• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.12.2022

07:00

SRBIJA ĆE "VRVITI" OD STRANACA!? VELIKO INTERESOVANJE INOSTRANIH GOSTIJU ZA PROVOD U NAŠOJ ZEMLJI! Na doček stiže čak 70.000 posetilaca

Društvo

SRBIJA ĆE "VRVITI" OD STRANACA!? VELIKO INTERESOVANJE INOSTRANIH GOSTIJU ZA PROVOD U NAŠOJ ZEMLJI! Na doček stiže čak 70.000 posetilaca

Podeli vest

Najviše gostiju dolazi iz Bugarske, a već je, kako kažu u agencijama, čak 30.000 rezervisalo smeštaj

Za doček Nove godine u Srbiji očekuje se više od 70.000 stranaca, procene su turističkih radnika! Najviše inostranih gostiju dolazi iz Bugarske, a već je, kako kažu, čak 30.000 rezervisalo smeštaj.

Hoteli puni

Hoteli u Beogradu su u velikoj meri već rezervisani
Miodrag Popović

Pored Bugara, najbrojniji su turisti iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Rusije i Kine.
Stranci će novogodišnje praznike proslaviti u Beogradu, Novom Sadu, na Zlatiboru, Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji. To pokazuju već popunjeni hoteli i privatni smeštaj, gde se traži krevet više, kažu u turističkim agencijama.

Iz Španije u Novi Sad

Novi Sad očekuje goste iz Austrije, Nemačke, Rusije, ali i iz Španije, Francuske...
Željana Rudić

Tri-četiri dana

- Kao i svake godine, pored posetilaca iz regiona, dolaze nam i gosti iz Austrije, Nemačke, ali i iz Rusije, Kine, Izraela, rečju, iz celog sveta. Oni stižu već od 26. decembra, dakle, posle katoličkog Božića, pa ostaju do iza našeg Božića. Gosti iz regiona obično ostaju tri dana, a ostali od četiri do sedam, ali i više, zavisno od aranžmana - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, i dodaje da su hoteli u Beogradu u velikoj meri rezervisani od sredine decembra i početka januara.

Prema rečima Željane Rudić iz Turističke organizacije Novog Sada u ovaj grad takođe tradicionalno dolaze brojni gosti iz Crne Gore, BiH i Makedonije, ali sada vlada veće interesovanje Bugara, Mađara, Rumuna...

- Takođe, očekujemo mnogo gostiju iz Austrije, Nemačke, Rusije, ali i turiste iz Španije, Francuske i Velike Britanije, koji nas posećuju i tokom godine. Hoteli su gotovo popunjeni. Tek se ponegde može naći neko slobodno mesto. U centru Novog Sada hoteli su već prodali 99 odsto svojih kapaciteta - kaže Željana Rudić.

Turistički radnici nadaju se velikom broju stranaca i na našim planinama i u banjama. To se odnosi najviše na Zlatibor i Kopaonik, kao i na Vrnjačku Banju.

- Ove godine na Zlatiboru se očekuje oko 50.000 gostiju, a među njima bar polovina stranaca. Očekujemo da ih najviše stigne iz zemalja u regionu. To uključuje ceo Balkan. Hoteli su puni, popunjava se i privatni smeštaj. Restorani i kafići spremni su za goste - ističe Vladimir Živanović, direktor TO "Zlatibor".

Traže stan na dan

Osim što strani gosti odsedaju u hotelima, veliki broj, posebno mladih, odlučuje se da iznajmi stan na dan. I te nekretnine su već, kako kažu u agencijama za iznajmljivanje, rasprodate za novogodišnje praznike.

- Najčešće se iznajmljuju stanovi od 35 do 50 kvadrata, a cene se kreću od 70 do 250 evra, zavisno od lokacije. Naravno da su centar i Novi Beograd najskuplji. Veći stanovi podrazumevaju i veće cene koje se kreću i do 500 evra. Obično se iznajmljuju na tri dana, ali neki gosti ostaju i celu nedelju - kaže Mira Milovanović, agent iz jedne beogradske agencije.

Bugari i Lepa Brena


Prema podacima Turističke organizacije Srbije (TOS), gosti iz Bugarske poslednjih godina spadaju među najbrojnije turiste koji tokom čitave godine posećuju Srbiju. Tako je tokom 2019. godine u našoj zemlji registrovano 100.000 Bugara koji su došli turistički. To je rast od čak 200 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kažu u TOS-u. Za prvih deset meseci ove godine, prema podacima TOS-a, 50.000 gostiju iz Bugarske posetilo je Srbiju, a za praznike se očekuje još oko 30.000 posetilaca. Bugari vole odmor i provod u Srbiji, a neki kažu i da dolaze zbog Lepe Brene.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija