• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

24.11.2022

10:46

TEŠKA SUDBINA SESTRICA DUNJE (8) I JANE (5) TERA SUZE NA OČI! Ostale bez roditelja sa bakom i dekom, a sad jedva preživljavaju

RTV Vranje/printscreen

Društvo

TEŠKA SUDBINA SESTRICA DUNJE (8) I JANE (5) TERA SUZE NA OČI! Ostale bez roditelja sa bakom i dekom, a sad jedva preživljavaju

Podeli vest

Dunja (8) i Jana Stošić (5) iz planinskog sela Bačvište kod Vladičinog Hana, za samo dve ipo godine ostale su bez oba roditelja, a brigu o njima vode baka i deka, čiji su nadljudski napori da devojčicama obezbede normalan život vredni divljenja

U jesen, pre tri godine u saobraćajnoj nesreći poginuo je otac devojčica, a  u proleće ove godine, takođe u saobraćaju, nastradala im je i majka.

Gordana (57) i Zoran (65), baka i deka devojčicama po ocu, oboje nezaposleni, brinu o dvema unukama nakon sinovljeve smrti, bez ikakve pomoći države, sem dečjeg dodatka. 

To im je i jedini stalni prihod, a u zavisnosti od meseca, iznosi od 8.300 do 8.600 dinara.

- Sin Bojan je poginuo u saobraćajnoj nesreći oktobra 2019. godine. Tada je imao samo 29 godina. Te iste godine ga je napustila supruga, više puta ga ostavljala i vraćala se.  Živeli su posebno, u Bačvištu, iznajmljivali i stan u Repincu, prigradskom hanskom selu. On je radio u Vojsci Srbije, čuvao decu, povremeno uzimao bolovanje zbog njih, pomagala sam i ja. Nadao se da će supruga da se vrati zbog devojčica. Ona je podnela zahtev za razvod braka. U međuvremenu sin je nastradao, a snaja ove godine. Tako su deca ostala bez roditeljkskog staranja. Nakon toga sam ja dobila starateljstvo nad decom i postala stalni staratelj devojčicama - priča Gordana.

S obzirom na to da je jedini prihod koji su imali bio dečji dodatak Stošići su pokušali da dobiju i socijalnu pomoć.

U Centru za socijalni rad su im rekli da nemaju pravo na socijalnu pomoć, jer je Zoran podneo zahtev za penziju. 

- Ni pravo na porodčnu penziju od oca devojčice nisu mogle da ostvare jer sinu fali pet meseci radnog staža. Obraćali smo se i u Fondu PIO da li postoji mogućnost da godine radnog staža sina i snaje spoje, kako bi deca imala penziju, ali ni to nije moguće po važećim zakonima - dodaje Gordana.

Deda Zoran ne bira poslove samo da prehrani unuke

Stošići su imali zasad maline, pokušavali da nastave da rade, ali bez pomoći i sa dvoje male dece nikako nisu mogli da održavaju malinjak.

Zoran ne bira poslove i uprkos tome što ima 65 godina i nije dobrog zdravlja, radi sve što tokom sezone može da nađe, od građevine pa do seče drva, dok Gordana čuva devojčice.

Deda predivnih devojčica svakodnevno vozi Dunju u školu u selu Stubal, 10 kilometara u jednom pravcu, i to dva puta u toku dana. Od škole za troškove prevoza dobijaju 4.000 dinara mesečno.

Stošići jedva čekaju rešenje o Zoranovoj penziji, koja će biti sigurnost, iako ne velika. Porodica ima nešto i od stoke, jednu kravu, živinu i svinju.

Na području Vladičinog Hana bilo je nekoliko humanitarnih akcija za pomoć Stošićima.

Foto: Lična arhiva

Gimnazijalci skupili novac prodavajući knjige

Učenički parlament Gimnazije "Jovan Skerlić" u Vladičinom Hanu organizovao je još jednu humanitarnu aktivnost i obradovao dve male devojčice Dunju i Janu.

Članovi parlamenta posetili su porodicu Stošić i uručili im novac koji su sakupili u akciji "Pijaca knjiga". 

- Upoznali smo divne, hrabre ljude Gordanu i Zorana koji se iz petnih žila trude da omoguće bolje sutra svojim unukama i nadomeste im odsustvo roditelja. Kao mladi ljudi smatramo da je to prava životna lekcija iz požrtvovanosti i ljubavi prema bližnjem -  kažu učenici. 

Oni takođe pozivaju i sve ljude velikog srca da pomognu ovoj porodici na bilo koji način.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija