• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.11.2022

08:00

Kao devojčice "pekle" zanat! Sestre Vitanov prave poeziju na koži

informer.rs

Društvo

Kao devojčice "pekle" zanat! Sestre Vitanov prave poeziju na koži

Podeli vest

Iza brenda „Sestre Vitanov” stoje Danijela i Marina, one su treća generacija u porodici koja se bavi proizvodnjom nakita. U promeru čega je više, umetnosti ili zanatstva, reklo bi se da umetnost ide korak ispred. Ne zato što su im čekići i ostali fini alati strani, već zbog slobode koja je njihova osnovna stvaralačka vodilja, a zna se koga ona vodi i, pre svega, inspiriše

Da je ambijent odrastanja važan stvaralački faktor, potvrda je iz više preduzetničkih priča. I nije stvar u „gledati” i „krasti zanat”, izgleda da je čitava caka upiti, udahnuti stvaralaštvo. Tome zaista svedoče i sestre Vitanov koje su još iz vremena kada su bile devojčice „virile” iznad pulta u porodičnoj radnji.

Foto: informer.rs

Porodičan biznis podrazumeva da je porodica tu, i to bukvalno – upavo tako su i došle do prvog džeparca. To što dolaze iz priče prekaljenih proizvođača nakita bila im je odskočna daska, a ne balast i teret, kako su mnogi to umeli da dožive.

Foto: informer.rs

Ipak, od te „daske” odskočile su do danas mnogo, napominje Marina. Nakit koji su gledale u detinjstvu, koji su kreirali i stvarali njihov deda, pa posle i otac, bio je odraz onovremenske klasike i sofisticiranosti. Ni sestra ni ona sama nisu bile sigurne da li je to nešto što potencijalno može da bude lice njihovog identiteta. Razmišljale su i o tome da ta priča, možda, i nije za njih.

Foto: informer.rs

Ali kako porodični posao nekako uvek ide sa tobom i „ne možeš ga zaključati u kancelariji”, ideja je nastavila da ih prati, možda preciznije, nije ih napuštala, a to je, ispostaviće se, bilo sasvim dovoljno. Hoće li uspeti da se odlepe od klasičnog obrasca izrade a da pritom ostanu verne brendu, bilo je glavno pitanje koje ih je mučilo.

Foto: informer.rs

Međutim, ubrzo se stidljivo pojavila ideja – „zašto ne bismo probale nešto staro, a novo, nešto na naš način. Kada su prve ideje bile realizovane, stigla su i prva oduševljenja – hej, nekome se dopada to što radimo. Ispostavilo se da je broj takvih klijenata zapravo pozamašan. Najveća je satisfakcija kada vidiš da to što si napravio nekome znači, da si nekom sećanje, a nekome divan trenutak, to je ono što nas pokreće. Naša najveća ideja je ostati dosledan slobodi”. Po principu „no one is you and that is your power”, Marina ističe da je najvažnije biti veran sebi, jer kako kaže, onda konkurencija zapravo i ne postoji.

Foto: informer.rs

„Mogle bismo dati nekoj influenserki da nosi naš nakit, ali to jednostavno ne bismo bile mi, to nije naša niša”, ističe Marina. Zato same vode instagram stranicu koja broji preko trideset hiljada pratilaca. Fotografije su praćene poezijom i opisuju nakit preciznije nego što bi bilo koji drugi content. Sve je minimalističko, nežno i fino, a istovremeno snažno upadljivo i klasično elegantno. Dizajn, sofisticiranost, boje nakita... poželiš da ih dodirneš, da budu tvoji dok zamišljaš miris parfema na zglobu na kom je baš ta narukvica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!
preokret

Advokat Dragijevića zatečen odlukom o svojoj smeni: Ne znam zašto, ali znam ko će da me zameni!

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da advokat , Nebojša Živanović, po želji Radoslava Dragijevića oca osumnjičenog za teško ubistvo male Danke Ilić, Dejana Dragijevića više nije pravni zastupnik njega i njegove supruge Svetlane koja je dobila status zastićenog svedoka. Živanović koji je zastupao Dragijeviće pri davanju iskaza o slučaju ubistva dvogodišnje devojčice , pred tužiocem VJT u Zajecaru.

25.04.2024

11:40

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija