• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TanjugBlumberg

15.11.2022

10:03

SRBIJA MNOGO URADILA U OBLASTI DIGITALIZACIJE! Premijerka na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije

printscreen

Društvo

SRBIJA MNOGO URADILA U OBLASTI DIGITALIZACIJE! Premijerka na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić učestvovala je danas na Blumbergovoj konferenciji Nove ekonomije (Bloomberg New economy conference) i na panelu "Pomeranje digitalnih granica" rekla da je Srbija mnogo toga uradila poslednjih godina što se tiče digitalizacije

Brnabić je istakla da je država uradila dosta toga, pa i informatiku kao obavezni predmet uvela u osnovne škole i uložila mnogo novca u infrastrukturu za start up inovacione kompanije, koje grade naučne i tehnološke parkove.

- Menjali smo zakone da bismo omogućili pristupe za kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem. Zapošljavamo IT stručnjake i dovodimo stranace u Srbiju da rade, ali i vraćamo ljude iz naše dijaspore nazad. Rezultati su bili neverovatni i mislim da smo premašili naša očekivanja - rekla je premijerka.

Foto: printscreen

Brnabić je napomenula da je pristup internetu prva stvar kojoj treba da se okrenemo i smatra da je to postalo osnovno ljudsko pravo u 21. veku.

- Jedan od mojih ključnih prioriteta bilo je uvođenje e-uprave. Nisam videla nikakvu svrhu da živim u 21. veku i da još moram fizički da odem i čekam na nekom šalteru da nešto uradim i pokupim papire od jedne kancelarije do druge, a zatim ih odnesete u vladu da dobijete još jedan papir. Tako da je e-uprava bila način da utičem na funkcionisanje vlade, ali i da se sa transparentnošću borimo protiv korupcije - istakla je Brnabić.

Još jednu od oblasti u kojoj bi digitalizacija mogla igrati još veću i važnu ulogu je, smatra premijerka, poljoprivreda.

- Mislim da ima toliko potencijala u novim modelima rasta u svakom sektoru. Posao vlade je da pomogne privatnom sektoru da to ostvari i da stvori uslove da to u osnovi bude uspešno - rekla je premijerka na panelu.

Foto: printscreen

Govoreći o opasnostima koje donosi nova tehnologija, Brnabić je rekla da su u današnje vreme građani svakako bolje zaštićeni nego što je to bilo ranije.

- Ranije kada je to bilo u pisanoj formi, svako je mogao da dođe, pogleda, kopira, upotrebi, zloupotrebi, a na kraju ne bi se ni znao ko je to uradio. i bilo je nemoguće odgonetnuti ko je to uradio. Mislim da je danas privatnost mnogo bolje zaštićena, a posebno zato što postoji tako strogi nadzor i ljudi se zaista ne bi usudili da zloupotrebe te podatke u tom pogledu - rekla je premijerka


Brnabić je ocenila da Srbiji u narednom periodu predstoje velike stvari, nada se, kako kaže, da će to biti korišćenje veštačke inteligencije za dalji rast privrede, kao i za pružanje boljih usluga našim građanima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17