• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

29.01.2023

08:41

VAŽNO ZA SVE OSMAKE! Promena bodovanja na maloj maturi!

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

VAŽNO ZA SVE OSMAKE! Promena bodovanja na maloj maturi!

Podeli vest

Ove godine je promenjeno bodovanje osmaka na maloj maturi

Na samoj maloj maturi moguće je osvojiti 40 bodova. Ranijih godina su testovi iz srpskog i matematike nosili po 13 bodova i kombinovani test 14, a sad je nešto drugačije.

- Testovi na završnom ispitu sadrže zadatke kojima se proverava ostvarenost obrazovnih standarda definisanih na tri nivoa postignuća - osnovnom, srednjem i naprednom. Ovim nivoima opisuju se zahtevi različite težine, kognitivne kompleksnosti i obima znanja, od jednostavnih ka složenim. Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem testu - objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Učenik na osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova, a najveći broj bodova koji može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 25. juna, a konačni rezultati se očekuju 28. juna. Učenici će imati priliku da listu želja popune i predaju u školi 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 3. jula.

Upis u srednje škole malih maturanata

 

popunjavanje liste želja elektronskim putem 29-30. juna

predaja liste želja u osnovnoj školi 29. i 30. juna

provera tačnosti liste želja 1. jula

prijem prigovora učenika 1. jula

konačna lista želja učenika 2. jula

raspodela po školama i obrazovnim profilima 3. jula




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija