• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

15.12.2022

11:23

DETE ČETIRI MESECA NE IDE U ŠKOLU! Majka iz Čačka tvrdi da joj bivši muž oteo ćerku

Shutterstock

Društvo

DETE ČETIRI MESECA NE IDE U ŠKOLU! Majka iz Čačka tvrdi da joj bivši muž oteo ćerku

Podeli vest

Čačanka, po zanimanju lekar, uskoro će dobiti prijavu iz osnovne škole u ovom gradu jer maloletno dete koje joj je sudskim putem povereno na starateljstvo, ona mesecima ne dovodi na nastavu. Dete je nastavu kako ona tvrdi, prestalo da pohađa u junu, pred kraj četvrtog razreda, a u peti nije ni pošla. Apsurd je kako ona tvrdi u tome što je otac dete oteo, i ne vraća ga i ako za to postoje dva izvršna rešenja suda

Oba roditelja sa kojima smo razgovarali iznela su brojne međusobne optužbe, jedino u čemu se slažu je da institucije koje bi trebalo u interesu deteta da što pre reše ovaj slučaj, odugovlače i ne rade svoj posao valjano.

- Od juna kada je otac protivpravno zadržao dete ja sa njim nemam kontakt. Mogu da se čujem i vidim samo kada to otac dozvoli, a to su retke situacije. Postoje dva izvršna rešenja suda po kojima je dete moralo po hitnom postupku biti vraćeno, ali nijedno nije sprovedeno. Nemajući rešenje ili znanje kako ovo da reše, jedna socijalna radnica mi je čak predložila da i ja otmem sopstveno dete, što je potpuno suludo. Apsurd je da čekam prijavu od škole iako sam ih još 1. septembra pismenim putem obavestila o čitavoj situaciji – rekla je očajna Čačanka koja tvrdi da se u ovom trenutku vodi više desetina postupaka pred sudovima, tužilaštvima, centrima za socijalni rad u Čačku i Požegi, te da se situaciji u kojoj se svi nalaze ne nazire kraj.

Otac deteta, Požežanin, koji je po zanimanju diplomirani pravnik i sa kojim smo juče razgovarali u ne baš prijatnom razgovoru složio se da čitav postupak predugo traje. On je u više navrata upozorio našeg reportera, o zakonskoj obavezi medija da su isključeni iz svakog događaja koji se tiče seta porodičnih zakona, pritom govoreći novinaru detalje čitavog slučaja, čak je nudio i medicinsku dokumentaciju deteta, video snimke i fotografije iz ovog megalomanskog procesa.

- Dete je u kratkom periodu bilo na oko 20 različitih veštačenja, razgovora i susreta sa stručnjacima koji treba da daju doprinos da se ovaj slučaj u interesu deteta što pre okonča. Međutim to se do danas nije dogodilo. Jasno je da je ovakva situacija teška i stresna za dete. Što se tiče nastave, dete po Rešenju Ministarstva prosvete pohađa školu – rekao je Požežanin koji je u nastavku jučerašnjeg dana novinaru, kao i redakcijama slao preteće mejlove, sa zahtevom da se o ovom događaju ne izveštava i da povlači izjavu datu medijima.

U Školskoj upravi u Čačku potvrdili su da je protiv Čačanke, koja je zakonski staratelj (samostalni vršilac roditeljskog prava po izvršnoj presudi Apelacionog suda u Kragujevcu),  pokrenut postupak zbog toga što dete ne dovodi u školu. Osnovna škola u Čačku koju dete pohađa od prvog razreda, bila je u obavezi da to učini.

- Pravo detetu na obrazovanje niko ne može da uskrati, a Školska uprava se ne bavi razlozima zbog kojih dete ne pohađa nastavu – rekla je novinarima Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave.

Zašto ovaj postupak ovoliko dugo traje pitali smo nadležne u Centru za socijalni rad u Čačku i Požegi. Branimirka Radosavčević, direktorka čačanske ustanove nam je rekla da pitanje moramo dostaviti mejlom, a da će ga oni proslediti resornom ministarstvu, ako odobre, dobićemo odgovor. 

