

Društvo

UGOVOR SA SBB-om JE MOGUĆE RASKINUTI BEZ PENALA! Potreban vam je samo ovaj dokument (FOTO)

Podeli vest

Povodom vesti da SBB ukida televizije sa nacionalnom frekvencijom B92 i TV Prva, mnogi građani nezadovoljni ovom odlukom traže način da raskinu ugovor sa pomenutim kablovskim operaterom.

Važno je znati da korisnici imaju pravo da raskinu ugovor bez plaćanja penala, po Zakonu o zaštiti potrošača (član 170), ukoliko je kablovski operater ukinuo određenu uslugu ili promenio nešto iz opštih uslova potpisanog ugovora.

U toj situaciji, građani imaju rok od 30 dana za raskid bez ikakvih dodatnih troškova, a potreban vam je papir sa pisanom molbom za raskid ugovora. Pisanu molbu možete odneti do najbliže poslovnice, poslati elektronskim putem ili preporučenom poštom, a ona izgleda ovako:

Pored pisane molbe, potrebno je da operateru vratite i prateću opremu, koju ste dobili prilikom potpisivanja ugovora. 

Foto: printscreen

Kablovski operateri često lažnim informacijama pokušavaju da zadrže postojeće korisnike nezadovoljne uslugom.

- Prvo što uglavnom rade je da ljudima kažu da nemaju pravo na raskid ugovora i da se oni nisu obavezali striktnom programskom šemom, već samo brojem kanala, što je suludo. Potrošač uzme određeni paket u kom ima 100 kanala, među kojima su sportski ili filmski kanali, i operatori ih zamene i pozivaju se na broj koji je ostao isti. Ako ne postoji ono zbog čega je potrošač potpisao ugovor, recimo ukinut je neki kanal, onda nije reč o broju kanala već o programskoj šemi i sadržaju. Tada građani imaju pravo na raskid ugovora - kaže predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović.

Foto: printscreen

Na osnovu komentara na društvenim mrežama, može se zaključiti da su odlukom SBB-a da ukine televizije sa nacionalnom frekvencijom B92 i TV Prva, korisnici pomenutog operatera nezadovoljni i ogorčeni, kao i da većinja njih planira raskid ugovora.

Prijava inspekciji i RATEL-u

Ako korisnik iz SBB dobije negativan odgovor na zahtev za raskid ugovora bez plaćanja penala, zakon je predvideo zaštitu prava tako što ćete podneti primedbu na postupanje tog kablovskog operatera RATEL-u i Tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine. To možete učiniti preporučenim pismom ili na mejl adrese: ratel@ratel.rs i info@inspektor.gov.rs ili preko sajta mtt.gov.rs/#kontakt popunjavanjem kontaktne forme.

Originalnu verziju dokumenta možete downloadovati klikom OVDE

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 1 godinu

Znam za ovo. Tako sam ja raskinuo ugovor sa telekomom kad su ukinuli N1 i sport klub

22cm

pre 1 godinu

Fala Vi na ovoj informaciji.Istu stvar radi i Telekom tako da sad svi lagano na raskid ugovora.I kod jednih i kod drugih, ko ih je.e!!! Boli nas ku.ac da li je Prva TV, B92 ili TV Palma, KCN...

Normalac

pre 1 godinu

Kako ćete biti ugašeni "novog 6.oktobra", hulje udbaške.

Ja

pre 1 godinu

Koliko ste bedni sa ovom kampanjom protiv SBB-a sram vas bilo. Dobrodosli u diktaturu...

Jusuf

pre 1 godinu

To je sramota sta radi SBB ukinuli su tako Arenu Sport,BN,OBN,Ruske kanale, i jos koje en znamo, a sada ukidaju B92 i TV PRVA sramoto jedna. Oni ce da ukidaju a mi da placamo? Nema sanse Jos ratuju sa Telekomom jer znam da je Telekom trazio kanale Sport Klubove i nisu im dali da emituju.Svi predjite na Telekom neka ima samo jedna Kablovksa bez konkurencije Telekom ce biti jednina kablovska koja ce imati sve kanale

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija