• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.11.2022

17:33

DOBIO UPALU GRLA, A ONDA SAZNAO STRAŠNU DIJAGNOZU! Uprkos opakoj bolesti Ognjen (15) ne odustaje od borbe, SRBIJO POMOZI DA OVAJ DEČAK OZDRAVI

Privatna arhiva

Društvo

DOBIO UPALU GRLA, A ONDA SAZNAO STRAŠNU DIJAGNOZU! Uprkos opakoj bolesti Ognjen (15) ne odustaje od borbe, SRBIJO POMOZI DA OVAJ DEČAK OZDRAVI

Podeli vest

Petnaestogodišnji Ognjen Kapata do avgusta 2022. godine bio je zdravo i veselo dete, koje je treniralo košarku i spremalo se za polazak u prvi razred Sportske gimnazije, a onda je njegove snove i planove prekinula strašna vest. Tog kobnog 17. avgusta dijagnostikovana mu je akutna limfoblastna leukemija veoma visokog rizika (C91.0) i od tada njegova borba za život ne prestaje

Ognjen se kao i svaki navršeni osnovac radovao polasku u srednju školu i nastavku sportske karijere, ali je njegove snove pokvarila vest o teškoj bolesti i to samo dve nedelje pred početak školske godine i novog životnog poglavlja. Umesto u školu ovaj dečak krenuo je u životnu borbu.

U razgovoru za Informer.rs Ognjenova majka Rada otkriva da je njen sin sve do avgusta bio zdravo dete koje se aktivno bavilo sportom sve dok ga tog kobnog meseca nije zabolelo grlo.

Foto: Privatna arhiva

Ognjen Kapata

- Kada smo se vratili sa letovanje Ognjen je primetio da mu je crveno grlo, što nije bilo alarmantno ali smo odmah sutradan otišli kod lekara jer je za nekoliko dana trebalo da ide na pripreme. Dobio je lek i uput da se uradi krvna slika, a kada su rezultati stigli bili su veoma loši. Nakon i drugih analiza dobili smo dijagnozu kojoj se niko nije nadao. Od tada kreće naša lavovska borba - priča Rada.

Odmah po uspostavljenoj dijagnozi krenulo je lečenje hemioterapijom, ali onda su saznali još jednu lošu vest - ustanovljeno je da Ognjen boluje od leukemije veoma visokog rizika, a jedini lek je transplatacija koštane srži u inostranstvu.

Foto: Privatna arhiva

Porodica Kapata

- Ogi je sve vreme pod terapijama, ali da bi se izlečio potrebna je transplatacija koštane srži. U početku smo mislili da donor može da mu bude mlađi brat, ali nažalost ispostavilo se da oni nisu podudarni. Sada je u toku pronalazak drugog donora - objašnjava Ogijeva majka i dodaje da je njen sin uprkos svim nedaćama veliki borac.

- Kada smo saznali za bolest bili smo šokirani. U prvi mah Ogi nije bio ni svestan svega, ali kada su mu lekari saopštili dijagnozu bilo mu je jako teško, rekao je tada "Ko zna kada ću da krenem u školu", i rasplakao se, ali mi se samo posle tri dana obratio rečima: "Dobro mama, hajde sad da ubijemo ovaj rak, pa da ja nastavim gde sam stao" . On je rešio da se izbori sa svim tim i od tada je nasmejan i čvrsto veruje da će da pobedi u svemu ovome - kaže ova hrabra majka.

Ognjen veruje u pobedu

Koliki je borac ovaj dečak najbolje pokazuje činjenica da uprkos teškoj bolesti i svakodnevnim terapijama ne odustaje od školovanja, već svaki slobodan trenutak provodi učeći.

- Od avgusta smo u kontinuitetu proveli pedeset dana u bolnici, tako da Ognjen nije mogao da krene u školu sa svojim vršnjacima, ali je nastavu pohađao onlajn. Kad god ima pauzu i puste ga kući on uči i odgovara predmete. Njemu je jako stalo da nastavi sa svojom generacijom i ne propusti ništa, zbog čega se i trudi da sve postigne. Njegov sportski duh mu ne dozvoljava da odustane - kaže ponosno Rada. 

Foto: printskrin/budi human

Transplatacija koštane srži u Bolonji jedini lek

Porodica nije u mogućnosti da pokrije troškove lečenja i moli sve ljude dobre volje da im pomognu kako bi Ognjen što pre otišao na transplataciju. 

Sredstva su mu potrebna za transplantaciju koštane srži, lečenje, lekove, suplemente, rehabilitaciju, kontrole, kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija