• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2022

17:27

SPREMITE SE, ZAHLAĐENJE STIŽE USKORO! Meteorolog Čubrilo objavio prognozu za početak novembra: Miholjskom letu se bliži kraj, posle VRUĆINE dolazi HLADAN TALAS

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

SPREMITE SE, ZAHLAĐENJE STIŽE USKORO! Meteorolog Čubrilo objavio prognozu za početak novembra: Miholjskom letu se bliži kraj, posle VRUĆINE dolazi HLADAN TALAS

Podeli vest

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu za naredne dane

- Narednih dana nastavlja se dominacija anticiklona koji nam već duži vremenski period donosi suvo i relativno toplo vreme. Samo u predelima sa dužim zadržavanjem magle i niskih oblaka temperature budu barem blizu proseka. Tako će biti i danas i sutra, dok će 1.11. biti manje magle uz južno strujanje te bi ovog dana maksimumi ponegde moglo dostići i oko +27 stepeni Celzijusa, što su ekstremno visoke temperature za ovaj deo godine - piše meteorolog i dodaje:

- U sredu će uz premeštanje vrlo slabog, hladnog, fronta koji ne bi trebao doneti padavine biti manje toplo uz umeren zapadni vetar i maksimume do +15 do +21 stepeni Celzijusa, dok se oko 4.11. očekuje premena sinoptike koja bi mogla doneti konačan kraj ovog neobično dugog miholjskog leta. Oko tog datuma modeli simuliraju premeštanje hladnog fronta koje bi uslovilo sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

On navodi i da za sada većina operativnih proračuna taj ciklon postavlja u položaj koji ka nama brzo povlači osetno hladniji vazduh te bi uz kišu i osetno zahlađenje na višim planinama bilo i snega.

- Jedino operativni ECMWF postavlja taj sekundaran ciklon zapadnije i time region zantno duže ostaje u njegovom toplom sektoru te je padavina znanto manje i zahlađenje je blaže. Ipak ako se uzmu u obzir svi ostali operativni i ansamble proračuni, uključujući i ansmable proračune ECMWF modela verovatnije da od 4.11. do oko 7.11. usledi prvo jače, jesenje, zahlađenje - piše Čubrilo:

- Ukoliko se situacija bude razvijala po proračunu tog modela za naredni vikend osetno hladnije uz padavine i dnevne maksimume od +5 do +12 stepeni Celzijusa, što je u okviru proseka za početak novembra. Posle 7.11. stoji signal za jačanje anticiklona, ali bi se naš deo Evrope mogao nalaziti na njegovoj istočnoj periferiji što bi nama donelo nastavak strujanja vazduha sa severozapada uz temperature u okvirima proseka.

Foto: Informer

Marko Čubrilo, meteorolog

Prema njegovim rečima dugoročno gledano do oko 15.11. temperature uz povremene padavine oko ili malo iznad proseka, dok bi drugi deo novembra trebao doneti temperature u granicama ili malo ispod proseka, dok bi posle 6.11. pa do kraja meseca pojava padavina trebala biti znatno češća nego u poslednjih nekoliko nedelja.

- Sumirano, do 4.11. u većini mesta pretežno sunčano i veoma, ponegde i ekstremno toplo, samo u maglovitim predelima tmurno. Zatim je izvesna osetna promena. Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite države prognostičke zavode.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija