• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Tanjug

25.01.2023

21:51

(FOTO/VIDEO) BEOGRAD JEDINI GRAD U EVROPI GDE JE TO MOGUĆE, PUTNIČKI ŠIROKOTRUPNI AVION PRETVOREN U TERETNI! Šta reći, srpska pamet!

Tanjug

Društvo

(FOTO/VIDEO) BEOGRAD JEDINI GRAD U EVROPI GDE JE TO MOGUĆE, PUTNIČKI ŠIROKOTRUPNI AVION PRETVOREN U TERETNI! Šta reći, srpska pamet!

Podeli vest

Jedan od najvećih vazduhoplovno-remontnih centara u jugoistočnoj Evropi sa tradicijom dužom od 85 godina nalazi se u Beogradu. U hangarima "Jat tehnike" na aerodromu "Nikola Tesla" prvi put na evropskom tlu putnički širokotrupni avion pretvoren je u teretni.

Ime i tradiciju koju je nasledila od poznatog giganta, "Jat tehnika" je nastavila da čuva i nakon što je 2019. godine prodata češko-poljskoj grupaciji "Avija prajm". U hangarima na aerodromu održavaju se i remontuju avioni vodećih svetskih avio-kompanija, a od sada su osposobljeni i za pretvaranje aviona tipa "boing" iz putničkog u teretni.

Svemu je prethodila dugogodišnja priprema, rigorozne kontrole američkih i evropskih vazduhoplovnih vlasti i izraelskog partnera.

- 'Jat tehnika' je naše novo čedo, najveća filijala u našoj grupi. Ulažemo mnogo truda, novca i tehnologije da 'Jat tehniku' uzdignemo na svetski nivo. Zato se jedan od naših najvažnijih projekata - konverzija putničkih u teretne avione obavljaju u Beogradu. Ovo je prvo i jedino mesto u Evropi gde se radi ovakav posao - rekao je direktor kompanije "Avija prajma" Pjotr Kačora.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vila kaže da je ponosan što je ovo prva konverzija na evropskom tlu.

- Moj zadatak kao ambasadora je da odlučno prijateljstvo koje Srbija i Izrael imaju pretvorim u nešto što je opipljivo i korisno za stanovnike obe zemlje, ali sada i Poljske i Češke - kaže Vila.

Nedostatak školovanog kadra koji muči celokupnu avio-industriju "Jat tehnika" pokušava da prevaziđe zapošljavanjem avio-mehaničara odmah posle školovanja kroz saradnju sa Vazduhoplovnom akademijom u Beogradu. Trenutno zapošljavaju više od 600 radnika na devet proizvodno-remontnih linija.

- Pored tehničkih i tenoloških dostignuća koje nosi sam ovaj projekat, isto tako može da se radi na unapređenju zaposlenih i na njihovim performansama. Velika prilika za nas, velika prilika za Srbiju i idemo ka tome da ostvarimo svoje ciljeve. Moram da kažem da je ovo samo početak i nastavljamo u istom smeru - napomenuo je Jovan Velkovski iz "Jat tehnike".

Podaci o broju letova pokazuju da je Beograd jedan od najvećih vazduhoplovnih čvorišta istočne Evrope, pa bi uskoro mogao da prevaziđe dane stare slave kada je spajao sve kontinente i služio kao odskočna stanica za najveće svetske destinacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija