• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.12.2022

07:00

LJUDI, ŠTA SE OVO DEŠAVA!? USTAŠKI LOGOR USRED ŠKOLE U SRBIJI! Vezuju se, šamaraju, bodu...

Shutterstock

Društvo

LJUDI, ŠTA SE OVO DEŠAVA!? USTAŠKI LOGOR USRED ŠKOLE U SRBIJI! Vezuju se, šamaraju, bodu...

Podeli vest

Osnovci iz Apatina smislili sadističku igru 'hvatanja i kažnjavanja', nazvali je po ustaškom logoru! Koga zarobe, šamaraju i bodu šestarom

Udaranje čvrgi, šamaranje, vezivanje kanapom, bodenje šestarom, zavrtanje ruke i teranje na oralni seks... Ovako izgleda tortura koju su trpeli učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" u Apatinu od petorice nasilnika koji su smislili sadističku igru "hvatanja i kažnjavanja" i nazvali je po ustaškom logoru Jasenovac!?

Trauma

Mom unuku je od svega pozlilo, ali iz straha od daljeg maltretiranja roditeljima ništa nije rekao
Baka zlostavljanog dečaka

Upućeni u ovaj slučaj, za Informer kažu da je dečak koji je "strah i trepet u školi", smislio čitavu "igricu", sebe je postavio za glavnog mučitelja, dok su četvorica drugara "lovila" ostale dečake i dovodila ih kod njega na "prevaspitavanje".

Poniženje i uništenje

Za to stravično nasilje saznalo se pre oko mesec dana, kada su roditelji počeli da primećuju ožiljke na svojoj deci, nakon čega je obaveštena policija, škola i ostale nadležne institucije.
Baka jednog od napadnutih đaka, koja je insistirala na anonimnosti, kaže da se nada da će slučaj biti rešen, a naislnici kažnjeni.

- Strašno je šta se dešavalo u školi i šta su sve moj unuk i druga deca doživeli! Igru je smislio dečak koji je problematičan već godinama. On je bio glavni za kažnjavanje, a pomagala su mu još četvorica, koja su mu dovodila dečake. "Igru" su nazvali "Jasenovac", valjda po zloglasnom logoru i smišljeno je da se uhvaćeni učenik kažnjava čvrgom u glavu. Međutim, ubrzo je čvrga prerasla u šamarčinu, vezivanje kanapom, bodenje šestarom... - kaže baka dečaka, koji je nakon nekoliko šamara, kaže ona, hteo da izađe iz te grupe i igre.

Ali ni to nije moglo da prođe nekažnjeno, pa je, kaže baka, zbog namere da se više ne druži s njima njen unuk dobio dodatne batine.

- Šamarao ga je, zavrtao mu ruke, terao ga da klekne i glasno ponavlja kako želi da mu "p... k....", u nameri da ga potpuno ponizi i još više uplaši, te mu time stavi do znanja da mora da bude poslušan i da ćuti. Mom unuku je od svega pozlilo, ali iz straha od daljeg maltretiranja roditeljima ništa nije rekao - opisala je baka situaciju kroz koju je prošao njen unuk.

Za zlostavljanje se saznalo nakon što su modrice iz "igrice" postale vidljive i roditeljima, koji su čitav slučaj prijavili nadležnima.

- Od tada je prošlo mesec dana, ali za sada nema nikakvog epiloga, osim što su nasilje i ta bizarna igra prekinuti. Nasilnik se malo smirio, ali ga se svi i dalje plaše. Većina roditelja, kao i moja deca, ćute čekajući rasplet celog tog slučaja i kazne za nasilnike - kaže baka zlostavljanog dečaka.

Nasilje učestalo

U OŠ "Žarko Zrenjanin" za Informer su potrvrdili da se taj užasan slučaj dogodio. Kako su nam kazali, nažalost, u školi, koja broji oko 1.200 učenika, nasilje među đacima nije retkost.

- Svi koji treba da budu obavešteni znaju šta se dogodilo. Još nije prošlo 30 dana, što je zakonski rok da se donese rešenje. Psihološko-pedagoška služba je napravila individualne planove rada za sve aktere u ovom slučaju, pa čak i za očevice. Takođe, pojačan je i vaspitni rad u čitavoj školi, što je već dalo rezultate. Nažalost, iz naše prakse, 90 odsto "izazova" koji se pojave na društvenoj mreži Tik tok, đaci počnu da praktikuju - kazali su nam u školi.

 

Lajović: Reagovati na svako nasilje


Školski psiholog Biljana Lajović za naš list kaže da će biti teško da škola sama izađe na kraj sa ovakvim problemom. Kako ističe, roditelji previše očekuju od vaspitno-obrazovnih ustanova kada je reč o vaspitanju dece.

- Oni sami treba da potraže stručnu pomoć psihologa za svoje najmlađe, bez obzira na to da li im je dete nasilno ili trpi nasilje. Retko kada se dešava da do nasilja dođe odjednom. Treba reagovati na svaki signal koji deca šalju i naučiti ih da odmah prijave bilo koji vid nasilja. Svaku čvrgu ili slično. Da su deca u ovom slučaju odmah reagovala, sigurna sam da nasilnici sa čvrge ne bi prešli na šamar - kaže Lajović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BgDex1970

pre 1 godinu

Škola je ,pre svega , obrazovna ustanova i kao takva treba i da ostane.Vaspitno-popravne ustanove su te koje su svrsishodne.Drte koje vrši ovakav vid nasilja je potpuno "zrelo" za takve ustanove i treba reagovati odmah.Da ubuduće ne bi dolazilo do bilo kakvog vida vršnjačkog nasilja , a pogotovo ovakvog i sličnih , potrebno je da se uključimo svi kao društvo , kao roditelji ,kao novinari , kao prosveta. Živela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20