• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Rafailović

31.12.2022

15:00

BRAČNI PAR VATROGASACA, HEROJI NA POSLU I U KUĆI! Supružnici Bojan i Banka, život su posvetili brizi o drugima (VIDEO/FOTO)

Miloš Rafailović

Društvo

BRAČNI PAR VATROGASACA, HEROJI NA POSLU I U KUĆI! Supružnici Bojan i Banka, život su posvetili brizi o drugima (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Bojan Lazić i njegova supruga Branka godinama rade u Vatrogasnoj bataljon Voždovac imaju tri sina od kojih su dvojica maloletni i najstariji koji je osoba sa posebenim potrebama. U vreme praznika Informer je posetio ovu porodicu i najmlađe obradovao paketićima

Bojan i Branka dočekli su nas u svom domu u uniformi. Bojan se vrati s posla dok je Branka tek trebala da krene. Ali ono što nas je prijatno iznenadilo i njihovi sinovi Filip (19), koji je dete sa posebnim potrebama, Mateja (13) i Danilo (10) su imali majice Vatrogasca - spasioca.

 

Foto: Miloš Rafailović

 

Na pitanje da li se oni to već sada spremaju da krenu stopama roditelja u glas odgovaraju da bi to voleli. 

Inače, Bojan je u službi vatrogasca sapsioca dve decenije nešto manje sa njim u korak ide i njegova supruga Branka. 

- U službi sam 20 godina ali kontak sa službom sam imao 15 godina pre jer mi je otac vatrogasac. To me je najviše povuklu da krenem ovim putem i budem vatrogasac i da se učlanim u to društvo - priča Bojan. 

Služa ga je kako je i sam rekao upoznala i sa ženom njegovog života sa kojom ima tri sjajna dečaka. 

Branka je kako nam je objasnila u porodici imala policajce te je i on ahtela da ih nasledi ali kada je upoznala vatrogasce ta želja je promenjena.

Kada sam počela da radim u MUP upoznala sam vatrogasce i oni su me oduševili. Oni su zaista divni ljudi i nisam mogla da im se ne pridružim - kaže kroz osmeh ova divna žena i majka. 

Prema njenim rečima najstariji dečak je dete sa posebnim potrebama i skoro da je cela porodica maksimalno posvećena njemu. 

- Iz tog razloga radimo po smenama. Zapravo smo ja i Bojan najmanje zajedno, uvek neko mora da bude sa decom. Imam sreću da radim sa divnim ljudima i da svi oni imaju maksimalno razumevanja. A da je teško, teško je kao i u svakom poslu. Teške su noćne smene ali i slučajevi koje radimo, međutim kolege sa kojima radim su odmor za dušu - priča Branka koja radi u Komandno operativnom centru Voždovac.

Foto: Miloš Rafailović

Bojan i Branka sa sinovima

Kako nam je objasnila ona dobija dojave iz Komndno operativnog centra Zvezdara i prosleđuje ga kolegama. 

Svaka informacija je bitna koju dobijemo. Bitno je da znamo gde je požar, šta je obuhvatio, da li ima nekog unutra...pa čak i za kontejnere kada se zapale bitno je da znamo šta ima u blizini. Vatrogasci spasioci jednako brzo izlaze na svaku intervenciju, bukvalno jurišaju! - pirača Branka.

Upitana koje su joj dojave najteže kaže da su to one u kojima su deca.

Dešavalo se da dobijemo dojave o saobraćajnim nesrećama da je dete u automobilu, o tome da se dete ne javlja kući. Svaki put kad dobijemo tako nešto prođu mi moja deca kroz glavu. Razmišljam o majkama te dece... - priča Branka. 

Na njene reči nadovezuje se Bojan koji ističe da je u opisu Braniknog posla da prosledi informacije kolegama. 

- Te informacije koje prosleđuje su izuzetno bitne i sva pitanja koje kolege postavljaju su postavljena s razlogom postoji šablon... Ima i lažnih dojava, ali mi idemo na svaku. Služba nas je naučila da bolje odemo i bez razloga nego da se ne pojavimo - kaže Bojan i dodaje: 

- Emocije kod nas moraju da budu isključene jer bi nam odvalačile pažnju. Sputavale bi nas u radu. Jako je bitno da tokom intervencije pristupamo profesionalno. Emocije se javljaju posle intervencije, jer nismo od kamena, uglavnom preispitujemo sudbinu da li je to tako trebalo da se desi, ne mislim da ne uradimo nešto kako treba, nego nam bude krivo. Možda nismo trebali da stanemo na neki semafor ili da budemo mnogo brži da bi nekom pomogli ali to su pitanja... na koje nemamo odgovore - kaže Bojan. 

Foto: Miloš Rafailović

 

Prema njegovim rečima u svojoj karijeri je imao nekoliko hiljada intervencija i svaka je za sebe ali jednu će pamititi do kraja života.

- Ne možemo da povežemo dve intervencije i da kažemo da su iste. Najbolja su svakako on eu kojima spasimo život. Dešavalo se da bude kasna dojava ili druge okolnosti. Međutim jednu koju ću sigurno pamtiti je bila pre oko deset godina, saobraćajna nesreća na Smederevskom putu - ističe Bojan. 

Prisećajući se detalja kaže da kada su stugli na mesto nezgode zatkeli jezivu sliku. 

- Automobil se podvukao ispod kamiona bio je prevrnut na krov. Pomislio sam da u njemu nema preživelih, međutim kada smo došli do vozila izvukli smo devojku koja je bila na mestu suvozača. Skoro da nije bila povređena. Mislio sam da više nikog nema u kolima, ali me j eona uhvatila za ruku i rekla mi: "Izvucite mi brata" . Brata smo našli u potpunom šoku, tek kada smo ušli u olupinu on nam se tada tek obratio. Napravili smo mu prostor da izađa i on je sam izašao, nije imao vidljivih povreda. Neverovatno - kaže ovaj požrtvovani otac i vatrogasac i dodje da nije ostao u kontaktu sa njima.

Prema njegovim rečima oni rade svoj posao i ne očukuju da im se građani zahvaljuju, ali je bilo i takvih situacija. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Naomi Samuel

pre 1 godinu

Moj bivši muž i ja prekinuli smo prije godinu i dva mjeseca i bila sam u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile isključene. Pokušala sam doći do njega na društvenim mrežama, ali on me uklonio s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Plakala sam i plakala svaki dan jer sam ga jako voljela. Sve dok nisam rodila i beba nije napunila godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla, a nemam novaca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala svojoj sestri i ispričala joj svoj problem i rekla da zna za snažnu čaroliju koju je bakao dr. Apata koji joj je pomogao kada nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-maila i on je rekao da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekao da će mi pomoći da razbijem urok kako bi mi se moj muž vratio zauvijek i da će biti moj. Za mene je bilo veliko iznenađenje da se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čaroliju. Molim se da poživi dugo i da više obavlja svoj divan posao. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On vam može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti putem gmail adrese: drapata4@gmail.com ili putem njegovog vibera / whatsappa: (+66 81 302 8552)

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17