Kontaktirali smo i Centar za socijalni rad u Požegi, ali kada smo socijalnoj radnici rekli razlog poziva, rekla je da će poruku preneti direktoru koji će nam se javiti. On to nije učinio.

Pojedini novinari u Čačku su sa ovom situacijom upoznati od samog početka, budući da se majka, kako je govorila nemoćna pred lavirintom administracije,  njima već obraćala. Međutim, mediji se ovim slučajem do sada nisu bavili, ali su novinari tada, ne ulazeći u razmirice bivših supružnika, slali dopise brojnim nadležnim ministarstvima s ciljem da institucije uzmu stvar u svoje ruke, u najboljem interesu deteta. Međutim od njih smo tada dobijali odgovore da javnost mora biti isključena, jer slučaj spada u set porodičnih zakona. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Roditelj

pre 1 godinu

Isti slučaj skoro isti centar u Leskovcu 0 .Interes deca nepostoji nigde .Okreću glavu svi iz centra zabole njih za decu .Kakav bre interes dece ,interes oca se gleda .

Roditelj

pre 1 godinu

Razumem tu ženu .Majke i žene su uvek krive .Ko veruje jedno je majci,ženi niko .Mi imamo problem sa centrom u Leskovcu.Vod sluc Z.P po nalogu suda nije smeo da decu poveri ocu ma ko pita za decu zabole sve njih k....Moja ćerka je preživela i mi snjom pakao od jednog hakera ,manip,dužnika,lažova,nasilnika onda javnost ,novine ,linč ,osude ,druš mreže ,fejs,tik tok sve što je moglo da se upotrebio ,taj on je upotrebio .Za svaku Rec imam dokaz .lLes centar haos Intesa dece 0 .Pravda je spora al dostižna .Majku dece je 9 puta prijavljivao i sve prijave laž dokazane .Boze Mili gledaj dečje ee grehove .

Roditelj

pre 1 godinu

Soc služba zabranjuje babi i dedi sa majčine strane da vidjaju decu iako napostoje nikakve zabrane .Soc služba u Leskovcu žalosno je njihovo postojanje .Vraćaju nas vi nemoze gore kaže vod sluc Z.P soc radnik u Leskovcu a zašto zato što se njemu tako hoće i gleda očev interes od prvog dana a majku dece je osudio prvi dan .Pitam se gde se izgubio inter dece zašta služi soc služba u Leskovcu .Javno ću sa slikama u ruke da ih prozovem šta rade i kako rade .

Gojilica

pre 1 godinu

Da razjasnimo ovaj slucaj. Deda deteta po ocevoj liniji je poznati psihijatar u Zap.Srbiji, a baba takodje lekar. Ovo su ljudi sa ogromnim uticajem na sve sudske instance, a posebno socijalne sluzbe, buduci da je deda sudski vestak iz oblasti psihijatrije vise od 3 decenije. Bukvalno je u Pozegi napravljena zavera svih drzavnih organa i pravi se ciljana obstrukcija izvrsenja sudskih resenja da se dete vrati majci. Svinjarija! Treba da ih je sve sramota cinjenice da ne dozvoljavaju rodjenoj majci da vidi dete. Treba da je sramota svu Pozegu sto dozvoljava i cuti na ovo nasilje nad zenama!

Roditelj

pre 1 godinu

I naša unuka neide u školi u os Vase Pelagić u prvi raz .Priv star dodelj ocu .centar za soc rad u Leskovcu okreće glavu prave se ludi .Gde je tu ,interes deteta,šta radi soc služba povodom dece .Gde je vod slučaja Z.P .Zašto se ništa ne preduzima sramota i greota dete nezna da čita i piše .Nedaju babi i dedi da vidjaju unuke bez ikakvih zabrana po želji oca .Baba .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija