• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2023

23:30

PATRIJARH U NJUJORKU SLUŽIO LITURGIJU U SRPSKOM KLUBU!

Tanjug/Zoran Žestić

Društvo

PATRIJARH U NJUJORKU SLUŽIO LITURGIJU U SRPSKOM KLUBU!

Podeli vest

Patrijarh Porfirije služio je danas na praznik Svetog Save svetu Liturgiju u Srpskom klubu u Njujorku.

Sasluživali su Episkop kanadski Mitrofan, protojereji-stavrofori Velibor Džomić i Živojin Jakovljević, kao i protođakon Dragan Radić.
Porfirije je rekao da se danas "raduje čitav naš rod srpski gde god da živi". 
- Hramovi u slavu Svetog Save podignuti su od Vankuvera do Novog Zelanda. Na svakom kontinentu danas se slavi Sveti Sava, najpre kod njegovih duhovnih potomaka, njegove dece koja su ponikla u svetosavskoj kolevci, ali slavi se i kod svih pravoslavnih ljudi, jer Sveti Sava jeste svetitelj Božji - kazao je patrijarh.


Svi mi znamo dobro Svetog Savu, sve znamo o njemu, kazao je patrijarh i nastavio: "I da je bio veliki diplomata, i da je bio carskog roda, i da je bio graditelj. Znamo da je vodio brigu i o spoljašnjem uređenju svog naroda, ali isto tako vodio je brigu o duhovnom stanju i duhovnom zdravlju svog naroda". 
Sve ono što je dobro u našem narodu dobro je od Svetog Save, rekao je patrijarh i dodao da je zato naš narod, u svemu gde jeste i što jeste, video pečat Svetog Save. 
- Gde god je koračao video je Savine vrhove, Savine izvore… U svemu je naš narod video Svetog Savu. Otuda, gde god da smo, mogli bismo reći da se u imenu Svetog Save sadrži naše ime i prezime. Ono što je Sveti Sava – to smo mi. Mi želimo i hoćemo da idemo njegovim stopama, njegovim putevima, jer je iznad svega i pre svega bio Hristov čovek. Mirio je ljude koji su zavađeni, mirio je i svoju braću. Učio ih praštanju i ljubavi. Učio ih da se bore protiv zlopamćenja - rekao je patrijarh. 


Na kraju besede poručio je: "Važno je, braćo i sestre, da i mi ovde u Americi, u Njujorku, to znamo. Od tvrdoglavosti nema ništa! Od sujete i gordosti, od samoljubivosti i upornosti u tome da smo mi jedini u pravu – nema ništa". 


Partijarh Porfirije služiće sutra takođe u Srpskom klubu u Njujorku svetu Liturgiju sa početkom u 9 časova. 
Posle bogosluženja, uslediće Svetosavska akademija na kojoj će Patrijarh podeliti savindanske paketiće srpskim mališanima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 1 godinu

Koga normalnog zanima gde je udbaški crveno-crni pop?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija